The moment kerajaan announce yang warga Lembah Klang dah boleh travel between districts, aku terus plan day trip ke Sabak Bernam sebab dah lama sangat duduk rumah dan memang dari dulu lagi plan nak explore daerah tu. Bagi yang ada plan nak ke sana, aku akan kongsikan pengalaman aku pusing-pusing sana, tempat makan dan spot menarik untuk ambil gambar.

 
Sabak Bernam ialah daerah yang terletak di bahagian utara Selangor, which is berdekatan dengan sempadan antara Perak dan Selangor. Ia terkenal sebagai kawasan tanaman padi sekaligus menjadikan industri agrikultur sebagai sumber ekonomi utama di daerah ini. Untuk trip ini, aku cuma fokus kat Sungai Besar, iaitu salah satu daripada 5 mukim yang terdapat di sini. Ramai yang kata tak ada apa sangat kat Sungai Besar ni tapi bagi aku, kalau korang nak relax-relax, menikmati kehidupan orang tempatan serta suka mengambil gambar, this place semestinya worth to explore.

Since kitaorang (I travelled with 2 of my friends) gerak dari kawasan Damansara, perjalanan ke Sungai Besar mengambil masa sekitar 1 jam 30 minit. Masa perjalanan mungkin berbeza mengikut cara korang memandu la juga ya. Aku suggest korang drive pagi sebab masa tu masih lagi rasa segar & boleh la menikmati view sunrise sepanjang perjalanan.


Sampai je kat Sungai Besar, kitaorang sarapan di Restoran Nam Tai. Restoran ni merupakan antara restoran legend yang ada di sini. Tengok saja struktur dalaman restoran ni korang boleh agak yang ianya beroperasi sejak berpuluh-puluh tahun dahulu.. sangatlah nostalgik. 



Antara menu menarik di sini ialah kopi susu, nasi lemak, roti bakar/goreng, kuih-muih dan banyak lagi. Aku teruja kalau bab-bab makanan masa travel ni.

Anyway, bercakap tentang makanan ni tetiba teringat ramai orang selalu tanya how aku maintain my health condition walaupun selalu travel sana-sini. Those yang dah selalu travel mesti faham how difficult it can be to eat suitable food untuk maintain our health & stamina lagi-lagi bila pergi ke luar negara.


Staying healthy while travelling is important. Bayangkan kalau halfway tu tetiba sakit atau dah tak bermaya. Rosak plan weh. Untuk pastikan aku kekal sihat dan bertenaga, aku akan ambil makanan tambahan atau supplement. Produk yang aku pilih ialah AFYAA Hayyiba. Ia merupakan produk keluaran tempatan, berstatus halal oleh JAKIM, mendapat sijil pengelasan makanan oleh KKM, dan paling penting bebas daripada bahan kimia berbahaya seperti logam berat, mikrob, hydroquinone dan tretinoin. AFYAA merupakan jenama makanan kesihatan yang menawarkan produk makanan berfungsi (functional food) dan diasaskan oleh Dato’ Dr. Sheikh Muszaphar Shukor.



Produk AFYAA Hayyiba diperbuat dengan ramuan eksklusif Thymocid® Ekstrak Habbatus Sauda dari Amerika Syarikat dan Polypeptide-k (PPk™) Ekstrak Biji Peria yang dihasilkan di Malaysia dan paling penting, ramuan ni dipatenkan! On top of that, kandungan lain yang terdapat dalam AFYAA Hayyiba ialah ekstrak gymnema sylvestre, ekstrak kulit kayu manis, ekstrak mengkudu, ekstrak misai kucing, B-Kompleks dan kromium.



Antara kelebihan yang boleh dinikmati ialah ia dapat meningkatkan imuniti, stamina, mengurangkan keradangan, mempercepatkan penyembuhan luka dan banyak lagi. Produk ni sesuai untuk mereka yang takde masa nak bersenam, susah nak kawal diri dari makanan tak berapa sihat (I understand this one LOL), dan umur pertengahan.

Just consume 1 bungkus sehari. For me, I feel the benefits lebih kurang selepas dua minggu. That’s how aku tingkatkan sistem imuniti dalam badan masa travel sebab bila travel ke tempat orang, kita terdedah dengan pelbagai penyakit. Adalah lebih baik kita mencegah daripada merawat, kan?

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang AFYAA Hayyiba, boleh layari akaun Instagram dan Facebook mereka.

Okay, selesai dah pesanan khidmat masyarakat. Panjang pula aku membebel. Back to our main story.


Those yang pernah visit Katong area in Singapore, korang mesti akan teringat that attraction bila tengok these buildings in Sungai Besar. Beza dia yang kat Katong tu nampak well maintained while yang kat Sungai Besar ni cumalah bangunan kedai biasa tapi still cantik & menarik. Spend a few minutes to appreciate the buildings & snap gambar-gambar best, okie?


Next place is kitaorang melawat ke salah satu rumah tradisional di sini. For me, it was quite special sebab it’s not possible to enter them unless you know someone from the village area. We were quite lucky sebab kebetulan one of our friends stays here & memang kenal tuan rumah ni.


The moment aku jejaki kaki ke dalam rumah tersebut, I can literally tell berapa usia rumah ni. Struktur kelihatan masih kuat sebab most diperbuat daripada kayu berkualiti tinggi. Lepas tu paling rasa goosebumps is bila aku nampak majalah dulu-dulu, kaset dan barang rumah vintage. Rasa macam stepping into the past.

Owner rumah tu sempat juga explain some information tentang senibina rumah tersebut. It’s amazing to learn how orang dulu-dulu mampu bina bangunan macam ni. The best thing is each design ada function tersendiri. Very well thought. So, kalau korang ada kenal siapa-siapa kat sini yang masih duduk kat rumah tradisional, boleh la ajak diorang jemput korang. Ewah.


Sebelum lunch, kitaorang stop by dekat satu kawasan ada banyak pokok kelapa (klik link Google Map ni untuk tahu) just to take some photos. Ye la, cuaca masa tu pun best so bersemangat la kitaorang nak buat photoshoot ala-ala tropical vibe gitu. Kalau ada free time, boleh la stop by sini ya.


Sebelum ke next spot, kitaorang singgah lunch di Laksa Kura Kura Sabak Bernam. Agak tricky nak cari nama kedai ni dalam Google Maps. Korang klik je link ni. Kedai laksa tu terletak dekat area sini. Kedai simple je tapi laksa dia sedap. They only serve laksa & berjaya menarik ramai orang untuk datang semula ke sini. Dengar cerita kedai ni dah beroperasi sekitar 60 tahun. Korang wajib cuba. Memang padu!


The rest of the evening kitaorang just wander around pantai terdekat, beli goreng-goreng makan tepi jalan & melawat kampung nelayan berdekatan sebelum memulakan perjalanan balik ke Damansara. Along the way tu kitaorang stop di kawasan sawah padi di Sekinchan. Kebetulan masa tu padi memang tengah menghijau. Bernasib baik la kitaorang. Boleh terbang drone & snap gambar landskap yang sangat-sangat la cantik. Kalau nak datang, hujung bulan September - Oktober adalah masa terbaik untuk datang sini.

Itu saja perkongsian aku kali ini. Tak sabar rasanya nak kongsi banyak cerita lagi. For now, safe travels!