Sejak tahun di mana Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan, pergerakan kita semakin terhad menyebabkan susah sikit nak travel around Malaysia. Tempoh itu aku gunakan untuk buat sedikit research untuk explore tempat yang belum lagi terkenal dalam kalangan domestic travellers dan bila tiba masanya boleh rentas negeri, aku pergi ke sana… tempat yang aku pilih untuk explore adalah Beaufort, Sabah.


Kenapa Beaufort? Aku nampak tempat ini berpotensi untuk dijadikan destinasi pelancongan terkenal kerana sebenarnya ada banyak benda juga boleh buat di sini sebenarnya. Aku yang asal dari Sabah pun tak pernah nak ambil tahu tentang daerah ini.

So, dalam artikel ni aku nak kongsikan beberapa aktiviti yang korang boleh buat di sini. Teruskan membaca artikel ini untuk tahu lebih lanjut ya!



Pengenalan Mengenai Beaufort 

Beaufort terletak di bahagian South Western Sabah. Jika dari Kota Kinabalu, perjalanan ke sini hanya mengambil sekitar 1 jam 40 minit dengan memandu kereta.

Beaufort merupakan salah satu daerah yang terletak di bahagian selatan barat Sabah. Populasi daerah ini terdiri daripada kaum Bisaya, Melayu Brunei, Kadazan Dusun, Lun Dayeh, Murut dan Cina.

Kerana lokasinya yang agak menarik, Beaufort kebiasaannya menjadi tempat persinggahan para pengunjung yang akan ke Brunei dan Sarawak dari Sabah atau sebaliknya serta ia juga menjadi tumpuan para penggemar aktiviti lasak kerana ia berdekatan dengan Sungai Padas iaitu spot ideal untuk aktiviti water rafting.



Akviti-Aktiviti Menarik Di Beaufort 


1 - Bersantai di Pantai Kampung Pimping

Memandangkan perjalanan saya bermula dari Kota Kinabalu, saya sempat singgah Membakut, iaitu salah satu mukim di Beaufort, untuk menikmati keindahan Pantai Kampung Pimping.



Aku dapat santai menikmati pemadangan cantik tanpa perlu mengeluarkan jumlah belanja yang banyak. Terletak kira-kira 30 kilometer dari Pekan Beaufort, Pantai Antara aktiviti yang korang boleh buat di sini adalah berkayak, berkelah atau BBQ, beriadah bersama keluarga, jogging by the beach (gituuu), tengok sunset dan banyak lagi.

Biasanya ada gerai-gerai di sekitar persisiran pantai ni. Boleh la ambil peluang untuk bantu para peniaga di sini ya.

Nota: Kebanyakan gerai tidak beroperasi sepanjang PKP, PKPB atau PKPP. Anda boleh periksa keadaan terkini di sini melalui profil ini.


Bayaran Masuk: Percuma
Alamat: Pantai Kampung Pimping, 89709 Membakut, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/QpQfqKWYSZELHEcj6
Media Sosial: Pantai Pasir Pimping Membakut



2 - Berjalan di sekitar Pekan Beaufort 

Aku masih ingat lagi memori di Pekan Beufort ni. Setiap hari raya, aku dan family selalu balik Beaufort untuk bertemu dengan keluarga-keluarga di sini dan Pekan Beaufort ni la selalu menjadi persinggahan kitaorang. Berada di Pekan ni betul-betul mengimbau banyak memori menarik buat aku.



Ia ibarat pusat utama di Daerah Beaufort. Macam-macam la ada kat sini seperti pejabat kerajaan, bank, hospital, sekolah, rumah ibadat dan banyak lagi.



Aku sempat meneroka beberapa landmark utama iaitu Masjid Daerah Beufort, Pasar Am Beufort, Stesen Keretapi Beufort dan banyak lagi.

Salah satu keistimewaan tentang pekan ini ialah bangunan-bangunan kat sini yang agak klasik. Memang terasa macam kembali ke zaman dulu-dulu guys. Well, that means it is a perfect spot for photography!

Alamat: Pekan Beaufort, 89800 Beaufort, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/yEVfWNnyKkQKBxsk7


3 - Belajar sedikit sejarah di Tugu Peringatan Starcevich 

Tugu Peringatan Starcevich ini dibina untuk tujuan memperingati jasa Tom Starcevich iaitu salah seorang tentera Australia yang telah membantu membebaskan daerah Beaufort dari pengaruh luar.


Terdapat beberapa tugu peringatan popular di Sabah. Tugu Peringatan Starcevich adalah salah satu daripadanya.

Aku luangkan masa selama 15 - 20 minit di tapak tugu ini untuk memahami serba sedikit tentang peristiwa penting yang pernah berlaku di Beaufort.

Bayaran Masuk: Percuma
No. Tel: +60 88 254 611
Alamat: Pekan Beaufort, 89800 Beaufort, Sabah (berdekatan dengan Pejabat Tanah & Ukur Daerah Beaufort)
Google Maps: https://goo.gl/maps/oyQM15hbYuHYG4n9A



4 - Melihat Penempatan Nelayan di Weston 

Best betul bila drive ni sebab boleh pergi banyak tempat yang aku nak. Aku keluar sikit dari kawasan Pekan Beaufort iaitu memandu selama sekitar 30 minit ke Weston.


Weston ni sering dikunjungi oleh para pelancong asing kerana terdapat Kampung Nelayan di sini iaitu tempat bermulanya tour river cruise di Weston Wetland. Kalau nak tengok monyet belanda, kelip-kelip dan keindahan muara Pelabuhan Brunei, boleh la book tour river cruise dan datang ke sini.



Untuk melengkapkan trip ke Weston, aku luangkan masa sikit dekat Kampung Nelayan untuk menikmati pemandangan matahari terbenam bersama-sama dengan penduduk di sini. Best!

Nota: Jika anda ingin melakukan aktiviti river cruise, boleh buat tempahan melalui agensi pelancongan berdaftar. Mereka boleh urus perjalanan anda sama ada dari Kota Kinabalu atau Beaufort.


Bayaran Masuk: Percuma
Tempahan River Cruise: Klook atau Amazing Borneo Tours & Events
Alamat: Weston Wetland, 89800 Beaufort, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/FG7tK3MPcsiUHnPUA



5 - Kayak dan river cruise di Sungai Klias 

Nak berkayak atau pusing-pusing di sekitar Sungai Klias? Datang la ke Kampung Klias iaitu terletak kira-kira 18 kilometer dari Pekan Beaufort. Tempat ni sesuai untuk mereka yang suka nature dan aktiviti outdoor.


Kawasan sungai ini tidak cetek menjadikan ia spot ideal untuk naik bot atau berkayak beramai-ramai. Sama seperti di Weston, dekat sini pun boleh tengok monyet belanda atau kelip-kelip apabila anda menaiki river cruise.


Nota: Aktiviti river cruise boleh ditempah melalui agensi pelancongan berdaftar. Mereka boleh urus perjalanan anda sama ada dari Kota Kinabalu atau Beaufort.

Bayaran Masuk: Percuma
Tempahan River Cruise: Borneo Authentic Adventure
Alamat: Klias River Cruise, Kampong Kota Klias, 89800
Google Maps: https://g.page/kliasrivercruise?share



6 - White Water Rafting Gred 3 - 4 di Sungai Padas 

Ehemmmm, ada berani ke?

Haha. Aku first time dengar pun agak nervous juga la. Aku ni bukan pro pun aktiviti kayak tapi since dah memang ada kat Beaufort, rugi la kalau korang tak cuba!

Sumber gambar: Amazing Borneo
 
Aktiviti white water rafting di Sungai Padas ini adalah salah satu sebab mengapa ramai orang datang ke sini. Sungai ini dikatakan mempunyai jeram (gred 3 - 4) yang paling mencabar dan antara yang paling deras di Malaysia. Confirm ada babak jatuh dari bot tak kisah la air pasang atau surut.

Sumber gambar: Amazing Borneo
 
Sumber gambar: Amazing Borneo

Sungai Padas mempunyai 8 jeram iaitu Head Hunter, Lambada, Cobra, Scooby Doo, Washing Machine, Mary Go Round, Snake House dan Rapid BBQ. Setiap jeram pastinya akan memberikan anda pengalaman dan jeritan yang berbeza. Haha, part jeritan tuuuu.. If you know what I mean.

Korang perlu menaiki tren dari Beaufort ke Stesen Keretapi Halogilat dan tukar tren untuk ke stesen seterusnya iaitu Stesen Keretapi Rayoh seleum pergi ke Stesen Keretapi Pangi. Aku memang suka naik train. So, to be honest.. train rides here are breathtaking and a truly unique experience!


Tempahan Aktiviti: Amazing Borneo Tours & Events
Alamat: Sungai Padas, Beaufort & Tenom, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/qNtRaAjw4PqyPYhR7



7 - Mandi Lumpur Gunung Berapi di Pulau Tiga 

Siapa peminat siri realiti ‘Survivor’, confirm akan tahu tentang tempat ni.

Korang tau tak Pulau Tiga merupakan lokasi utama penggambaran episod pertama Survivor? Yes, that’s right. Di sini la para perserta terpaksa duduk sambil ditemani babi hutan, monyet, ular sawa dan haiwan liar lain.

Sumber gambar: Amazing Borneo

Pulau ini tak ada penghuni. Tapi pengunjung masih boleh datang ke sini untuk buat aktiviti snorkeling, hiking dan berehat di tepi pantai dan mencari spot Instagrammable untuk bergambar dan yang paling menarik ialah… mandi lumpur gunung berapi!
Sumber gambar: Amazing Borneo

Pulau ini terbentuk ketika gempa bumi yang melanda Mindanao sehingga memberi kesan di kawasan Borneo. Sebab tu la boleh ada 3 kolam lumpur gunung berapi di sini. In fact, Pulau Tiga adalah satu-satunya pulau di Sabah yang mempunyai kolam gunung berapi. Menarik kan?

Cara ke Pulau Tiga: Anda boleh memandu ke Jeti Kuala Penyu kemudian naik bot ke pulau selama lebih kurang 45 minit. Kalau dari Kota Kinabalu atau Labuan, boleh sewa bot laju ke pulau ini.


Tempahan Aktiviti: Amazing Borneo Tours & Events (boleh tempah tour ini apabila rentas negeri/daerah sudah dibenarkan)
Alamat: Pulau Tiga, Kuala Penyu, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/SCmKuL8XgYQtgjhbA



8 - Hike ke Puncak Bukit Bendera 

To all adventure seekers, jangan lepaskan peluang naik ke puncak Bukit Bendera ya. Berketinggian 300 kaki dari paras laut, ia menyajikan pemandangan Pekan Beaufort, Weston, Membakut serta Wilayah Persekutuan Labuan (pada waktu malam) yang cantik.

Sumber Gambar: @teasejuk

Waktu diambil untuk sampai ke puncak ialah sekitar 45 minit bergantung kepada tahap fizikal masing-masing. Masa on the way, korang mungkin akan nampak pokok Periuk Kera, pakis hutan, haiwan hutan serta air terjun.

Sumber Gambar: @tanirahtanin
 
Jarak dari tapak mula pula adalah 1.3 kilometer. Make sure pakai pakaian sesuai untuk hiking ya. Jangan pula korang bantai pakai pakaian macam nak pergi fashion show. Haha!


Bayaran Masuk: Percuma
Maklumat Lanjut: Kelab Belia Transformasi Beufort
Alamat: Bukit Bendera Beaufort Starting Point, Pekan Beaufort, 89800 Beaufort, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/mzQAnD6J7GTXyWUg8
 


9 - Mandi di Air Terjun Batu 58 

Dah penat hike ke puncak Bukit Bendera, haruslah kena rewardkan diri kita kan. In this case, korang boleh pergi ke Air Terjun Batu 58 yang terletak sekitar 10 minit je dari Pekan Beaufort jika korang memandu.

Sumber Gambar: www.blogkharkb.blogspot.com

Ia mempunyai tiga tingkat dan dua laluan iaitu mengikut aliran sungai atau melalui tepi-tepi bukit.

Airnya yang sejuk benar-benar memberikan kesegaran yang tidak terkata. Ditambah pula dengan bunyi air terjun dan pokok-pokok hijaun, alam semula jadi yang ada di sini membuat saya merasa tenang dan damai. Tak hairan la mengapa penduduk tempatan suka ke sini terutamanya pada hujung minggu.

Jangan lupa masukkan Air Terjun 58 ni dalam list ya. Tip yang saya terima ialah pastikan anda pergi ke Bukit Bendera terlebih dahulu sebelum ke air terjun jika anda berhasrat nak visit kedua-dua tempat ni.


Bayaran Masuk: Percuma
Alamat: Air Terjun Batu 58, Kampung Jempangah Batu 58, Beaufort, Sabah
Google Maps: https://goo.gl/maps/mzQAnD6J7GTXyWUg8



Tamu Beaufort 

Sebelum meninggalkan Pekan Beufort, saya mengambil peluang untuk berkunjung ke Tamu Beaufort iaitu pasar hujung minggu. Perkataan ‘Tamu’ ni biasa di guna di seluruh Sabah yang membawa maksud pasar mingguan.

Ia cuma beroperasi selama 1 atau 2 hari sahaja mengikut tempat. Jika di Beaufort, tamu di sini beroperasi hanya pada Sabtu bermula seawal jam 6.00 pagi.

Sumber gambar: www.xploresabah.com

Bagi saya, percutian di Beaufort tidak lengkap jika tak singgah tamu sebab di sini la kita boleh merasai elemen budaya orang tempatan sekali gus membantu para peniaga kecil.

Apa yang ada di tamu ni? Macam-macam ada. Bermula dari makanan dan minuman tempatan, ikan, sayur-sayuran segar, tanaman bunga, kraf, barang keperluan asas dan banyak lagi.

Saya difahamkan peniaga-peniaga di tamu ni kebanyakannya mereka yang datang dari kawasan pedalaman. Ia antara sebab mengapa anda perlu ke sini.


Waktu operasi: Hari Sabtu, setiap minggu. Bermula pada pukul 6.00 pagi
Alamat: Pekan Beaufort, 89807 Beaufort, Sabah (bersebelahan dengan Masjid Beaufort)
Google maps: https://goo.gl/maps/8HoAQ7fPgZrqXuxw7



Tips Tambahan 

Pengangkutan 

Bagi mereka yang selesa nak memandu, saya sarankan agar anda sewa kereta. Jarak dari Kota Kinabalu ke Beufort tidaklah begitu jauh. Perjalanan hanya mengambil masa sekitar 1 jam 30 minit.

Anda boleh berhenti di banyak tempat untuk bergambar serta pergi ke pelbagai tempat yang terletak di luar kawasan Pekan Beaufort. Senang kata, pergerakan anda lebih flexible la.

Anda boleh layari laman web TK Bayu Car Rental & Travel untuk menempah kereta sewa. Harga yang ditawarkan pun agak berpatutan.



Tempoh Kunjungan 

Berdasarkan pengalaman sendiri, 4 hari 3 malam adalah tempoh ideal untuk anda melawat Beaufort. Tarikan-tarikan yang terdapat sini tidaklah terlampau banyak dan semuanya terletak tidak jauh antara satu sama lain.

Walaubagaimanpun, ia bergantung kepada route perjalanan dan juga aktiviti-aktiviti yang anda pilih.



Tempat Penginapan 

Bagi mereka yang berhasrat nak menginap di Pekan Beufort, anda boleh tempah penginapan di The Gem Hotel Beufort.

Hotel ini terletak di Pekan Beufort dan berdekatan dengan pelbagai kedai makan, barangan keperluan dan banyak lagi. Selain lokasinya yang strategik, fasiliti hotel ini pun sangat memuaskan.