Zaman sekarang kita nak semua benda mudah dan cepat seperti dalam urusan rutin harian kita termasuklah membeli barang keperluan. Lega sangat kerana teknologi sekarang ni dah semakin maju dan segala yang ditawarkan kepada kita mampu membantu dalam mencapai apa yang kita inginkan.

Sumber: www.tatrabanka.sk

Bagi aku pula, perkembangan teknologi ni beri impak positif yang sangat ketara bab membeli barang. Online shopping bukanlah sesuatu yang asing lagi dalam kalangan kita. Apa agaknya sebab mengapa orang pilih untuk membeli barang secara atas talian? Berikut merupakan 10 kelebihan online shopping.


Mudah

Mudah dan senang merupakan salah satu kelebihan yang sangat ketara when it comes to online shopping. Bayangkan kita boleh shopping pada bila-bila masa kita nak. Even masa tengah malam while pakai baju tidur pun tak ada masalah. Kita tak perlu nak hadap beberapa gangguan seperti shop assistant berdiri kat sebelah tunggu kita. Awkward tahu. LOL. 

Online shopping tiada had masa. 
Ianya ada 24/7 untuk anda.



Harga lebih murah

Kebanyakan online store akan menawarkan harga produk atau barang mereka jauh lebih murah dalam atas talian berbanding dekat kedai kerana barang dihantar terus dari penghasil/penjual ke pembeli tanpa melibatkan orang tengah (kecuali for delivery). Selain itu, kebiasaannya mereka berikan diskaun atau promo khas untuk mereka yang membeli secara atas talian.




Kalau anda nak shopping online, boleh guna Shopee promo code. Ada macam-macam promo seperti diskaun sehingga 75% untuk My Cyber Sale, 80% diskaun untuk telefon dan gajet serta banyak lagi!


Pilihan jauh lebih banyak

Kita tahu Internet itu sememangnya luas dan sukar untuk cari sempadannya. Dalam urusan membeli-belah, keluasan itu sebenarnya memberi kita banyak pilihan produk dan pelbagai harga. Bagi aku nak buat perbandingan produk atau harga ni memakan masa dan tenaga sebab kena pergi banyak kedai. While kalau beli secara online, boleh buat perbandingan dengan mudah. 

Sekarang ni pun banyak online shop yang menyediakan fitur untuk buat perbandingan barangan yang kita nak beli. Sangat membantu!



Belanja

Belanja sikit maksud aku di sini ialah kebiasaannya kalau kita pilih untuk shopping secara conventional (seperti pergi ke kedai), kita perlu belanja perkara lain lagi seperti makan kat luar, pengangkutan lagi dan tendency untuk beli benda yang tak ada dalam senarai. Bila shopping secara online, tak perlu nak bayar semua tu kecuali part beli benda tiada dalam senarai tu mungkin boleh berlaku. If you know what I mean. HAHA.


Tak perlu bersesak

Point ni aku paling suka sebab secara jujurnya aku tak berapa berkenan bila kena bersesak terutamanya bila ada promo atau festival. Bila perlu bersesak, semua benda jadi kelam kabut. Nak buat keputusan pun kena cepat sebab tu la aku prefer online shopping. Lebih tenang dan ada banyak masa untuk buat keputusan.


Kesimpulannya, jadi la pembeli atau pengguna yang bijak. Rajinkan diri sikit search atau buat research, you never know how much you can save compared to the original price. Apa pun, tak kisah la macam mana cara shopping yang ada suka, just remember to always spend moderately. Berhemahlah dalam berbelanja!