Dalam pada kita sibuk nak kejar impian untuk mengembara ke Eropah, ramai antara kita tak sedar atau terlepas pandang bahawa anda banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Asia.

Ye la, taking for granted pada tempat sendiri atau tempat yang berdekatan dengan kita ni habit yang sukar untuk kita avoid (well, it happened to me too).



So, dalam entri ini aku nak kongsi beberapa aktiviti unik atau tak ramai orang tahu yang boleh anda lakukan di Vietnam, Thailand, Singapura, Cambodia dan South Korea. This is something untuk those yang suka experience something yang tak ramai orang buat lagi.



 1. Melihat pemandangan cantik dan pagoda di Tam Cốc-Bích Động 

Terletak di bahagian Utara Vietnam iaitu di Ninh Binh province, Tam Coc-Bich Dong merupakan salah satu tarikan pelancongan yang juga dikatakan sebahagian dari UNESCO World Heritage Site yang terdapat di kawasan ini. Hah, lepas baca-baca tentang Vietnam ni barulah aku sedar bahawa negara ni sememangnya kaya dengan khazanah alam semula jadi. Masih menjadi bucket list since belum pernah jejakkan kaki ke Vietnam lagi (pernah la sekali kat Hanoi but that was untuk transit sahaja. Sobs).

Image source: TheAsia.com

Antara sebab mengapa anda perlu ke Tam Coc-Bich Dong ialah pemandangan yang disajikan di sini pasti buat anda terpukau. Terdapat dua jenis tarikan utama di sini iaitu Tam Cốc (tiga jenis gua) dan Bích Động (pagoda terletak di kawasan pergunungan). Kalau anda datang pada musim bunga, anda pasti berpeluang melihat warna hijau kuning pemandangan sawah padi. Confirm mata tak berkelip dan jari tak berhenti menekan butang shutter. 


 Apa yang anda boleh lakukan di sekitar sini? 

Bersiar di kawasan Tam Coc dan Hoa Lu.

Melihat kawasan gua Tam Coc iaitu Hang Ca, Hang Hai dan Hang Ba dengan menaiki bot.

Naik basikal keliling kawasan kampung sambil menikmati pemandangan sawah padi.


Book tour Hoa Lu to Tam Coc Bich Dong Pagoda dari TheAsia.com.




 2. Berkunjung ke Erawan National Park 

Ditemui pada tahun 1975 sebagai taman negara yang ke 12, Erawan National Park merupakan antara taman negara terkenal dan terpenting di Thailand. Terletak di Kanchanaburi iaitu bahagian barat Thailand, Erawan National Park telah menerima banyak award dalam kategori tarikan semula jadi. Tidak hairan la kenapa Erawan National Park ini mendapat perhatian dari ramai traveller dari dalam dan luar negara. 

Image source: TheAsia.com


 Apa yang anda boleh lakukan di sekitar sini? 

Hike di kawasan hutan Erawan National Park. 

Menikmati pemandangan Erawan Waterfall yang pastinya memukau. 

Mandi-manda di sekitar Erawan falls. 

Melawat River Kwai Bridge. 



 3. Mencuba Singapore Cable Car Dinner 


Pernah impikan pengalaman makan malam romantis pada ketinggian 330 kaki atas paras laut sambil ditemani pemandangan panorama kota Singapura? Jangan lepaskan peluang untuk mencuba cable car ride selama 1 jam 30 minit ini sambil menjamu hidangan makanan kegemaran Singapura sebagai santapan makan malam.

Image source: TheAsia.com

Pengalaman ini bermula dengan welcome drink dan disertakan dengan set menu utama di sepanjang perjalanan dari kawasan Gunung Faber ke Sentosa Island. Apa yang menarik juga tentang cable car ini ialah peluang untuk kita melihat pemandangan bandar Singapura yang dipenuhi dengan lampu warna-warni. Singapore Cable Car Dinner ini sesuai untuk couple atau untuk mereka yang nak celebrate special occasion seperti birthday dan sebagainya.

Bagi mereka yang takut pada ketinggian mungkin akan rasa ini adalah idea mengarut tapi apa salahnya mencuba sesuatu yang boleh cabar diri kan? At least you got something to story dekat anak atau cucu nanti. Ngehe.


 Apa yang anda akan experience dengan Singapore Cable Car Dinner? 

Pengalaman menaiki cable car pada ketinggian 100 m atas paras laut.

Merasai suasana dan pemandangan romantis bersama dengan tersayang.

Melihat tarikan-tarikan utama Singapura. 

Menjamu hidangan terkenal Singapura.



 4. Phnom Kulen National Park 

Kalau bercakap tentang Siem Reap, Angkor Wat selalu mendapat tumpuan orang ramai. Tapi tahukah anda bahawa terdapat satu spot nature yang dianggap sebagai puncak tersuci di Cambodia? Ya, ia dikenali sebagai Phnom Kulen (Kulen Mountain) iaitu taman negara yang terletak di Siem Reap province (terletak sekitar 40km utara timur Angkor Wat dan pekan Siem Reap).

Image source: TheAsia.com

Phnom Kulen dianggap oleh orang Khmer sebagai tempat suci dimana ramai orang tempatan datang ke sini pada hujung minggu atau hari-hari khas untuk aktiviti keagamaan. Bagi para pengunjung pula, semestinya datang ke sini untuk enjoy aktiviti nature.

Di kawasan atas gunung, anda boleh lihat 56 Angkorian temple yang diperbuat daripada bata dan batu volcanic. Selain itu, jangan lepaskan peluang juga untuk melihat patung ‘Reclining Buddha’. Akhir sekali, anda boleh cool off dan terjun di kawasan air terjun Phnom Kulen. Terdapat beberapa spot di sekitar sini yang ideal untuk piknik makan tengahari.


 Apa yang menarik di kawasan Phnom Kulen National Park? 

Merasai ketenangan environment di sekitar Phnom Pulen National Park

Hiking

Melihat Valley of 1000 Lingas dan patung Reclining Buddha di atas Gunung Kulen


Tempah tour Phnom Kulen National Park dari TheAsia.com.



 5. Skyline Luge in Tongyeong Cable Car & Hallyeosudo National Park 

Tengah mencari aktiviti lasak dan mengasyikkan di Busan, Korea Selatan? Jangan lepaskan peluang untuk datang ke Tongyeong City untuk mecuba aktiviti menarik yang dikatakan terkenal dalam sektor pelancongan negara New Zealand iaitu Skyline Luge.

Image source: TheAsia.com

To those yang belum tahu apa itu luge, ia merupakan toboggan ringan dan panjang yang selalu digunakan untuk slide pada permukaan ais/licin. Acara luge juga ada dalam Olimpik musim sejuk.

Bukan sahaja aktiviti Skyline Luge, para pengunjung yang datang ke sini dapat merasai pelbagai jenis aktiviti seperti menaiki Cable Car, menikmati pemandangan bandar dari Skyride dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, pengalaman ke Hallyeosudo National Park semestinya memberikan anda peluang untuk merasai budaya orang tempatan di sekitar Donpirang Village. Aktiviti ni macam 2 atau 3 dalam 1. Macam-macam boleh experience!


 Apa yang menarik tentang Skyline Luge dan Hallyeosudo National Park? 

Keliling Tongyeong City.  

Menikmati pemandangan bandar melalui Skyride.

Naik Skyline Luge dari kawasan gunung.

Mempelajari sejarah tentang Hallyeosudeo Viewing Ropeway.

Mengenali tentang budaya orang tempatan di Dongpirang Village.

Melihat landskap sekitar kawasan bukit 

Tempah tour Skyline Luge in Tongyeong Cable Car & Hallyeosudo National Park dari TheAsia.com.





Dengan TheAsia.com, lepas ni tak perlu risau pasal transport untuk tour dan tempat yang anda nak pergi, semua disediakan oleh mereka. Anda cuma perlu book, bagi maklumat, bayar dan ready to go.

Travelling now lebih mudah dengan adanya servis seperti ini. Jimat masa, jimat tenaga dan hati pun banyak happy masa travel. Selamat mencuba!