Sekarang dah masuk 19 Ramadan. Tidak lama lagi Aidilfitri bakal tiba. Ternyata masa tu sangat cepat berlalu sebab rasa macam baru minggu lepas kita didatangi dengan bulan mulia ini. Satu perkara yang aku rasa sangat lega bila dapat kurangkan tabiat membazir. Jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya, masyaAllah. Tidak terkata. Ish ish.


Selain beli secara berlebihan di pasar ramadan, buffet hotel juga antara salah satu faktor berlakunya pembaziran. Ye la, dah bayar mahal-mahal. Makan sikit je. Lagi teruk bila ambil makanan sebanyak yang mungkin tapi semua tak habis, terbazir dengan begitu sahaja.

Sejujurnya, aku bukanlah jenis yang makan banyak. Senang cerita rugi la kalau bawa aku berbuka secara buffet. Dengan ini, bagi mereka yang lagi prefer buffet yang ala kadar dengan harga yang tak terlampau mahal, dekorasi dan susunan hidangan yang straight forward, boleh la cuba The Zon Hotel Kuala Lumpur terletak beberapa mini sahaja dari Suria KLCC dan Avenue K.

Bertemakan 'Citarasa Ramadan' tahun ini, The Zon Hotel Kuala Lumpur menghidangkan buffet ramadan mereka di Terracotta Restaurant. Suka aku gunakan pepatah "Don't judge a book by its cover" untuk describe ramadan buffet di sini kerana secara jujur, dekorasi dan suasana di sini mungkin tak la semeriah dengan yang lain tapi menu-menu yang dihidangkan not bad. Some of them are my favourite. Nak tahu apa dia? Teruskan baca entri ini.


Menu Menarik

1. Satay 
Daging dan ayam not bad. Kuah kacang pun sedap. Sampai je, terus pergi stall ini dulu. Terletak kat luar berdekatan dengan kolam renang. 

2. Jantung masak lemak 
Sedap. Hingga. Menjilat. Jari. (Kalau makan dengan nasi dan lauk)

3. Paru penyet 
Kalau yang suka makan paru, boleh cuba ni. Versi penyet. Ada sambal juga. 

4. Rendang 
Rendang mesti akan ada. Kegemaran kita kot! 

5. Nasi kuning
Kalau bosan dengan nasi putih, boleh cuba nasi kuning pula. Sedap, lagi berlemak. 

6. Aneka acar dan salad 


Makan nasi dan lauk tak akan complete tanpa semua ni. Sila pilih yang mana kegemaran korang.


7. Mini steamboat 


Seafood/steamboat lovers, this is your space. Go ahead.


8. Pelbagai jenis kek dan kuih-muih tempatan 


Kepada yang suka manis-manis tu, boleh cuba.


9. Bubur kacang


Nyum, bayangkan kalau ada durian pula. Mesti lagi, nyummy ah.


10. Cendol


DIY (Do It Yourself) cendol. Simple dan refreshing.

Harga

RM 89 (dewasa) dan RM 49 (kanak-kanak dan warga emas)

Promosi:
a. Para in-house guest boleh nikmati diskaun sebanyak 30%
b. Percuma 1 (SEORANG) bagi setiap tempahan untuk 9 orang

Buffet sahur:
RM30 (dari 3.30 pagi ke 5.30 pagi)


Tarikh dan Masa

Tarikh: 30 Mei 2017 hingga 23 Jun 2017
Masa: 6.30 petang hingga 9.30 malam


Fasiliti

1. Tempat letak kereta
2. Surau


Lokasi

Alamat: 161-D Jalan Ampang 50450 Kuala Lumpur, Malaysia
GPS: 3.158723, 101.717056


Hubungi

Telefon: 03-21648000 (sambungan 3115/3118)
E-mel: fb@zonhotel.com.my
Website: www.zonhotel.com.my