Kegembiraan itu masih dapat dirasai lagi apabila aku terpilih sebagai salah satu tetamu bagi trip anjuran Visit Britain ke United Kingdom, pada bulan lepas. Objektif trip ini adalah untuk memperkenalkan beberapa lokasi penggambaran King Arthur: Legend of The Sword yang diwar-warkan akan ditayangkan pada bulan depan (May 2017).


Sekali gus, ia juga bertujuan untuk mempromosikan Wales dan Cumbria sebagai destinasi berpotensi tinggi untuk menarik para pengembara di luar sana. Semestinya, dua destinasi ini perlu anda kunjungi apabila berada di United Kingdom. Please.

Baca juga: Journey to Wales and Cumbria Starts Now

Memandangkan filem arahan Guy Ritchie ini tidak lama lagi akan ditayangkan, semestinya aku adalah antara mereka yang tak sabar nak tengok. Since dah berpeluang untuk pergi ke beberapa lokasi penggambarannya, bertambah excited la nak tengok.

Sementara menunggu filem ini secara rasminya ditayangkan di pawagam, apa kata kita lihat beberapa destinasi yang dijadikan sebagai set penggambaran dalam filem ini. Siapa tahu boleh menjadi wishlist korang.


 Antaranya tempat menarik yang dipilih ialah

1. Tryfan Mountain

Image via Walk Snowdonia
Tryfan Mountain terletak di Snowdonia National Park, Wales yang dikatakan banyak berkait rapat dengan lagenda King Arthur, termasuklah pedangnya Excalibur dan ahli sihir bernama Merlin. Tryfan Mountain terletak di Ogwen Valley, iaitu puncak paling terkenal di Britain. 


2. Vivian Quarry


Vivian Quarry juga terletak sekitar Snowdonia National Park. Ia terkenal dengan aktiviti air termasuklah scuba diving. Mereka yang suka menyelam boleh la ke sini dan sertai program Divemaster Professional Course anjuran PADI.


Selain itu, ia juga merupakan lokasi penggambaran filem King Arthur dimana Vivian Quarry digunakan untuk babak terjun Charlie Hunnam (King Arthur) dan seorang lagi pelakon. Tengok sesi penggambaran sedang dijalankan (KLIK SINI)



3. Capel Curig

Image via Visit Britain
Menurut laman web Media Visit Britain, dikatakan bahawa beberapa kru dan pelakon pernah di kampung Capel Curig, iaitu River Llugwy. Ia merupakan salah satu kampung terletak di utara Wales dan mempunyai populasi sekitar 206 (rekod pada 2011). 

Anda bakal disajikan dengan keindahan landskap yang cukup cantik sepanjang perjalanan ke/dari Capel Curig. Tak hairan ianya dipilih sebagai lokasi penggambaran filem King Arthur: Legend of The Sword.


4. Nant Gwynant


Satu perkataan untuk tempat ni, MENAKJUBKAN! Ia juga antara tempat yang menyedarkan aku bahawa Wales sememangnya cantik. Ia merupakan valley terletak di utara Wales dan terkenal dengan sejarah Roman fort, campsite serta aktiviti outdoor seperti hiking, sightseeing dan banyak lagi.


Tidak lupa, lokasi ini juga dikatakan boleh dilihat dalam filem King Arthur: Legend of The Sword. 


5. King Arthur's Cave, Wye Valley (Sempadan antara Wales dan England)

Image via Visit Britain
Salah satu babak dalam filem ini diambil sekitar gua bersejarah yang dinamakan sebagai 'King Arthur's Cave', terletak di The Doward, Wya Valley. Ia merupakan salah satu tempat yang memiliki keindahan alam terletak di sempadan Welsh, sesuai untuk aktiviti horseback riding, melihat beberapa castle, aktiviti lasak.
Perjalanan ke sini mengambil 1 jam memandu dari Cardiff dan 3 jam memandu dari London.


6. The Quiraing, Isle of Skye, Scotland

Image via Visit Britain
Dianggap sebagai landscape tercantik di Britain, Isle of Skye tidak terlepas daripada menjadi tumpuan para pengembara yang datang ke Scotland dan juga para penggiat filem terkenal, termasuklah filem King Arthur: Legend of The Sword.

Pulau ini memiliki sejarah menarik, pemandangan gunung dan garis pinggir laut yang cantik. Anda boleh terokai harta alam pulau ini termasuklah Old Man of Storr, banjaran gunung Cuillin dan Quiraing.


7. Windsor Great Park, South-East England

Image via Visit Britain
Akhir sekali ialah Windsor Great Park. Anda pasti akan dapat lihat taman ini dalam filem King Arthur: Legend of The Sword. Jika anda pernah impikan untuk menunggang kuda sekitar taman yang dipenuhi dengan rusa dan menyaksikan kediaman Puteri Windsor Castle pada jarak dekat, di sini la tempat yang sesuai untuk merealisasikan impian anda. Boleh la feeling-feeling sikit kan?

Tidak kira sama ada anda penunggang kuda yang berpengalaman atau amatur, anda masih berpeluang untuk menaiki kuda dan berjalan di sekitar Windsor Great Park dengan Tally Ho Stables.

Rebut peluang memenangi trip ke Britain dengan mencuba 'Unlock Your Kingdom' DI SINI. Selain itu, terus ikuti pengembaraan aku ke Wales dan Cumbria melalui LINK ini. 
#OMGBLEGENDS