Rindu, sungguh aku tak tipu. Rindu sebenarnya nak balik Sabah. Ye la, siapa la tak rindu kampung halaman kan? Sejauh mana kita pergi, tetap juga negeri kelahiran kita adalah tempat yang terbaik. 

Kalau korang ada follow perkongsian pengalaman aku ke Sandakan, Sabah, korang mesti familiar atau dah tahu tempat-tempat yang aku terokai. Sekali lagi, aku tak sangka Sandakan mempunyai pelbagai tarikan menarik. Lepas ni aku ada alasan kukuh untuk ke daerah atau bandar selain Kota Kinabalu apabila balik ke Sabah. 

Sekali lagi, terima kasih buat Sabah Tourism Board (STB) dan Gaya Travel Magazine atas kepercayaan yang diberikan. Untuk trip ini, aku pergi bersama dengan para selebriti Malaysia dan Instagram, dan juga para blogger-blogger hebat yang telah lama bertapak dalam industri penulisan blog. Siapa la diri ini jika dibandingkan dengan mereka. Apa pun, aku enjoy trip ni. Rasa macam sekejap saja.

Hope pihak STB anjurkan la trip macam ni lagi ya.

Group photo sebelum kitaorang berangkat dari Sukau Rainforest Lodge ke bandar utama Sandakan | Layari www.sukau.com 

Muka masing-masing lepas kenyang menikmati hidangan tradisional Kadazan Dusun di Borneo Ethnic Cuisine | Layari www.facebook.com/borneoethniccuisine

Beberapa tempat menarik perlu anda terokai: 

Menginap di Sukau Rainforest Lodge

Lihat keunikan bangunan St. Michael and All Angels Church

Pelajari cerita menarik disebalik Agnes Keith House

Menghargai kecantikan Sandakan melalui Puh Jih Shih Temple

Intai bangunan-bangunan klasik dari Balin Roof Garden Bar & Bistro
Trip #ICYDKSandakan ini dibawakan khas oleh Sabah Tourism Board dengan tujuan mempromosikan tarikan pelacongan yang terdapat di Sandakan. Terima kasih juga kepada para penaja utama untuk trip ini iaitu Borneo Eco Tours dan Four Points By Sheraton Sandakan