Japan Rail Pass: Perjalanan dari Tokyo ke Kyoto, Jepun

Tuesday, September 22, 2015 Pojiegraphy Journal 9 Comments


Masih mencari pengangkutan terbaik dan mudah di Jepun? Japan Rail Pass (JR Pass) merupakan antara alternatif yang cukup convenient dan terkenal dalam kalangan pengunjung yang datang ke negara ini. Dengan adanya JR Pass ni, semakin mudah perjalanan kita -- boleh minimize rasa penat. 

In this blog post, i'll share how to buy JR Pass and my experience taking this amazing train service while i'm in Japan. 


Untuk trip ini, kami memilih untuk base dekat Tokyo. Memandangkan flight tiba di Tokyo lewat malam, kami menginap satu malam di Kanda Capsule Hotel. Bangun seawal jam 5.30 pagi, kami mula bergerak dan tiba di Tokyo Station. 


Storage lockers are available at most train stations in Tokyo/Kyoto. You can store your luggage if you wish to do a long day trip (400 Yen for small locker, 600 Yen for bigger locker).



CLAIM YOUR JR PASS
1. Biasanya kaunter untuk claim JR Pass ada di kebanyakkan train station. Boleh refer website untuk tahu di mana anda boleh tukar voucher ke JR Pass. KLIK SINI
2. Normally, kaunter buka seawal jam 7.30 pagi (train station) dan seawal jam 8 pagi (Travel Service Center).
3. You're required to fill up a form before you get your JR Pass. What they need from you? Details from your passport.

TIPS 
1. If you're travelling to Kyoto from Tokyo, try to make an early seat reservation to get the best window seat and if you're lucky, you'll see a view of Mt Fuji. Usually, window seats are always not available. YOU NEED TO BOOK IT AS EARLY AS YOU CAN.
2. If you have no idea about what you want to explore, ask the staffs here. They will offer you few interesting packages with an affordable price.
3. No need to waste your money to buy the JR Pass Green (First Class) -- Ordinary pass is more than enough. Selesa!


Now we got our JR Pass. Lets get into the super amazing Hikari bullet train!


This is a super duper big bullet train. There are different types of bullet train: Nozomi (the fastest), Hikari (faster but stops at few train stations), Hayabusa, Hayate, Yamabiko, Nasuno

NOTE
Pemegang JR Pass boleh naik semua jenis train kecuali NOZOMI dan MIZUHO.  



JOM TENGOK DALAM BULLET TRAIN NI!

Ordinary Pass ni bunyi macam biasa dan tidak mempunyai apa-apa keistimewaan. Tapi tak sangka pula seat untuk class ni sangatlah luas - ruang kaki yang cukup selesa, mini table untuk ada gunakan dan seat juga boleh ditetapkan mengikut keselesaan anda. 

Memang berbaloi. 
Since perjalanan dari Tokyo ke Kyoto mengambil sekitar 2 jam lebih, boleh la sambung tidur balik untuk restore tenaga. 


Mereka juga menyediakan 'train attendant' untuk serve makanan ringan atau minuman untuk ada. Harga pun tak ada la mahal sangat. You can also call them if you need any additional assistance.

Dalam train juga terdapat bilik khas untuk anda tukar baju/selesakan diri. Feel free to tour around this train. 


What I love about this train journey to Kyoto is the amazing views along the way. Superbly breathtaking!


I took 30 minutes to sleep and the rest is for enjoying the views, writing journal and chit chat before we arrive at Kyoto Station


NOTE
Kebanyakkan main train stations dekat Jepun ni ada banyak exit. It is important for you to identify which exit you should take if you wanna go to any specific location or else you'll waste your time looking for the right exit because their main train stations are as huge as shopping mall. LOL



Dah selamat sampai KYOTO. Now, what's next? 


HOW TO GET JAPAN RAIL PASS?

CARA MENDAPATKAN JR PASS
Anda boleh beli voucher JR Pass di laman web rasmi JR PASS - KLIK SINI

NOTE
Anda WAJIB beli voucher sebelum masuk ke Jepun dan selepas itu anda perlu tukar voucher tersebut di kaunter khas yang terdapat di mana-mana train stations terpilih.

HARGA JR PASS
Ada beberapa pilihan:
Kanak-kanak: 6 - 11 Tahun

1. Pas 7 hari - Dewasa (JPY 29,110) / Kanak-kanak (JPY 14,550)
2. Pas 14 hari - Dewasa (JPY 46,390) / Kanak-kanak (JPY 23,190)
3. Pas 21 hari - Dewasa (JPY 59, 350) / Kanak-kanak (JPY 29, 670)

Harga tiket adalah mengikut nilai mata wang JPY. So, mungkin harga akan berbeza dari masa ke semasa mengikut status nilai mata wang. 

Masa aku pergi, which is penghujung bulan 8, harga tiket was USD228 and for sure sekarang mungkin harga agak mahal sikit. 


Sebenarnya, ada banyak cara anda boleh dapatkan JR Pass ni. Dekat iSetan pun boleh beli tapi anda hanya akan dapat voucher sahaja. Kalau anda beli online melalui website rasmi, anda akan dapat voucher + Travel Guide + Map & Timetables. Lagi untung!


JR Pass is the best way to discover Japan. Kalau ada banyak masa, boleh beli 14 hari atau 21 hari. Boleh cover from South to North Japan. Nanti aku akan buat entri khas kiraan untuk perjalanan train from day 1 sampai la day 7. Roughly, memang berbaloi. 

To sum up, harga JR Pass ni lebih murah daripada beli tiket biasa sebab jauh juga perjalanan kami selama 9 hari di Jepun ni. 


9 comments:

  1. serba moden dan canggih pengangkutan awam di sana kan Pojie, salam aidil adha dari kak ana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat. Kagum kejap dengan teknologi yang mereka miliki ni!

      Delete
  2. macam2 pengangkutan moden yang ada kan skrang ni.

    ReplyDelete
  3. not only the transport system, even the rice fields looks canggih!

    ReplyDelete
  4. Salam. Bullet train yg kau naik ni jenis yang laju gila tu ke yg biasa ek? ke bullet train mmg laju? haha confuse plak aku...hmm pening pulak nak fahamkan pass dan voucher2 ni...nanti kalau ada rombongan ke mana2, lantik kau jadi tourist guide boleh? Hahaha..boleh jadi freelancer weh...tourist guide...class gitu :D

    ReplyDelete
  5. SETUJU.. JR PASS NI AMAT MEMUDAHKAN JIKA NK KEMANA MANA BY TRAIN.. EVEN KE MIYAJIMA ISLAND DI HIROSHIMA NAIK JR FERRY PUN COVER SKALI.. TRULY WORTH IT IF TRAVEL JEPUN DLM 7HARI KEATAS AND TRIP JAUH JAUH .. :D

    ReplyDelete
  6. if trip dkt osaka tokyo berbaloi x pakai jr pass?

    ReplyDelete
  7. Assalam. Thanks untuk info ttg jepun. Inshaallah plan nak ke sana, so skrg tengah cari info banyak2. Blog ini banyak membantu. Thanks again.

    ReplyDelete