Ada banyak perkara yang ingin aku kongsikan berkenaan dengan trip ke Jepun ni. For sure, i'll do it slowly and one by one. Kalau nak muatkan dalam satu entri rasanya semput jugalah nak membaca nanti. So, untuk entri ini aku bakal berkongsi tentang salah satu hotel simple dan menarik di Tokyo. 

Dimana sahaja, Capsule Hotel pastinya menjadi pilihan para pengembara yang terlepas train tengah malam, menunggu flight dan banyak lagi. Senang cerita ia merupakan hotel yang sangat convenient dengan harga berpatutan.


Since kami tiba di Haneda Airport pada pukul 10.45 malam dan gerak ke Kyoto seawal pagi, kitaorang decide untuk menginap di Kanda Capsule Hotel


First time sampai Japan, jakun kejap tengok local mundar mandir pakai Yukata, Japanese traditional costume (almost like Kimono). 

HOW TO GET TO KANDA CAPSULE HOTEL
1. From Haneda International Airport, take train [Tokyo Monorail] to Hamamatsucho Station (Cost 490 Yen) interchange Tokyo Station to Kanda Station [JR Yamanote Line - Cost 160 Yen).


NOTE: Last train from Airport will be at 12 pm and from Tokyo Station will be at 1 pm. Do plan your time wisely. 

Bila sampai dekat Kanda Station, terus ke hotel. Nak cari hotel or anything dekat Japan ni tak ada la susah mana as long as you have the complete direction. Most hotels, airbnb and etc akan provide complete direction untuk ke tempat mereka. So jangan risau. If you lost pun, anda masih lagi selamat.  Jepun kot!


Finally sampai! Agak sukar nak comunicate dengan staff dekat Kanda Capsule Hotel since they only know little English. But still membantu la juga. Basic things dia boleh explain. 

JOM TENGOK APA YANG ADA DI KANDA CAPSULE HOTEL


Dekat Jepun, mereka sangat particular dengan kebersihan. So, when you enter this hotel, please take off your shoes and put in on the locker provided for you. 


Thirsty? There is a vending machine for you to enjoy some drinks. Penat berjalan ye dok.


Business Lounge - tempat untuk surf internet, eat (light meal), letak beg luggage korang. Dekat sini juga ada tempat untuk print dokumen. Just in case anda perlukan. 


Shower room (1st basement floor). Shampoo and body soap disediakan. Don't ask for a picture of their shower room. LOL. 




Setiap kapsul akan dapat satu loker khas untuk anda letak beg atau any valuable stuff. Tak besar sangat, muat untuk luggage kecil. If korang ada luggage besar, boleh letak dekat business lounge. 


Terdapat towel, berus + ubat gigi dan juga robe disediakan dalam loker masing-masing untuk kegunaan anda while staying di sini. 


Tengok dari luar, macam kecil dan sempit. Pada awalnya, agak ragu-ragu jugalah "Muat ke aku dalam capsule ni?" LOL



Something for you to adjust the lights, radio and television.


TV pun ada but i'm sure you don't even bother to watch it sebab semuanya in Japanese (you might lost watching it) or you just want to get your sleep. 

Sangkaan aku ternyata salah! Kapsul dia besar juga ya. Muat untuk dua orang. Selesa!

Ramai juga Japanese yang stay dekat sini. Agaknya diorang enjoy sakan berparti sampai tengah malam lepas tu terlepas train nak balik. Apa pun, walaupun ramai orang, tetap suasana di sekitar Kanda Capsule Hotel ni tenang dan senyap je dan privasi pula betul-betul terjaga.



Every floor ada toilet its just the shower room saja yang hanya ada di basement floor. 


Okay, dah hampir 1.30 pagi. Need to get my sleep sebab besok we gonna depart from Tokyo seawal yang boleh to Kyoto! 

PRICE
Harga satu malam untuk hotel ini bermula dari RM95 (based on Agoda). Jika anda berpeluang, mungkin boleh dapat harga lebih murah. Rajin-rajin check!
** Check in: 10.00 pm, Check out: 10.00 am

OFFICIAL WEBSITE
CLICK HERE 

ADDRESS