Actually bukan sahaja blogger tapi siapa-siapa sajalah. Blogger, photographer, graphic designers antara insan yang betul-betul memerlukannya. Wajib!

"Alaaaaaaa! Laptop aku ni buat hal lah. Slow macam siput!"
"OMG! Mana aku nak backup gambar-gambar ni?!"
"Semak betul laptop aku ni. File bersepah-sepah!"

Dialog-dialog seperti di atas pastinya pernah keluar dari mulut korang bila tak ada hardisk! Today, kita banyak bermain dengan fail digital (hampir semua bendalah) dan inilah sebab anda kena ada hardisk, sekurang-kurangnya satu.


Aku mula memerlukan hardisk sejak zaman diploma lagi (banyak ambil gambar). Now aku dah ada tiga hardisk dan semuanya dah nak penuh. Macam mana ni? Kena beli baru lagilah nampaknya.

My WD Ultra Hardisk (500GB) yang dah hampir penuh dengan gambar travel
Ada cadangan tak hardisk apa yang berkualiti dan selamat? 
Kalau aku, aku dah mula jatuh cinta dan rasa lebih selamat guna jenama Western Digital (WD) kerana memang terbukti lebih selamat. Bukan nak kata jenama lain tu tidak selamat atau tidak berkualiti but for me this brand nampak lebih convincing. 

Ianya melibatkan data-data penting seperti gambar kenangan, fail-fail kerja dan banyak lagi. Tak sanggup ambil risiko untuk kehilangan semua data-data penting tu. Apa salahnya kalau kita invest untuk something yang lebih berkualiti kan? 


Recently, I just got my new hardisk and I'm glad that its capacity is bigger than my old hardisks. More space and my life is much easier now. Its my brand new WD My Passport Ultra (Red) 1TB.


Dapat cover hardisk sekali. Kurang berminat dengan warna cover ni tapi aku tetap akan guna demi keselamatan kekasih baru aku ni. Eceh!

Now, its time to unboxing my new hardisk! Dalam kotak ni anda akan dapat manual book, body hardisk dan USB cable. 



Apa yang istimewanya tentang WD Ultra Hardisk ni? 

Terang lagi jelas! 
- Percuma 1 tahun data recovery service untuk WD STORAGE.
- 3 tahun warranty


Design hardisk ni juga super duper nipis. Mudah dibawa ke mana-mana korang nak but hati-hatilah sebab benda nipis ni kebarangkalian untuk jatuh atau hilang sangatlah besar. Anggaplah hardisk ni macam nyawa korang. 


Apa lagi? 
- Boleh set password bagi meningkatkan lagi keselamatan fail-fail korang.
- Local dan cloud backup (Anda perlu ada akaun Dropbox untuk buat cloud backup)
- Dengan adanya USB 3.0, maka kelajuan anda nak access atau save file semakin bertambah.
- Sesuai untuk Windows dan Mac

Harga?
Sempat jugalah tengok harga hardisk ni (WD My Passport Ultra 1TB) dekat pasaran iaitu sekitar RM250.

P/S: Lepas ni tak perlu kedekut lagi kalau nak ambil gambar atau video!

Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh jenguk official website Western Digital. KLIK SINI