Agak-agak bloggers boleh hidup tak tanpa ni?

Sunday, September 27, 2015 Pojiegraphy Journal 22 Comments

Actually bukan sahaja blogger tapi siapa-siapa sajalah. Blogger, photographer, graphic designers antara insan yang betul-betul memerlukannya. Wajib!

"Alaaaaaaa! Laptop aku ni buat hal lah. Slow macam siput!"
"OMG! Mana aku nak backup gambar-gambar ni?!"
"Semak betul laptop aku ni. File bersepah-sepah!"

Dialog-dialog seperti di atas pastinya pernah keluar dari mulut korang bila tak ada hardisk! Today, kita banyak bermain dengan fail digital (hampir semua bendalah) dan inilah sebab anda kena ada hardisk, sekurang-kurangnya satu.


Aku mula memerlukan hardisk sejak zaman diploma lagi (banyak ambil gambar). Now aku dah ada tiga hardisk dan semuanya dah nak penuh. Macam mana ni? Kena beli baru lagilah nampaknya.

My WD Ultra Hardisk (500GB) yang dah hampir penuh dengan gambar travel
Ada cadangan tak hardisk apa yang berkualiti dan selamat? 
Kalau aku, aku dah mula jatuh cinta dan rasa lebih selamat guna jenama Western Digital (WD) kerana memang terbukti lebih selamat. Bukan nak kata jenama lain tu tidak selamat atau tidak berkualiti but for me this brand nampak lebih convincing. 

Ianya melibatkan data-data penting seperti gambar kenangan, fail-fail kerja dan banyak lagi. Tak sanggup ambil risiko untuk kehilangan semua data-data penting tu. Apa salahnya kalau kita invest untuk something yang lebih berkualiti kan? 


Recently, I just got my new hardisk and I'm glad that its capacity is bigger than my old hardisks. More space and my life is much easier now. Its my brand new WD My Passport Ultra (Red) 1TB.


Dapat cover hardisk sekali. Kurang berminat dengan warna cover ni tapi aku tetap akan guna demi keselamatan kekasih baru aku ni. Eceh!

Now, its time to unboxing my new hardisk! Dalam kotak ni anda akan dapat manual book, body hardisk dan USB cable. 



Apa yang istimewanya tentang WD Ultra Hardisk ni? 

Terang lagi jelas! 
- Percuma 1 tahun data recovery service untuk WD STORAGE.
- 3 tahun warranty


Design hardisk ni juga super duper nipis. Mudah dibawa ke mana-mana korang nak but hati-hatilah sebab benda nipis ni kebarangkalian untuk jatuh atau hilang sangatlah besar. Anggaplah hardisk ni macam nyawa korang. 


Apa lagi? 
- Boleh set password bagi meningkatkan lagi keselamatan fail-fail korang.
- Local dan cloud backup (Anda perlu ada akaun Dropbox untuk buat cloud backup)
- Dengan adanya USB 3.0, maka kelajuan anda nak access atau save file semakin bertambah.
- Sesuai untuk Windows dan Mac

Harga?
Sempat jugalah tengok harga hardisk ni (WD My Passport Ultra 1TB) dekat pasaran iaitu sekitar RM250.

P/S: Lepas ni tak perlu kedekut lagi kalau nak ambil gambar atau video!

Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh jenguk official website Western Digital. KLIK SINI

22 comments:

  1. Replies
    1. Yup. Next one akan pick warna biru pulak. Hehe

      Delete
  2. of koss. benda wajib ada. nak simpan gambar, video's dan macam-macam lagi. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa tak lengkap hidup kalau tak ada benda ni! Hahaha

      Delete
  3. Sangat perlukan ! Mine dah ada dua. dua-dua 1Tera, dua-dua WD. Best pakai WD nie sbb safety ada password. Payah bila ada penyakit sayang gambar nie. Semua nya nk simpan, tu yang penuh hardisk tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow! Both 1T? Cool. Besar sangat tu. Hahaha. Yup, now and forever i'll stick with WD punya brand (if and only if they maintain the security and safety). Nampaknya kita ada penyakit yang sama. Rasa sayang betul nak delete gambar. Kalau boleh nak simpan semua. LOL

      Delete
  4. harus ada oi. nangis kalau tetiba laptop full.. gambar nak campak mana? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Sebelum menangis air mata darah, baik beli. Tak pasal-pasal menyesal terpaksa delete gambar-gambar sebab laptop dah berat and slow macam siput bab*. LOL

      Delete
  5. pakai juag ! sangat2 bagus utk keselamatan

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Yup! Try tengok dekat Digital Mall. Dekat Aeon kadang-kadangan ada promosi.

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Dah lama nak beli tp sampai skrg x terbeli pun lg n tak pernah ada walau 1 pun LOL hahahaha... Thanks Pojie suggest yg nie .terjah sana kejap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi laptop boleh tampung or Pijol memang rajin arrange gambar kalau takda hardisk pun takpe. But, soon or later, mesti kena ada at least 1. Huhuhu. Check la brand ni. Quite okay dan selamat.

      Delete
  9. memang wajib kena ada ni.. semua masuk sumbat dalam hdisk..
    i use 1 sony and 1 WD punya jugak tp smaller size la xde 1T eheh..

    ReplyDelete
  10. Wah dah banyak laa kiranya koleksi hard disk pojie ya..oo gtu cternyer...kalau dah penuh simpan la elok2...Waa yg baru ni nampak comel laaa nipis gtuu..Hati2 dgn hard disk baru..takut jatuh jer huhu gerun la pulak bila pegang benda yg nipis gini

    ReplyDelete
  11. ohh hard disk anda sangat membantu. Dan selalu dipinjam oleh saya hahahaha!

    ReplyDelete
  12. Salam, hahaha mmg kena ade hardisk weyhh~ aku dulu beli hardisk konon nak simpan backup assignment, last2 penuh movie, but still ade byk gig lagi...haha hardisk aku transcend jenis yang siap cover dengan pembalut getah..aku ni suka jatuh2kan barang..so better beli yg selamat..hahah

    ReplyDelete
  13. sy oty nk beli, tp riso gak kena tipu..skunk nie ade WD yg xori...camna ye nak check wd pri dgn x ori..igt nk beli online je kt lazada...emmm..

    ReplyDelete