Hotel Review: Penginapan Menarik di Ren i Tang Heritage Inn Penang

Wednesday, August 19, 2015 Pojiegraphy Journal 11 Comments


Dengan namanya yang sungguh unik, aku agak terkejut yang sebenarnya bangunan hotel ini dahulunya merupakan South East Asia's oldest Chinese Medical Hall Wholesaler. Macam mana la agaknya rupa medical hall diberi nafas baru menjadi penginapan? Kejap lagi kita tengok.

Bila bercakap tentang percutian di Penang, akan timbul dilema dalam pemilihan tempat penginapan kerana rata-rata semua hotel yang terdapat di Georgetown ni tidak dapat dinafikan menarik dan unik. Jika anda jenis yang suka mencari keunikan, aku suggest korang untuk menginap di Ren i Tang Heritage Inn.

REN i TANG HERITAGE INN


Ren i Tang merupakan hasil daripada proses pembaharuan semula pada 19th Century Early Straits Eclectic Styled Building yang dijalankan selama hampir 2 tahun. Selain itu, nama hotel ini juga diambil bersempena dengan Chinese Medical Hall Wholesaler yang tertua di Asia Tenggara iaitu Yin Oi Tong, The Hall of Benevolence



Ren i Tang masih lagi mengekalkan ciri-ciri utama kedai-kedai yang terdapat di Asia Tenggara pada suatu ketika dahulu seperti air wells, ruang koridor, lantai kayu dan banyak lagi. Mereka menggunakan recycled wood dalam proses pembaharuan bangunan ini serta kebanyakkan kerusi, katil, sofa merupakan barangan yang ditinggalkan oleh penghuni lama dan juga handmade by the carpenters. Kalau baca sejarah bangunan ni, confirm anda akan rasa teruja dan berasa sedikit nervous.

KLIK SINI untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses pembaharuan semula bangunan ini.

LOBI UTAMA


Ketika menjejakkan kaki ke dalam bangunan ini, aku bertanya dalam hati "Eh! Biar betul ini hotel yang aku akan stay malam ni?" sebab tak nampak macam hotel pun. Sebab itulah dikatakan unik kerana konsepnya yang sedikit berbeza.

Menariknya tentang hotel ini ialah suasananya tidaklah seperti suasana cliché hotel - orang lalu lalang dan bising. Di sini lebih kepada konsep santai, tenang dan yang penting terasa seperti berada di tengah-tengah hutan. 


Ren i Tang Heritage Inn juga mendapat pengiktirafan dari TripAdvisor. Kalau dah dapat award dari TripAdvisor, maknanya tempat itu memang best kerana ia berdasarkan kepada ulasan-ulasan yang diberikan oleh orang ramai. 

*Tengok patung dalam gambar di atas tu agak creepy kan? Yes, it is for sale. Kalau berminat, boleh beli. 


Anda juga boleh melihat himpunan barang-barang antik yang diletakkan di sekitar lobi utama. Jika terasa nak bersembang dengan orang lain atau mungkin dengan owner/staff Ren i Tang Heritage Inn, jangan malu dan jangan segan kerana ada meja khas dekat lobi untuk korang chit chat dengan orang lain. 

*Di sini tiada istilah formal, semuanya santai-santai saja. Mungkin juga penginapan seperti ini sangat ideal buat para backpackers kerana mereka suka suasana yang santai dan lain daripada yang lain.

AIR-WELL ROOM


Aku berpeluang untuk duduk di Air-Well room ketika berkunjung ke sini. Dalam sejarah hidup tak pernah lagi duduk dalam bilik seperti ini. Hotel ini secara tidak langsung telah berjaya mengembalikan suasana kehidupan orang-orang masa dulu. Tunggu apa lagi? Jom kita tengok salah satu bilik yang terdapat di Ren i Tang Heritage Inn ni. Oh, rate untuk Air-Well room ialah RM325 (walk in) dan RM290 (web-booking) untuk satu malam.



Ruang bilik Air-Well ni sebenarnya tidaklah begitu besar. Tetapi dengan adanya ruang tingkap di tengah-tengah bilik ni, maka ia kelihatan agak luas. Siap boleh main sorok-sorok lagi. Kalau di hotel biasa, Air-Well room ni ibarat bilik jenis suite. 

NOTA: Mostly benda yang terdapat di bangunan ini tidak diubah (termasuk lantai). Oleh itu, kepada mereka yang dapat bilik bahagian atas adalah dinasihatkan to watch your steps bagi tujuan keselesaan tetamu yang lain. Jalan sikit saja pun lantai dah berbunyi. Terasa macam duduk di kampung ketika zaman kanak-kanak.



Ada 17 bilik disediakan di Ren i Tang Heritage Inn. Selain Air-Well room, terdapat beberapa jenis bilik yang disediakan di Ren i Tang Heritage Inn antaranya ialah Studio Flat with Kitchennette, Family Room, Tub Room, China Room, Balcony Room, Courtyard Room, Friends Room, Penang Room, Corner Room, Loft Room 17, Loft Room 18, dan Loft Room 19. Setiap bilik mempunyai rate yang berbeza. 

KLIK SINI untuk maklumat lebih lanjut mengenai bilik-bilik dan rate yang ditawarkan.

NOTA: Rate untuk walk-in dan web booking adalah berbeza. Kalau nak jimat, anda boleh book lebih awal.  


Hotel yang terletak di tengah-tengah kota kebiasaannya akan happening pada sebelah malam. Pelbagai jenis festival sedang berlangsung ketika aku berkunjung ke sini and I expect keadaan pada sebelah malam akan bising. Tak sangka pula keadaan di sekitar hotel ini agak tenang. In fact, I truly had my good sleep during the night!

Other interesting amenities:
  1. Books/Magazines
  2. Astro satellite channels (Star World, Star Sports, AFC, BBC News, Disney Channel, HBO)
  3. A homegrown brand of Natural Eco-Friendly Shampoo and Natural Body wash made from a special blend of natural vegetable oils, pure essential oil fragrances and natural colour that gently and effectively purify and balance all skin types (I love this and it smells so good). 
  4. Iron and board available on request.
  5. You can keep your valuables at the reception and it is safe.


Sama seperti hotel yang lain, Ren i Tang Heritage Inn juga menyediakan essentials untuk mandi seperti towel (siap ada label nama hotel lagi. Nice one!) dan gel sabun & shampoo. Saiz bilik mandinya juga just nice dan mereka menerapkan konsep industri pada lantai bilik mandi bagi menaikkan lagi suasana zaman dulu. 

NOTA: Jika anda perlukan barangan mandian lain seperti ubat gigi dan pencuci muka, you can buy these things at the shops nearby. Walking distance from this hotel.





Hotel ini banyak menggunakan natural light. Selain daripada lobi dan juga Tang Bistro, bilik-bilik di hotel ini juga mempunyai banyak tingkap. Kalau anda terasa ingin menikmati cahaya matahari, just open the windows and you'll feel the sunlight especially during early morning. 

NOTA: Those yang suka bergambar, korang kena bangun pagi & ambil la gambar sepuas-puasnya dalam bilik sebab lighting pada waktu pagi (sebelum pukul 11) memang cantik. Just don't forget to open the windows lah & please be informed that you must close the windows when you want to go out - to avoid from raining and etc


Pemandangan pagi melalui tingkap bilik


SEKITAR REN I TANG HERITAGE INN



Don't forget to check out their rooftop views. Ask the staffs atau owner to bring you around the hotel. They are happy to do so. According to Karen, who is one of the owners, this is the best spot for your to enjoy the beautiful sunset (if you're lucky to catch the sunset). 



Wooden floor - vintage dan menarik. Selain itu, Tangga dekat sini agak kecil dan tinggi and that's why they don't allow slippers/shoes di sekitar hotel untuk keselamatan para tetamu. Don't worry, mereka ada sediakan tempat khas untuk anda simpan kasut anda and it is safe. On positive side, hotel ini sentiasa bersih. 

MENU SARAPAN PAGI YANG RINGKAS DAN MENARIK





Ren i Tang Heritage Inn juga menyediakan menu sarapan pagi yang ringkas. Just head down to the Tang Bistro and enjoy your breakfast. There are fruit, bread, coffeee, milk, cereals and juice available for you. Egg (scrambled, half-boiled and etc) is available too and you need to request for it. 

NOTA: Waktu breakfast adalah dari sekitar jam 7 - 7.30 pagi sehinggalah sekitar jam 10 pagi sebelum Tang Bistro mula beroperasi iaitu pukul 11 pagi

TEMPAT IDEAL UNTUK PENGGEMAR BARANGAN VINTAGE & FOTOGRAFI






Antara yang menarik tentang hotel ini ialah mereka himpunkan pelbagai barangan antik sebagai perhiasan dan semuanya kelihatan agak tersusun. Sesuai dengan konsep hotel ini iaitu heritage inn. 

SANTAI DI BISTRO TANG



Bistro Tang juga menerima banyak kunjungan daripada para pengunjung dari luar negara kerana tempatnya yang sangat ideal untuk bersantai (setelah penat berjalan) sambil menikmati pelbagai jenis menu (eastern & western) yang disediakan di sini. This bistro is a pork-free restaurant. 

"A glug of our icy beverages will help anyone brave the searing heat of our tropical weather and will easily while away many balmy evenings in the heart of George Town's old quarters."

Waktu Operasi: 11.30am - 11pm (kitchen last orders at 9.30 pm)
Tutup pada hari selesa

DAPATKAN BARANGAN UNIK DI 'MACAM-MACAM SHOP'





Dengar nama pun kita dah tahu ada pelbagai barangan unik yang dijual dekat sini. Kepada peminat barangan-barangan antik, unik dan rare, anda perlu tengok apa yang terdapat di Macam-Macam Shop ni. Terdapat tag harga pada setiap barangan yang dijual untuk rujukan anda sebelum membeli barangan tersebut. I found few stuffs that are unique and interesting.

MUZIUM YIN OI TONG UNTUK MENDALAMI SEJARAH BANGUNAN REN I TANG HERITAGE INN








If you have ample time, don't forget to check out their mini muzium located closely to the reception counter. Feel free to ask the owner to bring you around. They're always available at the hotel. Here, you will see different kind of stuffs such as old Malaysian bank notes (hardly to find), herbs, dragon teeth (for real?) and more that are left by the previous tenant.


MAKLUMAT LANJUT MENGENAI REN I TANG HERITAGE INN


ALAMAT
82-A Lebuh Penang (Penang Street) 
10200 George Town UNESCO World Heritage Site | Penang | Malaysia

HUBUNGI DI
+604 250 8383
info@renitang.com

FACEBOOK

LAMAN WEB RASMI

This blog post was made possible through My Fascinating PENANG 2015, a media trip to Pulau Pinang organized by My Amazing Malaysia.

Thank you to the official sponsors Hop On Hop Off Penang, The Chambers Hotel, Escape.My, Tropical Spice Garden, St Giles Wembley Penang, Ren i Tang Hotel, The Camera Museum, Made in Penang Interactive Museum

11 comments:

  1. Penang memang banyak tempat best dan menarik untuk fotografi. especially architecture diorang. Memang idaman lah nak gi sana. Cantik hotel ni. tak macam biasa. unik. air well room dia masih provide aircond ke? ke natural air semata2?

    ReplyDelete
  2. Nampak rustic and pretty cool. Ada feel retro charm in the decor and the ambiance...

    ReplyDelete
  3. Selalu masa duk Png n lik Png , i lalu ja sini.. never know about it pun. Cool jugak.

    ReplyDelete
  4. Salam, this is WOWWWW!! Suka gila air-well room yg kau stay tu weh, ruang tingkap tengah2 tu mmg sgt nice!! Siap ade muzium barg antik lagi..adoi...sgt vintage! bestnyee!

    ReplyDelete
  5. Masih ada lagi tempat menarik kat Penang ya, ingatkan dah takde. Selalu turun Langkawi je. Apa-apa pun cantik hotelnya, agak klasik!

    ReplyDelete
  6. salam bro..

    nice deco & concept hotel ni...
    ada ciri2 yang tersendiri.. sangat klasik deco2 yang digunakan
    masil mngekalkan ciri2 asli yg lama..suka tgok brg2 antik yg digunkan...lawa!
    nice shoot bro!

    ReplyDelete
  7. memang old school hotel ni..best kalau dapat posing hehehe..saya klik 4 SHELL untuk abg

    ReplyDelete
  8. hi! can i check if there are mini fridge in your room? :)

    ReplyDelete