Pengalaman menaiki penerbangan Etihad Airways ke Eropah

Tuesday, July 14, 2015 Pojiegraphy Journal 6 Comments

Pernah tak korang bermimpi untuk ke Eropah dengan menaiki Etihad Airways, which is one of the best UAE national airline. Aku semakin teruja apabila berpeluang untuk menaiki flight kelas kelas bisnes dari Abu Dhabi ke Frankfurt. Nak tahu cerita lebih lanjut? Teruskan membaca.


Aku nak bercerita sedikit pengalaman flight dari Kuala Lumpur. A credit should be given to Etihad Airways crews in Kuala Lumpur. Diorang semua memang truly helpful dan sangat-sangatlah friendly.  Servis diorang buat kami berasa terhutang budi dekat diorang ni (sampai beli something and pass kepada diorang bila sampai KL). Goodjob team Etihad Airways Kuala Lumpur!

Setiap hari, terdapat dua flight dari Kuala Lumpur (KUL) ke Abu Dhabi (AUH):
2.55 am - 6.20 am (Etihad 413)
8.05 pm - 10.50 pm (Etihad 411)

Flight selama 7 jam 5 minit ternyata memang betul-betul menguji tahap fizikal anda. Those yang tak reti nak duduk diam untuk 7 jam, memang mencabar la. Bagi aku, seat flight ekonomi untuk Etihad ini not bad juga la. Nasib la ambil flight tengah-tengah pagi, naik flight je terus tidur. 

Akhirnya sampai juga di Abu Dhabi International Airport dalam pukul 7.00 pagi. Sekali lagi, agak mental dan fizikal agak tercabar sebab terpaksa harung kaunter imigresen yang agak slow. Mungkin sebab ramai orang. Nasib ada wifi, bolehlah kill the time while waiting. 


Since kami terlepas flight pukul 8 pagi, now kenalah tunggu flight pukul 2 pagi tu. Badan dah terasa lemau dan memikirkan sampai je nanti terus kena travel jauh, akhirnya kami ambil juga flight business class untuk elak jetlag (alasan semata-mata).


With many luggages, tiring condition, I'm so glad that there's a special counter for business class. A quick and easy check in & baggage drop process, now we're set to go!

Dalam pada badan ni terasa mengantuk, diri ni terasa sangat teruja nak naik flight. This is my first time boarding a business class flight to Europe. A long flight with you-can-dine-anytime and comfortable flatbed seat. Cool!


Jom tengok macam mana rupa dan suasana ruang untuk business class ni. 


A warm welcome by the flight crews with refreshing orange juice as a welcome drink - seat memang selesa in which kita boleh luruskan kaki dan banyak compartment untuk kita simpan barang. 


Even orang yang berketinggian 188cm pun still rasa selesa dengan seat kelas bisnes ni (referring to airline reviews). 


Seat untuk kelas bisnes juga agak selesa in which privacy anda terjaga. You wouldn't be able to clearly see what others doing while seating. 




The best part is where you can dine whatever and anytime you want. Too bad, masa tu dah tengah pagi dan perut pun tak boleh nak terima makanan sangat. 


My onboard meal (late dinner & early breakfast) - the Yoghurt with Granola was superbly delicious!


Arabic Briyani Rice - after few days tak dapat makan proper nasi, finally dapat juga!


Hot and juicy bread pudding 


The seat is too comfortable sampai aku boleh dapat mood untuk buat kerja atas flight. No, i'm not gonna waste my time. Kerja tetap kerja. LOL


Woke up from my almost 4 hours sleep, I'm getting more excited when I saw a sunlight through the window. It means we're almost there. 


Hello FRANKFURT! 
Guten Morgen!


Willkommen in Frankfurt! 


The best part naik flight ni aku berpeluang untuk movie marathon segala movie yang aku belum sempat tengok sebelum ni. Finally!


MORE ABOUT ETIHAD AIRWAYS BUSINESS CLASS FLIGHT

Comfort 
Various lights systems available to give you a relaxed ambience throughout the flight
Comforter and full-sized pillow
In-seat massage function

Amenity Kit
Range of designer skin products including hand lotion and lip balm as well as essentials like socks, earplugs and dental kit.

Contemporary Dining
Dine Anytime
Onboard Food & Beverage Manager
All Day menu is available on longer flights

Inflight Entertainment
750 hours of on-demand entertainment
18-inch touch-screen TV (Business Studio)
15.4-inch TV (Business Flatbed)
10.16-inch TV (Business Seat)
Noise-cancelling headsets
A range of connection ports at your fingertips
Mobile and internet access

Inflight Magazines
Aspire Magazine
A selection of newspapers and magazines

On ground experience
Express lane when you arrive/depart from Abu Dhabi International Airport
Shuttle Bus at Abu Dhabi International Airport
Airport lounges


Apa yang terjadi selepas sampai di Frankfurt? Nanti aku ceritakan!

6 comments:

  1. woaaah Frankfurt pula.. huurm bilalah nak sampai Europe lagi..
    kalo dapat naik Etihad duduk economy saja pun tak apa dah.. yang penting sampai Europe hehe..

    part makanan tu best.. anything anytime =D weeee happy tummy..

    ReplyDelete
  2. Salam, phew~~ seronoknya...selesa betul sampai aku rasa hilang takut nak naik kapal terbang..hahahha first time tgk ade nasi beriyani atas flight, hihihi..sedap2 semua food dia..okay, waiting for your next story in Frankfurt...nasib aku pernah belajar bahasa German, hahaha

    ReplyDelete
  3. ehhh baru perasan....macam kenal je assignment apakah itu hahaha!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, kiranya saudara upgrade from Economy to Business Class at the airport?

    ReplyDelete