[PHOTOS] TRIP TO TERENGGANU FOR INTERNATIONAL SQUID JIGGING FESTIVAL 2015

Tuesday, June 16, 2015 Pojiegraphy Journal 14 Comments

TERENGGANU INTERNATIONAL SQUID JIGGING FESTIVAL 2015 | Tahukah anda bahawa Terengganu merupakan antara negeri yang perlu dikunjungi oleh setiap pelancong tidak kira dari dalam dan juga luar negara? Terkenal dengan pulau-pulau menarik seperti Pulau Redang dan Pulau Perhentian, Terengganu juga memiliki budaya unik serta destinasi-destinasi menarik perlu kita terokai. 


Baru-baru ni aku berpeluang juga melawat Terengganu (for the first time) dengan Gaya Travel Magazine & Tourism Terengganu, 6 days 5 nights trip for TERENGGANU INTERNATIONAL SQUID JIGGING FESTIVAL 2015.

Balik saja dari trip ke Visakhapatnam, terus standby untuk trip with Gaya Travel. Assignment ke laut, nasiblah dapat juga cover balik walaupun dah macam separuh mati. Thank you groupmates kerana banyak membantu. 

Okay, back to topic. Entri ni just as pengenalan untuk trip Terengganu. I'll write it from one entry to another entries untuk anda semua. Yang penting, there are lot of exciting activities that I will definitely share on my blog. 




TERENGGANU
Terengganu is the best place untuk anda semua rehatkan minda sambil menikmati keindahan alam di sekitar their capital city, Kuala Terengganu, merasai pelbagai aktiviti-aktiviti mencabar seperti mencandat sotong serta pelajari budaya dan tradisi mereka yang masih lagi dikekalkan oleh mereka. 

Source: Go2TravelMalaysia
Terengganu juga terletak bersempadan dengan Kelantan dan juga Pahang. Selain itu, Terengganu juga  telah disenaraikan sebagai antara negeri yang memiliki banyak pulau-pulau menarik seperti Pulau Redang, Pulau Perhentian, Pulau Lang Tengah, Pulau Kapas, Pulau Rhu Hentian dan banyak lagi. 

Tidak lupa, makanan-makanan dekat Terengganu ni pun sedap-sedap belaka. Yang paling famous of courselah KEROPOK LEKOR! 

Getting to know more about Terengganu

Since this is just an introduction post, i'll only post pictures instead of membebel dalam entri ni. This is just to give an overview of what we have done during the entire Terengganu International Squid Jigging Festival 2015

Great foods at Marina Duyong Resort
One of the Tourism Terengganu reps
My way to Pulau Redang 
Me and the other bloggers heading to Pulau Redang 
Sun kissed - enjoying breathtaking views along the way to Pulau Redang
Say hello to the other bloggers from Germany & Russia

Another participants from Canada and Germany
My kind of view before leaving Redang Marine Park
The shot that I took during the first Squid Jigging session
The shot that I took during the first Squid Jigging session
The shot that I took during the first Squid Jigging session | My team for first session
Morning beach walk around Laguna Beach Resort

What we had during our lunch at Rhu 10 
Shot taken at the Pekan Budaya, Setiu
Shot after sesi menangkap kepah
Amazing view near Kampung Mangkuk
Traditional game competition at Tasik Kenyir Lake
Media people had their chance to try playing Congkak, one of the traditional game
Amazing musical performance during the Peranakan Festival at China Town
Beautiful view at China Town
Amazing lion dance performance during the Peranakan Festival at China Town
My fav shot during the lion dance performance
Top view - visiting Kenyir Elephant Village
Breathtaking views near Tasik Kenyir Water Theme Park
Shot taken at Tasik Kenyir Water Theme Park
Visiting local market, Pasar Payang near China Town
Visiting local market, Pasar Payang near China Town
One of the best spot at China Town
Shot taken during the second Squid Jigging session
Shot taken during the second Squid Jigging session
Playing traditional game - 'collecting turtle's egg'
My favourite shot taken during the first Squid Jigging session
Morning view from Laguna Beach Resort
Traditional game - gasing terbang
Relaxing moment near Laguna Beach Resort - Thanks Tatie for this shot
Doing the jigging thingy LOL
Magnificent sunrise view from Marina Duyong Resort
Famous traditional game, Congkak
The one that we use to do squid jigging
During the Beach Themed Night Party at Laguna Beach Resort
_________________________________________________________________


This blog post was made possible through Terengganu International Squid Jigging Festival (Media Trip) in Terengganu organized by Tourism Terengganu & Gaya Travel Magazine

Tourism Terengganu Official Website

Gaya Travel Magazine Official Website

To see more pictures of Terengganu Squid Jigging Festival 2015, you can browse through #SquidJiggingTGG on Facebook, Twitter and Instagram.

14 comments:

  1. Smart gambar2! Tapi sungguh tak puas hati sebab baru 1st time sampai Terengganu?? Why la like this? Hahaha! Hopefully it won't be the last time! :)

    ReplyDelete
  2. Wahh, bestnya! Cantik gila air lautnya! Belum berkesempatan lagi ke sana, tengok gambar pun dah cukup teruja nak pergi. Btw, Salam ramadhan! ;)

    ReplyDelete
  3. wah panjang sotong tu.

    haha orang terengganu sendiri pun tak pernah mencadat sotong, tau makan sotong celup tepung je

    ReplyDelete
  4. Suka tengok gambar pojie ambik, cantik! Thumbs up :)

    ReplyDelete
  5. cantik gambar2 . wei aku dah trauma la nak g candat sotong nie. haritu pegi mabuk lauk kemain. last2 pitam atas bot... wakakaka.. tp mmg best join aktiviti nie. =D

    ReplyDelete
  6. rugi tak dapat pegi,huks...apapun, teganung bestkan!

    ReplyDelete
  7. gitooh. terbaik semua foto2nya buk. eh

    ReplyDelete
  8. Ramai betul peminat. Gambar2/memang cantik

    ReplyDelete
  9. Ramainya peminat. Gambar2 semua cantik

    ReplyDelete
  10. bertuah tul badan belum sempat berehat...ada trip dengna Gaya Travel lak...untung candat dapat sotong..fist time mencandat dulu dapat mabuk je..sotong nan hado!! sedih!! salah musim

    ReplyDelete
  11. Morning view from Laguna Beach Resort...ok gambar utk caption ni cantik sangatttt..fuyooo ada hati jugak nak ambik gambar gini tk jadik2 lagi..wahb seronoknyerr dtg teganu eaaa..kak lya org ganu tk penah lg g pulau redang hehehe..mesti enjoy ni..byk tak dpt sotong ..

    ReplyDelete
  12. I saw you that day at China Town that night..during Peranakan Fest..hehe

    ReplyDelete