Pengalaman Menaiki Cable Car Di Kailasagiri (Vuda), Visakhapatnam

Tuesday, June 02, 2015 Pojiegraphy Journal 8 Comments

TARIKAN UTAMA DI VISAKHAPATNAM | Korang! Pernah merasa tak naik cable car classic? Apa itu cable car classic? Those yang pernah naik cable car dekat Langkawi tu, haa itulah dimaksudkan classic tu. Cable car Kailasagiri ni lagi extreme in which terasa betul cable car ni classic but the journey sekejap je. Nak tahu apa classicnya tu? Don’t stop reading. Follow me through this journey.


Entrance - gate entrance yang somehow agak scary and unique

Terkenal sebagai center of Visakhapatnam, Kailasagiri juga tarikan yang terletak diatas bukit dimana terdapat pelbagai aktiviti yang dilakukan oleh orang-orang local serta pelancong dekat atas ni.Masa aku berkunjung ke sana, sempatlah aku nampak orang berpicnic, dating, bergambar dan juga bermeditasi (sebab view dari atas ni memang cantik).

Dekat Kailasagiri ini juga terdapat tiga view points - beach, area port dan juga bandar Vizag. Wajib untuk anda tengok from all view points.

Station beri amaran kepada orang Vizag sebelum HudHud Cyclone yang menyerang mereka sekitar Oct 12
Train untuk pusing kawasan Kailasagiri
Train railway - tak berpeluang naik. Just sempat lalu the railway
Selfie - right in front of Kailasagiri's signature
Shining white coloured Shiva-Parvati Statue
Uh! Hello grumpy albino horse
Tourists datang during weekday. Hari biasa pun ramai macam ni. Kalau weekend?
There are few shops available - to buy drinks, snacks and etc
Nampak macam tempat ambil air wuduk kan?

Tarikan yang terletak pada ketinggian 360 kaki (110) ini juga boleh memberikan anda panorama yang cukup indah - pantai, hutan dan bandar Visakhapatnam. 

Tambahan lagi, Kailasagiri telahpun dianugerahkan sebagai “Best Tourist Spot” pada tahun 2003 oleh pihak kerajaan Andra Pradesh. Hebat!

View point 1 - beaches
TIPS: Kalau nak ke sini, pergi la masa cuaca okay which is tak panas dan langit cerah. Kalau pergi masa musim panas, langit agak hazy and gloomy so susah pula nak enjoy their amazing views.


Group selfie right in front of Shiva-Parvati Statue

Classic betul tempat nak ambil gambar (official photo from Kailasagiri's photograpers)

Breathtaking view of Visakhapatnam City

Dalam banyak-banyak attractions yang aku pergi dekat Visakhapatnam, naik cable car dekat Kailasagiri ni merupakan pengalaman baru dan menarik buat aku. First, sebab the last time naik cable car was 10 years ago (dekat Genting Highland) and second sebab dia classic. Hahaha. The moment I asked them “Is it safe?” menyedarkan aku bahawa peluang ini bukan selalu ada. LOL


Welcome to the Kailasagiri Ropeway

Nak tahu kenapa aku kata classic? Sebab, sepanjang cable car tu beroperasi, korang akan akan terasa macam tengok Final Destination bila dengar bunyi ropeway dia tu. Furthermore, diorang tahan and jalankan each cable car manually. Yes, manually. But don’t worry la, semuanya selamat. Kalau tak selamat mesti diorang dah tutup tempat ni.

Fee for up and down ride

Fee - more detail

Manually control the cable cars

Look at that fancy wall - Classic bukan? 

Ada rasa-rasa macam dekat Korea tak? Ngeh

Only six of us managed to get the ride while the others dah surrender awal-awal

View naik ke atas dan turun ke bawah memang cantik


Okay, janji last selfie before entri ditutup - Ngeh!

EXTRA FACT: This ropeway is the first of its kind in Andra Pradesh.


To find out more about Bheemili Beach and Dutch Cementery, 

untuk skodeng tiket murah ke sana. LOL

___________________________________________________________________


This blog post was made possible through a media trip to Visakhapatnam, India organized by AirAsia & Andra Pradesh Tourism 

Simply CLICK HERE 
To check on the latest route to Visakhapatnam via AirAsia. 


More articles about my #VisakhapatnamJourney

8 comments:

  1. assalamualaikum pojie
    maaf ye, baru sekarang dapat membalas kunjungan
    seronoknya berjalan ke india! tapi gerunlah naik cable car
    kat sini ada pun tak penah lepas naik...hehe

    ReplyDelete
  2. Salam! Hohohohoho very da classic one lah that cable car tu!! Bestnyaaa!! Bukan setakat classic ek, siap manual bagai...phew~ tahniah sbb berani naik. Apapun, best kot sbb view mmg cantik gila :D Best!!

    ReplyDelete
  3. nak sebut nama tempat sampai terbelit2 lidah hehehe..

    ReplyDelete
  4. Menarik tempat tu.. mmg nampak the essence of India.. cuma cable car tu buat saya rasa mcm tak konpiden je nak naik hehee.. :D

    ReplyDelete
  5. Salam Pojie ..Lama kak lya tak singgah sini..Balik kampung berehat ...Hari ni baru sempat singgah ,..Nak sangat komen tapi nak komen pasal header baru dulu laaa..Wahh header baru eaaa..Dah tukar dah ..Cantik dan menarik...Fresh gituu..Header tu pojie duk kat atas salji ke tuuu..Nampak panas jer kat situu..........Apapon header baru memang menarik ...Ok sat nanti singgah lagi nak komen entri plak..Ni singgah komen header dulu laa sebagai permulaan pembukaan komen sempena bulan baru....... Ok bye..Happy blogging ..

    ReplyDelete
  6. Banyak jugak tempat menarik di India ni. Skodeng jugak la tiket murah AA ni

    ReplyDelete
  7. EHH,my head so big in that group photo!!!apa lah...

    ReplyDelete
  8. Memang klasik cable carnya! Macam nak tanggal dah cat haha

    Aku nyaris2 ke sini tapi lepas tu ada sale tix ke Europe, terus postpone dulu plan ke sini heheh -Khai

    ReplyDelete