Enjoying An Authentic Traditional Coffee At Araku Valley Coffee Museum, Visakhapatnam

Thursday, June 11, 2015 Pojiegraphy Journal 10 Comments

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI VISAKHAPATNAM | Waking up with breathtaking views is never complete without a cup of fresh coffee or tea. You choose one, coffee or tea? I personally will choose tea but when it comes to ARAKU COFFEE MUSEUM, i'll definitely choose coffee. Did you know that one of the best coffees is from India? I mean in term of the taste which is so authentic. 


Selepas melalui perjalanan yang agak jauh dan memenatkan (cuaca pula agak panas), tiba-tiba tekak terasa nak minum something fresh. Thanks to Andra Pradesh Tourism kerana memahami kehendak kami. After visiting many attractions around Araku, finally the tour guide bawa kami ke Araku Coffee Museum. 

Alaaa. Museum lagi? Don't worry. Museum kali ini korang bukan hanya akan belajar tentang sejarah coffee di sini but also you could enjoy various kind of coffees at the café. I'm not a fan of coffee, but smelling the aroma of traditional coffee just make me feel like wanna have one cup of coffee (perhaps, a fresh one!)

Road nearby Araku Coffee Museum
Main entrance to the Araku Valley Coffee Museum

BRIEFLY ABOUT ARAKU COFFEE MUSEUM 

Araku Valley yang terletak di 110 km dari Visakhapatnam dan 680 km dari Hyderabad juga merupakan coffee plantation yang terkenal di sekitar Araku Valley. Menariknya berkenaan dengan museum ini adalah penghasilan kopi organik di kawasan Araku dan Anantagiri ini telah berjaya mendapat tempat di pasaran antarabangsa. Juga, terdapat banyak jenis kopi yang telah dieksport ke negara Eropah. Selain itu, hasil bagi setiap hektar ialah 300kg (terkini) dan target in future will be 800kg. Huge output!

Uniquely designed furniture - is it just for display? LOL
Dekat Museum ni juga anda boleh beli pelbagai jenis kopi - the moment you entered the room, you'll smell aromatic coffee

Rambang mata kalau masuk dalam ni - especially coffee lover, confirm berjam-jam duduk dalam bilik ni

Choice of different coffees for you to enjoy 


Kalau datang sini, try to observe the furnitures dekat entrance museum ni 


Doesn't these two cups of coffee look so enticing?

Selain daripada membeli kopi as souvenirs, menikmati kopi asli yang mereka sediakan, anda semua juga boleh masuk ke Coffee Museum untuk mengetahui serba sedikit tentang sejarah kopi di kawasan ini. It's a short journey that will only cost you around Rs. 25/-. For at least kita dapatlah juga faham serba sedikit pasal sejarah kopi kan? 

Entrance back to the 7th Century





Gambar-gambar dekat atas ni is only few of them. Banyak lagi benda yang korang boleh tengok dalam museum ni in which you'll definitely get a clear understanding about the coffee's history. Don't miss it out!

Our group spent around 45 minutes here and I guess it is more than enough (but it will take even longer if ramai yang shopping kopi). I would like to advise all of you to take a private guide here so that senang to move from one place to another places. Spend more for a convenient trip!

Traditional much?
Location of Coffee Museum via Google Map



ARAKU VALLEY COFFEE HOUSE OFFICIAL PAGE
click here

ANDRA PRADESH TOURISM OFFICIAL PAGE
click here

___________________________________________________________________


This blog post was made possible through a media trip to Visakhapatnam, India organized by AirAsia & Andra Pradesh Tourism 

Simply CLICK HERE 
To check on the latest route to Visakhapatnam via AirAsia. 


More articles about my #VisakhapatnamJourney

10 comments:

  1. Wow...menarik......sorry lama tak lawat sini pasal bercuti di korea selama 14 HARI....

    ReplyDelete
  2. Waaaaa waa waa jelesss..India lagi fuyooo..byk entri kali ni ya pojie..mesti byk tempat singgah ni..ok laa dapat tahu sikit sebanyak pasal sejarah kopi..hehehe byk pulak pojie masuk museum travel kali ni ya..pasni museum apa plak..apapon mmg tak rugi sggah sini..gambar2 sentiasa tip top..menarik sangat..nice sharing pojie,,

    ReplyDelete
  3. Wahh bestnya... bertambah selera nak pekena kopi bila tengok suasana tempat tu.. menarik.. :)

    ReplyDelete
  4. Salam, phew~ coffee...I LOVEEEEE COFFEEEEEEE damn much! Ni kira-kira starbuck lah gayenye cuma lagi special sbb ada history dia..best2! Aku dah terbayang dah aroma kopi dia tu...adoi~ btw, patung2 org tu menakutkan..hahah!

    ReplyDelete
  5. Waaaaa besarnya muzium kopi diorang!

    ReplyDelete
  6. wow siap ada muzium kopi kau... \0/

    ReplyDelete
  7. merembes air liur tgk kopi tu..opss ..puasa

    ReplyDelete