Bheemili Beach & Dutch Cementery, Visakhapatnam

Monday, June 01, 2015 Pojiegraphy Journal 6 Comments


TARIKAN MENARIK DI VISAKHAPATNAM | Despite of cuaca di sini yang begitu panas, still I enjoyed the trip! Trip ini merupakan trip yang sedikit berbeza dengan trip aku yang sebelum ini. Almaklumlah, first time datang India. Antara tarikan utama di Visakhapatnam ini ialah Bheemili Beach dan juga Dutch Cementery

Nak cerita mana satu ya? Okay, aku cerita pasal Bheemili Beach dulu ya. Jika anda ingin merasakan atmosfera sebagai orang local dekat sini, datang la Bheemili Beach sebab dekat sini la tempat mereka bersantai dan berpesta setiap hari. Ya, setiap hari. Masa lalu dekat beach ni, tiba-tiba terfikir... diorang ni tak kerja ke? Even hari selasa pun ramai pula dekat pantai ni. 

Pantai yang reflect kepada British dan juga Belanda ini juga terletak sekitar 24 kilometer dari center of Visakhapatnam, Andra Pradesh. Since Visakhapatnam masih lagi dalam proses menaiktarafkan sektor pelancongan mereka, masa ni la paling sesuai untuk mereka yang adventurous untuk explore tempat ni. Less tourist, feels like local people - barulah mencabar. 

Suasana sekitar Bheemili Beach
Ramai kan? Fuh, terasa macam weekend pula
Dekat tepi pantai ni macam-macam aktiviti yang diorang buat - picnic, sukan, mandi-manda dan meniaga

Di sekitar Bheemili Beach, korang juga boleh melihat kawasan perkuburan Belanda which is situated on the opposite side of Bheemili Beach. Dutch Cementery ni wujud dalam sekitar 1959 and this place is where the people who died during French War were buried here. This cementery is divided in two parts, while entering to the right is for British people and rest of the area is for Dutch people. 

Terkenal dengan lokasinya yang begitu strategik, terdahulunya Visakhapatnam merupakan antara tempat persinggahan para pedagang dari luar seperti Netherlands, Great Britain dan banyak lagi. Boleh imagine betapa jauh juga la perjalanan atas air dari Eropah ke India ni. 


The recent year yang aku nampak was on 2009 - kira baru juga la

One of them was a grave of Frederick Kesslerus - died in 1661 (cosidered to be earliest)

Close up shot - it was 1783

Terfikir juga how they can come out with this idea (design) just to keep the dead body - creative

After jalan-jalan tengok kawasan perkuburan Belanda, take your time again to mingle around the street. Best! Dapat tengok orang-orang diorang punya aktiviti - berniaga, lepak-lepak dan macam-macam lagi. 

Kalau ramai orang tengok korang lain macam je, jangan hairan. Biasalah tu nampak tourist kan? Whatever it is, jagalah barang-barang anda to avoid daripada perkara tidak diingini berlaku. Just in case, my trip was okay.

Didn't manage to ride this so called tuk-tuk

Dapat bergambar depan tuk-tuk ni pun jadi la.
Enjoying our fresh coconut - perfect for the weather (46'c)

There's a story behind this beautiful coconut - LOL

Meriah! Masing-masing tak sabar nak merasa air kelapa segar

The street where the people here mingle around
Hello kids. They seem so happy seeing me capturing a photo of them

The signature of Bheemili Beach
Saying Good Bye to all of them now
How to get to Bheemili Beach from Visakhapatnam? The journey was indeed exhilarating! 

Source: Go2India
To find out more about Bheemili Beach and Dutch Cementery, 

untuk skodeng tiket murah ke sana. LOL


___________________________________________________________________


This blog post was made possible through a media trip to Visakhapatnam, India organized by AirAsia & Andra Pradesh Tourism 

Simply CLICK HERE 
To check on the latest route to Visakhapatnam via AirAsia. 


More articles about my #VisakhapatnamJourney

6 comments:

  1. Banyaknya tempat Pojie jejak kaki.... best! Jauh perjalanan, luas pemandangan.

    ReplyDelete
  2. Pojie amik pakej atau sendiri naik public transport? Makanan muslim senang?

    ReplyDelete
  3. Menarik tu.. dalam gambar ramai2 minum air kelapa, tu mcm ada kenal rakan blogger kat situ.. ke pelanduk dua serupa eh.. Apa pun, best pengalaman mcm ni.. jarang org nak ketengahkan.Thanks sharing Pojie.. :)

    ReplyDelete
  4. omoooo CT never tot nak pergi India but sapa tahu one day kan hihi..

    mandi pakai saree gak ke ? ahaaak..

    ReplyDelete
  5. Waa g india pulak dah..seronoknyer dpg jejln negara org...fuhh nampak menarik ..cuaca 46'c tuuu huhu..layan air kelapa muda fuhh panass..cer cter cer cter apa yg menarik fi sebalik kelapa comel tuuu ..nk tau gak ni..

    ReplyDelete