INDIA: APA YANG MENARIK DEKAT TRIBAL MUSEUM, VISAKHAPATNAM?

Thursday, June 18, 2015 Pojiegraphy Journal 10 Comments

TRIBAL MUSEUM, VISAKHAPATNAM | Selesai visit Araku Valley Coffee House, kini tiba masanya untuk kita teroka salah satu museum yang terkenal di Araku Valley iaitu Araku Vally Tribal Museum


Again, when I travel, museum will always be the last option in my list. For me, pengalaman ke Tribal Museum ni merupakan sesuatu pengalaman yang baru dimana aku berpeluang untuk pelajari asal usul orang asli di sini serta melihat budaya mereka melalui pameran-pameran yang terdapat di sekitar museum ini.


Walaupun cuaca agak panas (almost 48'), itu tidak melemahkan fizikal kami untuk meneruskan pengembaraan kami di Araku Valley ni. Museum ini terletak di jalan utama Araku in the heart of Araku Valley. So, tidaklah begitu sukar untuk para pengunjung dari dalam dan luar negara untuk datang ke sini.

Terletak di sekitar Padmapuram Botanical Gardens, museum ini akan memberi anda peluang untuk  melihat gaya hidup serta budaya komuniti orang asli di sini. This museum comprises various tribal clay figures, showing off their day-to-day chores. Don't worry, museum ini juga lengkap dengan sign boards in which dapat memudahkan lagi pengunjung luar untuk fahami cerita-cerita yang disampaikan. 

Standing right in front of the main entrance

Araku Valley Tribal Museum

Bermula pada Febuari 1996, museum ini lebih kepada pertunjukkan gaya hidup orthodox, sosial, ekonomi dan juga norma budaya orang-orang asli di kawasan ini. Museum ini juga dibina dengan lumpur dan juga pelbagai jenis besi yang bakal menambahkan lagi tribal feel. Di museum ini juga terdapat pameran kraftangan tradisional, seni halus milik orang asli di zaman purba serta banyak lagi. 


Tanpa membuang masa, jom kita teroka apa yang ada di Araku Valley Tribal Museum ni. 

Kedai-kedai cenderahati - kena pandai tawar menawar ya sebab hampir semua barang dekat sini cantik dan unik
Antara barang-barang unik yang dijual dekat kedai cenderahati di sini
Beautiful key chains that visualised Indian's signature
Price for the souvenirs are quite good - kalau pandai tawar menawar ya. 

While walking towards the main building (museum), we saw a lady with a huge piercing on her nose (I think she is one of the tribal communities)
Walk around to explore - many buildings are available for all of you to visit
Main building - the museum
Very bright and beautifully designed
Masa masuk, you'll see this lady standing right in front of you. Jangan terkejut pulak!

INTO THE MUSEUM










Selain belajar sejarah, anda juga boleh cuba aktiviti memanah dekat luar museum (right after the exit door)


10 rs for 5 arrows 
Selfie di depan Araku Tribal Museum, CHECKED!
Say hello to the Indian tourists here! - Boat Riding Fee: Rs 20


MORE ABOUT ARAKU VALLEY TRIBAL MUSEUM 

Entrance Fee
Adult - Rs 40
Child - Rs 20

Timing
9 am to 6 pm
(Everyday)

Best time to visit
October to March (Winter)

Andra Pradesh Official Website

Thank you AirAsia and Andra Pradesh Tourism for the invitation to explore the uniqueness of Visakhapatnam!

___________________________________________________________________



This blog post was made possible through a media trip to Visakhapatnam, India organized by AirAsia & Andra Pradesh Tourism 

Simply CLICK HERE 
To check on the latest route to Visakhapatnam via AirAsia. 


More articles about my #VisakhapatnamJourney

10 comments:

  1. Amboi patutla taknak balik sini, banyak awek keliling pinggang rupanya kat sana!

    ReplyDelete
  2. Sepintas, saya kira itu orang beneran, ternyata patung ya Bang Pojie ? hehe

    ReplyDelete
  3. pic pertama tu pesal muka nampak lebih kurang sama je..pakai topeng eh..seronok lah awek keliling pinggan thihihihih

    ReplyDelete
  4. sama to sis JM "museum will always be the last option in my list" kekadang exclude terus

    ReplyDelete
  5. 48 degree? ohh tidak..sudah tentu akan pilih Oktober - March (winter) hiksss

    ReplyDelete
  6. Wahh sekali lagi masuk museum kst india..alahai india mmg byk museum ke atau sesaja jer masuk sebab kat luar cuaca pNas hehe .

    ReplyDelete
  7. wow....nice...
    menarik lah...
    haihh bila lah pula ku nak sampai sini

    ReplyDelete
  8. Best juga klu dpt menjelajah ke muzium mcm ni.. bnyk sejarah budaya dan kesenian yg dpt dipelajari.. ramai juga boleh kenal2 awekss hehehee.. :D

    ReplyDelete
  9. jatuh hati dengan semua gambar2 pojie , Bravo :)

    ReplyDelete