CELEBRATING BIRTHDAY AT CHEMISTRY CAFE

Tuesday, June 09, 2015 Mohd Shahril Fawzy 12 Comments

CAFE MENARIK DI SHAH ALAM | Sekarang ni, banyak betul so called ‘hipster café’ available all around our country. Well, I guess this kind of cafe sangat famous nowadays is because of two factors - food and the decoration of the cafe itself. Kadang-kadang orang sanggup bayar lebih sebab nak bergambar or memang nak enjoy the foods.


Recently (Tak ada la recent sangat. Dah lama, cuma baru berkesempatan untuk tulis pasal ni), we went to Chemistry Café. Jarang sekali diri ini ke cafe-cafe hipster almaklumlah aku bukan hipster. LOL. Pergi sini pun sebab nak celebrate my friend’s birthday and sekali gus release stress setelah seharian dalam class. Tepu hotak weh.


All this while, I saw a lot of people posting their photos at this interesting conceptual cafe. Kalau aku nak buka cafe pun, tak pernah terlintas dalam fikiran untuk buat konsep ala-ala dalam science lab. Tengok nama saja pun dah tau macam mana konsep dia.

Ada yang kata it’s not worth to have your meal at this cafe because of the foods agak mahal. Ada yang cakap the foods sedap and memang worth kalau pergi sini. Ada yang kata “Saya order air je. Tujuan datang sini just nak ambil gambar”. What’s my thought about Chemistry Cafe? I’ll tell you but before that, korang enjoy la dulu gambar-gambar yang aku sempat ambil masa dekat café ni.


INTERIOR DESIGN









Not bad juga the interior design of this cafe. Intelligently creative! Tak rugi bawa kamera on that day! Since I only manage to order their drink and cake, I just boleh bagi few point je la. For me, the cake was nice. Rich in taste but it would be better if they could make it less sweet. The same thing goes to minuman diorang.

Eh! Ke cake and minuman dekat hipster cafe ni memang manis? Lidah aku ni je yang tak kena dengan makanan atau minuman yang manis. Bhahaha!








WHATS OUR PICK?






However, I haven’t taste their main course. So, tak dapatlah nak komen on that. Since the cake and minuman are quite manis, rasa macam agak mahal pula. But to those yang suka manis-manis ni, mesti rasa berbaloi-baloi la. Maybe you can ask untuk kurangkan manis sikit dekat air tu but untuk cake memang tak boleh tolong la.


My experience dining in this cafe was fun, I enjoyed taking pictures of their interior design. Pictures below show some part of their design.

So, kalau ada masa lapang or terdrop by Shah Alam, try la this cafe. It is one of the best cafes in Shah Alam - best place to lepak, dating or even celebrate birthday.

Its Aqashah's birthday - time to celebrate it!
Selfie berlatarbelakangkan wall yang agak cantik ni

More about Chemistry Café, Seksyen 7, Shah Alam

Address
26, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia

Rating
3/5

12 comments:

  1. I thought your birthday. Baru nak wish mengarut, ropenyer birthday kawan kau, tak jadi la nak mencarut..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Banyak jugak orang post gambar cafe ni dkat instagram.. For the sake of picture, maybe it worth, but kalau lapar kedarah maybe not the best choice :'D

    ReplyDelete
  3. Salam, haa konsep cafe dia mmg style. Tp, mcm xlab sangat lah pulak, maybe sbb ada batu-bata tu kot, hahah..apapun, food dia mahal. So, xnak pegi. Nak save duit nak kawen. Hahahaha!

    ReplyDelete
  4. Cafe ni cantik laaa..suka thk design diaorang utk cafe..pojie ckp mahal huhu tak rasa laa nak pegi..Lgpon jauh nun di sana..Apapon cafe ni mmg menarik..Last skali nak ucap selamat hari lahir buat akashah..semoga pjg umur murah rezeki ..

    ReplyDelete
  5. banyak nau hipster cafe sekarang. honestly,onie kalau ke hipster cafe ni first sekali sebab deko dia,kedua makanan..tapi,makanan kat hipster cafe ni mahalllllll dan rasa dia kadang emmmm...tapi kalau kat The Sumb memang puas hati gila! try ah nanti kat sek 13

    ig: thesumbscafe

    ReplyDelete
  6. Happy birthday buat Aqashah.. Chemestry cafe tempat port ramai rakan2 blogger jugak tu kan.. terbaik!!

    ReplyDelete
  7. Happy birthday kawan Pojie - Aqashah!
    ehh hahaha!

    ReplyDelete
  8. teringat zaman belajar kimia tingkatan 4, jangan minum cecair dalam balang. nak pergi la cafe ni!

    ReplyDelete
  9. baru nk wish rupanya kawan nye besday

    ReplyDelete