CAMBODIA: Siem Reap International Airport

Thursday, May 07, 2015 Pojiegraphy Journal 13 Comments

Arriving at Siem Reap International Airport | Actually, post ni sepatutnya dipublish sebelum aku post entri berkenaan dengan trip di Cambodia. So far, I have posted four entries about Cambodia trip. Maaflah tak ikut urutan but i'll list all of them in every entry that I posted. Its just about my embarking experience at Siem Reap International Airport. There are few things yang I believe anda kena tahu bila nak datang sini. 


We travelled to Siem Reap last year sekitar bulan Oktober. Ingat lagi masa tu tengah musim kuliah berjalan. Terpaksa skip sebab tiket dah terbeli awal. Dapat the best price, apa lagi terus rebutlah peluang kan. Perjalanan ke Siem Reap from Kuala Lumpur adalah sekitar dua jam. Bila travel from Kuala Lumpur, kita akan untung sejam since Siem Reap adalah one hour behind. Bila naik flight pukul 6.30 am, anda akan sampai di sana pada pukul 7.30 am. Kita dah save 1 jam tu. 

Pemandangan dari atas memang nampak perbezaannya. Bila dah masuk area Cambodia ni or to be precise Siem Reap, view cantik. Hijau je semua. Teruja betul bila nampak. What I love about Siem Reap Airport is that the building is beautiful in which they portray the Cambodian cultural elements on top of the buildings. 


ENTERING THE AIRPORT 



By this time dah boleh rasa cuaca dekat sini yang agak berlainan. Bukan sejuk, bukan panas. It is the same with the weather in Malaysia cuma dekat sini panas dia agak lembab. Not too hot but you'll sweat a lot. During that season. 


FILLING UP FORMS




Before korang proceed untuk masuk ke dalam airport, you're required to complete few forms dulu. Item declaration, arrival card and health declaration form. Don't forget to bring your own pen (which everyone will do) or else anda kena tunggu giliran untuk guna pen or sibuk mencari staff untuk pinjam pen. Save your time, sebab tak silap immigration counter dia tak banyak. It is a small airport anyway. 


While waiting for our luggages. Luckily ada wi-fi connection. Bolehlah kill the time while waiting for our bags. 



Airport dia memang menarik. Bercirikan budaya Cambodian and yang pastinya nampak the environment nampak more classic with nature elements. Anda akan rasa macam berada di tengah-tengah hutan. Tenang je suasana dekat sini.


INTERNET PACKAGES





When it comes to Cambodia, semua akan tahu yang pakej internet dekat sini memang banyak dan semuanya murah-murah. Pelbagai jenis simcard dan memang murah. Tinggal pilih je. Before keluar dari airport ni, akan ada banyak counter for you to buy a simcard and internet packages. It is important untuk anda memilih pakej yang terbaik dan ada good coverage.

For us, we took Beeline and the lowest package sebab we don't use internet that much and dekat hotel nanti akan ada internet. Basically, we subscribed the lowest package je. Just in case, tiba-tiba ada benda penting masuk while we're out of the internet coverage. We took $3 for 3.5gb. The connection is quite slow tapi boleh la pakai. Bila dah beli, ask the staff to place the sim card and set up the Internet package


BANK MACHINE (ATM)


Terlupa nak tukar duit? Ragu-ragu duit tak cukup? Don't worry. Dekat airport diorang ni juga ada Maybank and Public Bank which we can use to withdraw our money. Masa tu ada lagi la ATM dekat sini. Hope sampai sekarang still ada. I'm not sure about CIMB ATM. But i'm sure ramai yang guna Maybank. Make sure your card is valid to do international withdrawal



Di bawah ni merupakan previous entries about my Cambodia trip





13 comments:

  1. Naik MAS tu..tak mampu den! selalu gak hunting tapi jarang dapat best price..

    Pegi bulan Oktober memang begitu cuacanya tapi kalau pegi bulan Jan like me before..SEJUK!!! siang hari pakai sweater..nyaman je

    Rindu SR..nak REPEAT? hurmm...lambat lagi kot :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, kalau harga biasa, den pun tak mampu hahaha. Tu la, thats why murah kot sebab masa tu tak berapa ramai nak pergi sebab panas kot. Hehehe

      SR best. Tenang je. Tunggulah bila dah pusing semua tempat, barulah repeat lagi hehe

      Delete
  2. wah, ni yang tengah cari. plan nak ke sana. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Dah visit jauh-jauh, time to visit dekat-dekat pula heee

      Delete
  3. Wah menarik ,.seronok jalan2 ..oo kat sana tak panas eaa ..cuaca lembap..untunglaa ..kita kat Malaysia sekarang ni cuaca panas..duit tak ciukup takde laa susah ati sbb dah ada bank kat sana ..mudah dan senang laa kan ..Bab nak Isi borang tu kena alert laa kan bawak pen kita sediri..nnt rugi masa pulak tertunggu2 pen ,,, apapon pojie mesti enjoy kat sana..gambar semua cantik2 dan menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Cuaca lembab je ikut musim. Yeap! Bank tu memudahkan semua orang. I enjoyed the trip. Best. TQ kak Lya :)

      Delete
  4. alamak jeles sangat nie. teringin pergi ! very nice sharing Fauzi =)

    cantik sangat pasal bumbung tu and pakej internet tu, mcm murah sangat je. btw 2$ means duit sana or duit mana erk ? boleh tahu currency dia kira macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. You should visit this place. No problem. Hehehe

      Kat Cambodia, internet memang murah gila. Tak tahu kenapa. They use US dollar currency.

      Delete
  5. Cantik dan kemas airport dia.. sekali imbas pandangan luaran tu mcm di airport sukearno hatta, jakarta ye.. senibina dia memang menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Ah, nak cakap yang tu tapi terlupa. Soekarno punya airport pun macam ni juga. Senibina yang menarik!

      Delete