CAMBODIA: THE ROYAL PALACE

Saturday, May 23, 2015 Pojiegraphy Journal 4 Comments

TEMPAT MENARIK DI PHNOM PENH | Royal Palace ialah tarikan utama yang anda semua perlu visit bila datang ke Phnom Penh. Tempat ini yang berfungsi sebagai rumah rasmi golongan raja di Cambodia. Istana yang juga turut dikenali sebagai Preah Barum Reachea Veang Caktomuk Serei Mongkol (Khmer language) ini mempunyai himpunan koleksi sejarah-sejarah bagi istana ini sendiri.



Sampai je dekat Phnom Penh sekitar 6 pagi, terus pergi hotel and berharap agar boleh buat early check in. Nasib kami agak baik hari itu, dapatlah juga check in, drop barang and fresh up before proceed to explore Phnom Penh.

Our first location will be Royal Palace. Berdekatan dengan area hotel, tempat ni juga antara tempat yang cantik dan sesuai untuk bergambar sambil belajar serba sedikit sejarah Cambodia ni.




ENTRANCE FEE 
25, 000 Cambodian Riel / pax
FREE OF CHARGE for kid 6 years old and below



I got my ticket!





Nothing much, dekat sekitar Royal Palace ni korang boleh la tengok pelbagai jenis bangunan menarik (aku suka part roof setiap bangunan dekat sini). It was tiring, sebab cuaca agak panas and this place is quite besar. 



The tourists 



Interior design of their temple



Roof building diorang ni buat setiap orang teruja nak bergambar dengan berlatar belakangkan gambar bangunan tu.


For me, aku cuma ambil sekitar 1 jam 30 minit untuk pusing-pusing dekat kawasan ni. I'm not a type of person yang suka berdiri lama-lama, baca sejarah and etc. Aku akan baca secara detail pasal sejarah bagi setiap tempat yang aku pergi, tapi only bila dah balik dari trip. LOL










Get your chance to enter and see the histories of Cambodia













Based on my experience, masa pergi tu tak ramai sangat orang (lega). This place is quite interesting only because of the buildings and environment kat sini walaupun agak sedikit kelam kabut. Kalau dah ada camera tu, ambil la peluang untuk capture sebanyak gambar yang boleh. 

Tips? Tak ada tips pun sebab memang senang nak pergi Royal Palace. Just make sure korang tahu lokasi dia, bawa camera dan air (bila datang masa summer). 

map for Royal Palace


Haa, kalau ada sebarang soalan berkenaan dengan trip ni. Jangan malu-malu untuk tanya through comment, twitter, email and etc. Sorry la tak explain in details sebab mata dah kuyu. Uh oh! Barang tak pack lagi.

4 comments:

  1. nnti diorang nk p kemboja gak bulan 9 ni x silap. :)

    ReplyDelete
  2. betul setuju dengan pojie, senibena bumbungnya yang amat unik dan menarik.

    ReplyDelete
  3. Boleh mark tempat ni utk singgah klu berpeluang ke Cambodia.. menarik. Thanks sharing Pojie.. :)

    ReplyDelete
  4. SAMAAAAAAAAA,haha - "Aku akan baca secara detail pasal sejarah bagi setiap tempat yang aku pergi, tapi only bila dah balik dari trip. LOL"

    ReplyDelete