CAMBODIA: Genevieve Restaurant, Siem Reap

Thursday, May 14, 2015 Pojiegraphy Journal 9 Comments

Thinking about food? When it comes to Cambodia, tak perlu risau sangat pasal makanan sebab ramai juga Muslim dekat sini and senang nak cari restoran-restoran yang selamat untuk makan. Sampai je dekat Siem Reap, terus cari restoran yang boleh dan selamat untuk makan. One of those restaurants is Genevieve Restaurant. 



While scrolling down the TripAdvisor application to search for the nearest restaurant that we could possibly reach and enjoy their foods, I stumbled upon this one restaurant called Genevieve Restaurant  which gained so many good reviews. 

Restoran yang terletak berdekatan dengan Pub Street dan Old Market ni juga cukup terkenal dalam kalangan pengunjung luar kerana cerita disebalik restoran ini yang menarik and truly inspiring. Nama Genevieve itu diambil daripada nama seorang bekas cikgu sekolah rendah di Australia. Genevieve Rogers (30/1/52 - 15/11/09) juga merupakan bekas isteri kepada owner restoran ini who is Phil Rogers. 


Pekerja-pekerja dekat restoran ni semua orang local which is selaras dengan misi utama restoran ini untuk membantu orang Cambodia. He trained his staffs very well - communication and PR skills. Tak sangka orang Cambodia boleh speak English in a very good way and how diorang layan the customers pun best. 


That's the owner, Phil Rogers - a guy who is friendly and truly responsible over everything. Dia the owner and dia juga yang jaga betul-betul restoran ni. 



Below are photos sekitar restoran ni







Tengok gambar pun dah boleh tahu how good their foods and service. Most of the times, this restaurant akan full house especially during pick hours but don't worry, they'll possibly try to prepare a seat for you when the restaurant is completely full. Kalau tak pun, you can just wait. 



Below are the foods that we ordered (To be safe, we just enjoy their seafoods)

I'm so sorry. I lost my Cambodia's Journal which I couldn't include the prices for every food that is served for us during that time. (Anyway, just show these pictures to place your order) LOL





Prawn Tempura




Seafood Tomyam



Mango Lassi

Harga not bad, reasonable for us yang datang sini sekali sekala. Makanan pun not bad. We came to this restaurant for almost three or four times.


GENEVIEVE RESTAURANT
Top 10 Western Restaurant in Siem Reap

Website

Address
Sok San Road, Krong Siem Reap, Cambodia

Phone
+855 16 984 892

Rating
4.5/5

Kalau datang Siem Reap lagi, I'll definitely pay my visit here and enjoy their foods again. 

9 comments:

  1. that ketam tho, OMG !!! Tom yam tu nampak macam sedap je >__<
    orang cambodia nie mcm ada nampak macam melayu sikit erk *refer to the waitress yg tengah ambik order*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed! I still boleh imagine rasa tomyam and crab diorang ni. Gluuup!

      Aah, most of them nampak macam ala-ala Malay pun. Kadang-kadang confuse. LOL

      Delete
  2. Mr crab looks delicious! You dine there for three-four times? It must be really great! Nice review :)

    ReplyDelete
  3. nampak cosy dan homy.. mcm makan makan kat rumah kawan je.. like the concept!!

    ReplyDelete
  4. Mula2 tengok ramai org datang restoran.. meriah. Bila scroll ke bawah nampak makanan pulak.. fuhh.. mmg patutlah ramai.. sgt menyelerakan.. marvelous!!!

    ReplyDelete
  5. I've read all of your Cambodia's posts. Thanks a lot for sharing, Pojie! Helps me a lot to plan my trip to Siem Reap. Anddddd will definitely stop by at this restaurant :D

    ReplyDelete
  6. Orangnya macam orang kita juga ya, Mak aii, makanannya nampak menyelerakan. Tambah-tambah yang ada ketam besar itu. Tak mustahil ramai orang kunjung.. :)

    ReplyDelete
  7. Wah Pojie singgah makan GENEVIEVE RESTAURANT laaa... Fuhh Top 10 Western Restaurant in Siem Reap..Kira makanan dia mesti laa best ...Kalau tak takkan la jadik Top 10 kat Siem Reap tu kan kan kan..Semua makanan yang terhidang kat atas mmg menggoda hati Kak Lya laa Pojie..Lapar tetiba lak..KETAM TUUUUUUUUUUUUUU MENGGODA BETUL LA !!!!!!!!!1 Alahai patutla ramai yang duk makan kat situ tgk pada gambar ..Mesti best ni..Boleh pergi laaa kalau berkunjung ke Siem Reap nnt...Bilooo laaaa nak pegi tu hahaha.........

    ReplyDelete