Quick Look of A Life in The 'Newsroom'

Thursday, March 19, 2015 Pojiegraphy Journal 13 Comments

Berpeluang untuk merasai pengalaman tersendiri berada di bilik berita bukanlah satu pengalaman yang biasa. Daripada melihat ekspresi setiap wartawan hinggalah ke suasana yang menyelebungi setiap sudut bilik berita tersebut. 

Semakin meningkat semester ni semakin banyak pula cabaran serta perkara baru yang dipelajari. Bermula dengan asas sehinggalah aspek yang lebih mendalam. Sebelum ni, selalu tengok keadaan dan proses berita dihasilkan melalui sudut luaran dan kini tibalah masanya untuk aku sendiri merasai atmosfera sebagai wartawan dalam menghasilkan sebuah surat khabar. 

How does it feel? speechless. Secara automatiknya aku mula menghargai setiap surat khabar yang dikeluarkan. 


Untuk edisi pertama, aku berpeluang untuk menjadi editor meja graphic design. Disinilah aku memanfaatkan segala ilmu yang aku pelajari ketika belajar bidang seni lukis & seni reka. Its time to refresh and polish up my skills again. Dah berkarat sebab lama tak diaplikasikan. 

Despite of the challenges in getting a story/source for a news, interesting part about this task is that we have the chance to prepare our mental and physical by putting ourselves in a sort of real situation of being a journalist and a part of newspaper production. 


Sketch dan draft bagi design - permulaan bagi proses mengembangkan lagi idea dalam menghasilkan pelbagai jenis design. 



Sport Desk



Graphic Desk 



Business Desk - doing a consultation with our big boss



Entertainment Desk 

For the first edition, we will working for the above desks and will be having a different role for second edition. By doing this, we could experience different things (from being an editor to a reporter, from in charge in online desk to a graphic designer and more).


What we basically do when the other desks are doing their consultation with big boss - this is also a part of idea development process. LOL


Being in a graphic design desk is indeed challenging in term of penghasilan idea, masa, tenaga dan juga banyak lagi. Apa yang penting ialah kerjasama antara ahli-ahli setiap desk. Kalau dulu we're more towards individual task, kali ni kami lebih kepada kerjasama antara pasukan. That makes us a good and credible person for the industry. 

P/S: Lama tak update blog atas faktor kekangan masa yang begitu tidak mengizinkan. InsyaAllah akan terus cuba untuk update blog serta melawat blog-blog milik blogger kegemaran aku

13 comments:

  1. Bagus pengalaman ni.. berharga tu. All the best & semoga terus sukses Pojie.. :)

    ReplyDelete
  2. Tiba2 kak eny rindukan zaman belajar dulu.... hehehehhe
    you see org sekarang tk ramai yg nak baca newspaper, the real newspaper yang kita beli kedai mamak tu... ramai yg lebih suka go through FB and blog utk baca berita... maybe adanya pelapis2 wartawan ni yg boleh mengembalikan kegemilangan newspaper tu hehehehe....

    ReplyDelete
  3. Wah menarik ni Pojie...Satu pengalaman baru untuk Pojie..Moga2 pengalaman ni dapat mendidik Pojie untuk lebih menghargai dan berjuang dalam menghadapi cabaran akan datang...Banyak lagi cabaran yang perlu diharungi untuk jadi yang terbaik dan menjadi pelapis masa depan ..All the best Pojie..

    ReplyDelete
  4. ape ni ape ni satu pun dok pehem deh ehehe..pojie..good luck in your carrier...ehh..silap...belum lagi..good luck in your study

    ReplyDelete
  5. bukan senang kerja nak keluar newspaper ni. thats way i still love reading fresh newspaper in the morning

    ReplyDelete