Pengalaman Surfing di Pantai Kuta dan Merasai Masakan Minang Melayu!

Wednesday, March 04, 2015 Pojiegraphy Journal 11 Comments

Salam semua! Its been a while tak update blog ya? Rasa pelik betul kalau beberapa hari tak update blog ni. Syukur ada juga yang sudi jejakkan 'kaki' dekat sini. Harap semua dalam keadaan sihat sejahtera. 

Entri ini masih lagi berkenaan dengan my trip to Bali. Kalau sebelum ni, kita pergi Makan dekat Bebek Joni, Ubud dan kali ini kita akan bersantai di sekitar pantai Kuta dan mencuba aktiviti surfing di sini. Pantai di Bali adalah antara yang terbaik untuk kita buat aktiviti surfing sebab ombak dia agak kuat. 

Since Kuta ni cukup terkenal dan kira macam dah overrated dah, I'm not gonna explain more about things that you can definitely do here. Selain dari mandi pantai, anda juga boleh jalan-jalan sekitar Kuta ni untuk cari souvenirs, restoran, baju, massage dan macam-macam lagi. Don't get lost sebab kawasan ni memang besar dan meriah (especially waktu malam). 

Kebiasaannya kalau nak santai-santai dekat tepi pantai ni for sure kulit akan 'terbakar'. So, bagi mereka yang memang particular untuk mengekalkan warna kulit tu... better bawah sunblock cream atau any other product. Bagi aku, aku memang nak kulit gelap-gelap ni. So, aku tak apply apa-apa cream dan bantai duduk bawah matahari selama yang boleh. 

Balik dari trip, lecturer siap cakap "Eh! Where's Pojie?". Padahal aku ada je duduk dalam kelas masa tu. My skin was darker before pergi trip. Itu yang bestnya pasal trip dekat Bali ni. 


Kalau nak santai bawah payung tu, kena caj. At first, excited konon nak santai bawah tu sekalinya kena caj. Okay, malas nak spend on that so kita just sadaikan diri atas pasir tu. Lagi lebih feeling! LOL 


Panoramic view of Kuta Beach


View of Kuta Beach


Ramai yang cuba surfing dekat pantai ni (yang budak-budak pun turut mencuba)


Berusaha untuk dapatkan tanned skin (baru hangus sikit je ni) 


Pose like a pro surfer

Surfing is indeed best kalau anda pandai surf. Kalau tak, nasib diri la merasa air pantai Kuta ni. Asyik kena hentam dengan ombak kuat tu saja la. Don't worry, anda juga boleh hire trainer untuk ajar anda surfing dekat sini. Most of them are affectively successful dalam mengajar orang untuk surfing. Beginner pun terus boleh jadi hebat!



Untuk buat surfing, anda boleh sewa surf board dekat sekitar pantai Kuta ni dengan harga dalam anggaran Rp 50 ribu (sejam) dan juga Rp 150 (hire trainer untuk satu hingga dua jam termasuk sewa surf board).


I'm done. Dah penat ni tiba masanya untuk melantak!


map of surfing point sekitar Pantai Kuta

Dah penat surfing, now jom kita makan pula. Restoran ni agak berjauhan sikit dari kawasan pantai Kuta. Tapi, kalau anda dari Uluwatu Temple, boleh la singgah dekat restoran ni masa on the way balik. 



Cuaca pun dah mula gelap dan nak hujan. Eloklah kita berehat dan menikmati makanan minang melayu dekat Restoran Puti Intan. Since dekat Bali ni mostly penduduk dia adalah orang Hindu, makanan halal agak susah untuk dicari. Mujurlah ada few restoran halal dekat sini. Tak ada la kelaparan. 


Biasalah. Restoran padang, lauk-lauk semua sedap. Boleh pilih ikut citarasa anda sendiri. Memang sedap dan terasa nikmatnya.


Kalau datang Indonesia, tak sah kalau tak merasa their very own Teh Botol


Most of the foods are superbly delicious. The taste, the cleanliness of this restaurant, the desserts are so refreshing and yang penting ADA WIFI FREE. Harga pun tak berpatutan (sila makan ikut keperluan). Most of the foods are below Rp 30,000.


ADDRESS
Jl. Raya Uluwatu, Ungasan, Jimbaran, Bali 80361, Indonesia

PHONE
+62 361 705267

OPERATION HOURS
10.00 am - 11.00 pm


Map of Puti Intan Restaurant

11 comments:

  1. Seramnya nak naik surfing tu... takut dipukul ombak je . geraknya tidak.. last2 campak gitu je menatang tu dalam laut LOL

    ReplyDelete
  2. Di Kuta itu yang tak tahan lihat bule-bule telanjang berjemur ...hehe.

    ReplyDelete
  3. Pantai kuta ni tersenarai antara pantai2 yg tercantik di dunia.. menarik.. pernah surfing juga dulu, tapi tak menjadilah hehee.
    Makanan minang konfirm sedap kan.. :)

    ReplyDelete
  4. Masakan nogori 9 memang terangkat

    ReplyDelete
  5. waahhh surfing tuuu!!! masakan minang mmg sedap dan lain dr yg lain!

    ReplyDelete
  6. KUTA BEACH ..wow mmg cantik dan menarik sangat view dia..Ermmm kalau dah duduk kat pantai time panass camni mau tak hitam..alamaknyerr hitam ler kulit terbakar ..Wahh bergaya surfing..pandai ke or saja2 posing hahaha..Wah makanannampak sodap jer..Teh botol punya botol tu tu tu ..botol dia cantik jer..Ayat pling best harga pun tak berpatutan (sila makan ikut keperluan)..hehe nampak sangat harganya mahal..ssh jugak ya nk dptkan mkanan halal kt sana..Oooo baru tahu Bali ramai Hindu..selama ni tk penah tau huhu..Nice sharing Pojie..

    ReplyDelete
  7. cantik pantai Kuta.. rugi kalu tak surfing kalu datang sini.. semua best

    ReplyDelete
  8. waaa Pojie... kita ada banyak kegemaran yang sama lah... suka main ombak, suka tan kan kulit, suka surfing walau tak berapa pandai, suka makanan minang (menu wajib Indonesia) dan suka teh botol sosro... next time kalau nak bebetul tan sapu minyak tan... tu kalau pakai kulit tak terbakar tapi akan jadi tan yang cantik...

    ReplyDelete
  9. surfing? x berani....kalau naik roller caoster x pe

    ReplyDelete