Ramai yang beranggapan bahawa bidang kewartawanan ini hanya tertumpu kepada teknik menulis dan sering dilabelkan sebagai bidang yang taksub dengan populariti secara eskpres. Tak semua tahu bahawa bidang ini ada juga kepentingan serta tarikan tersendiri yang membuatkan orang ramai sedar bahawa mereka masih lagi memerlukan tenaga daripada bidang seperti ini. 

Sebelum tu, lately ni jadual agak padat. Balik rumah untuk berehat saja. Rasa macam tak adil bila ramai bloggers yang singgah dekat blog ni tapi aku pula belum berkesempatan untuk jejakkan 'kaki' di blog mereka masing-masing. InsyaAllah, aku pasti akan 'blogwalking' bila ada masa free, di setiap blog yang aku follow.

Back to story. Setelah hampir 2 tahun lebih menjadi salah seorang pelajar jurusan kewartawanan, aku semakin sedar bahawa bidang ini tidaklah seteruk mana seperti digembar-gemburkan oleh masyarakat di luar sana. 

Bila ditanya "Study apa sekarang ni?" Kita jawab "Journalism/Kewartawan"
Mesti mereka akan respon, "Eh bestnya jumpa artis!", "Kerja glamour la nanti ye"

and yang agak mengecewakan bila ada juga yang respon "Ala.. setakat kerja menulis je. Apa la sangat?" Tapi, siapalah kita untuk melarang mereka daripada memberi pendapat masing-masing. Itu memang hak mereka, tugas kita hanya terima semuanya secara positif. 

Selain daripada menulis, kami juga telah dilatih untuk memastikan setiap intipati yang kami sampaikan itu adalah benar dan berdasarkan kepada sumber yang sahih. Tengok saja senario terkini, semua orang nak sampaikan informasi secepat mungkin di 'pentas' yang cukup terkenal iaitu media sosial. Mana perginya peranan kami jika orang ramai begitu cepat percaya dengan apa (sesetengah isu) yang mereka baca/nampak di media sosial?

Bukan sahaja menulis. Bidang ini juga memberikan pendedahan kepada kami tentang cabaran yang bakal kami hadapi apabila masuk dalam industri kewartawanan, diberi segala tunjuk ajar berkenaan dengan teknik dan juga pengetahuan am oleh para tenaga pengajar yang begitu bagus dan juga berdedikasi tinggi. So, don't simply discriminate over a particular course or field. They got their own roles to the society. Kalau kita uji kepandaian seekor ikan dengan menyuruh dia untuk panjat pokok memang forever la dia akan rasa dia kurang bijak. Right? Meaning that setiap orang pasti ada kelebihan dan kebolehan mereka tersendiri.

Aku mula minat dalam bidang kewartawanan ni sejak diberikan pendedahan berkenaan dengan dunia kewartawan ketika zaman diploma lagi (berpeluang untuk mempelajari ilmu dan pengetahuan berkenaan dengan kewartawanan). Sejak situ, aku mula menjurus ke arah bidang tersebut. Aku grab apa saja pengetahuan yang ada ketika diploma (bidang fotografi) and now, semua yang aku pelajari dulu boleh diaplikasikan untuk bidang yang aku ambil pada masa kini. 

Today, aku belajar benda baru iaitu berkenaan dengan Broadcast Journalism. Sebelum ni, aku belajar pasal print journalism (tulis news untuk newspaper) and now tiba masanya untuk menelaah pengetahuan untuk broadcast journalism. Apa itu broadcast journalism? Apa yang anda nampak ketika menonton berita di TV itulah broadcast journalism. It's a combination of audio and visual. Konsepnya sama, iaitu menyampaikan berita cuma teknik saja yang berbeza. 

This semester, masih lagi bersama dengan Dr Siti Zabedah, one of the greatest lecturer that I know through my entire journey being a university student. For second week, nothing much. Just some explanation berkenaan dengan projek dan juga ada satu demonstrasi dan penerangan berkenaan dengan kamera oleh Encik Dzulkifli. Input yang cukup menarik dan berguna. 


Keadaan kelas yang begitu khusyuk mendengar penerangan dari Encik Dzulkifli




Segala projek untuk semester ini agak mencabar. Kadangkala rasa macam "Eh! Kenapa banyak sangat? Awal lagi kot. Baru minggu kedua!". Tapi, aku selalu set mind dan bermonolog bagitahu dekat diri sendiri bahawa aku seharusnya enjoy dan be positive in any situation. Sentiasa ingatkan diri bahawa tujuan aku berdiri di sini adalah untuk dapatkan ilmu. This is a learning process - to test you on how you manage your time, yourself and how you deal with such chaotic situation. At one point, you'll realised that being a university student is not all about achieving good grades on 'paper'. It's all about you, how you manage yourself, how you carry yourself in such independent way and more.

Therefore, you don't have to regret on the path that you have chosen. Just go with the flow and InsyaAllah you'll find your true path one fine day. 

Sorry kalau tercampur bahawa Melayu dan Inggeris. Its my writing style.