Terkesima Sebentar Melihat Keindahan Tanah Lot Bali!

Wednesday, February 18, 2015 Pojiegraphy Journal 12 Comments

Semua yang berkunjung ke Bali pasti tidak akan melepaskan peluang mereka untuk menyaksikan keindahan salah satu wisata terkenal di Bali iaitu Tanah Lot, antara lokasi terbaik untuk melihat terbenam dan terbitnya matahari. 

Lokasinya di Desa Beraban, Kabupaten Tabanan, Bali menjadi tumpuan utama bagi para pelancong yang datang ke sini dengan kewujudan  Pura (temple) yang berada di atas batu karangnya dikenali sebagai Pura Tanah Lot - tempat orang tempatan mereka sembahyang. 

Menariknya Tanah Lot ni apabila air laut pasang, kita akan lihat air menjadi pemisah kepada Pura Tanah Lot dan juga jalan utama ke sini. Apa pun, yang pastinya orang datang ke sini adalah untuk merebut peluang bergambar dan meneroka keindahan Tanah Lot ni sendiri. Entrance fee bagi Tanah Lot ialah Rp 10,000.

Pengalaman ke Tanah Lot ni agak kurang ummph sebab pergi masa hujan. My first aim datang sini is to watch sunset and take as many photos of the beautiful and fluffy clouds but no luck. Alhamdulillah, walaupun mendung dan gloomy, gambar masih lagi not bad. 

Since cuaca tidak begitu mengizinkan, kami tidak berkesempatan untuk tengok sekitar kawasan jualan souvenirs dan banyak lagi. Jangan lupa, before masuk kawasan Tanah Lot ni korang akan go through many shops yang jual souvenirs, foods dan banyak lagi. Good bargain skill is highly needed here.

Panoramic view of Tanah Lot - with help of few natural light

Kelihatan orang ramai berpusu menuju ke Pura Tanah Lot

Beautiful and unique rocks

Jalan khas menuju ke Pura Tanah Lot - I'm sure kalau tak hujan mesti lagi ramai

Half of the people who came here are Indonesians too

Green-ish environment here at Tanah Lot

Well known point to take a picture - cliché spot

Some of them berpeluang untuk bermain dengan air laut 

Walaupun hujan, orang ramai tetap eager untuk melihat Pura Tanah Lot

Our selfie nearby Pura Tanah Lot

Panoramic view of dasar laut sekitar Pura Tanah Lot

Best spot untuk ambil gambar - too bad the sky is just too gloomy

Alhamdulillah - dapat juga gambar sunset walaupun tak berapa sempurna

Ramai orang ke sini lepak dekat area Pura Tanah Lot sampai maghrib sebab nak tengok sunset 

View dari jauh of Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot - We're not allowed to enter there because its a place for them to pray

Lagi gambar sunset ala-ala silhouette 

Sekitar gerai-gerai jual souvenirs 

This place is just too beautiful - I couldn't resist myself from taking lot of pictures

Map of Bali - to coordinate the exact location of Tanah Lot

Entrance Fee?
Rp 10,000 

Review from TripAdvisor?

12 comments:

  1. Cantik sangat. Tengok dalam gambar pun boleh tenang kalau tengok epan depan mesti lagi tenang jiwa :)

    ReplyDelete
  2. Memang superb...antara kawasan yang terindah di dunia.

    ReplyDelete
  3. memang cantik sangat sangat sangat Pojie, dicantikkan lagi dgn lensa kamera Pojie. :)

    ReplyDelete
  4. Pernah ke tanah Lot. Yang bikin risih adalah di gerai-gerai pedagang handycraft, banyak jual ukiran berbentuk mirip kepunyaan laki-laki dari kayu berbagai ukuran...hehe. Masih adakah ukiran macam itu Bang Pojie ?

    ReplyDelete
  5. cantik view ni.. lagi cantik sbb pojie ambil gambar. ada bakat. :)

    ReplyDelete
  6. Ramai org berkunjung waktu ni kan.. meriah nampak. Mmg cantik & unik... sempat snap gambar aweks2 lagi ehehee.. :) :)

    ReplyDelete
  7. Tanah Lot ni mmg terkanl dengan kecantikan yang original, lain dari yg lain, tempat lain tak jumpa kan Pojie

    ReplyDelete
  8. dah ramai2 macam tu pening pulak tengoknya.. apa2 sunset tanah lot cantek!

    ReplyDelete
  9. Terkesima dengan pose kehenseman Pojie di Putra Tanah Lot..oopss..salah...ye ye mmg terkesima dengan keindahan dan kecantikan tanah lot tu..hanya mampu lihat gambar sahaja kerana ingin ke sana? entah bila rezeki itu akan sampai

    ReplyDelete
  10. Huhuhu jeless nyer tgk gambar2 yg cantik dgn view yg menarik..subhanallah indah sungguh ciptaan Allah swt..suasana yg cukup indah ..Tapi kenapa nama tempat ni Tanah Lot ..hehehe..Byk plak tanya..

    ReplyDelete