Semua yang berkunjung ke Bali pasti tidak akan melepaskan peluang mereka untuk menyaksikan keindahan salah satu wisata terkenal di Bali iaitu Tanah Lot, antara lokasi terbaik untuk melihat terbenam dan terbitnya matahari. 

Lokasinya di Desa Beraban, Kabupaten Tabanan, Bali menjadi tumpuan utama bagi para pelancong yang datang ke sini dengan kewujudan  Pura (temple) yang berada di atas batu karangnya dikenali sebagai Pura Tanah Lot - tempat orang tempatan mereka sembahyang. 

Menariknya Tanah Lot ni apabila air laut pasang, kita akan lihat air menjadi pemisah kepada Pura Tanah Lot dan juga jalan utama ke sini. Apa pun, yang pastinya orang datang ke sini adalah untuk merebut peluang bergambar dan meneroka keindahan Tanah Lot ni sendiri. Entrance fee bagi Tanah Lot ialah Rp 10,000.



Pengalaman ke Tanah Lot ni agak kurang ummph sebab pergi masa hujan. My first aim datang sini is to watch sunset and take as many photos of the beautiful and fluffy clouds but no luck. Alhamdulillah, walaupun mendung dan gloomy, gambar masih lagi not bad. 

Since cuaca tidak begitu mengizinkan, kami tidak berkesempatan untuk tengok sekitar kawasan jualan souvenirs dan banyak lagi. Jangan lupa, before masuk kawasan Tanah Lot ni korang akan go through many shops yang jual souvenirs, foods dan banyak lagi. Good bargain skill is highly needed here.

Panoramic view of Tanah Lot - with help of few natural light

Kelihatan orang ramai berpusu menuju ke Pura Tanah Lot

Beautiful and unique rocks

Jalan khas menuju ke Pura Tanah Lot - I'm sure kalau tak hujan mesti lagi ramai

Half of the people who came here are Indonesians too

Green-ish environment here at Tanah Lot

Well known point to take a picture - cliché spot

Some of them berpeluang untuk bermain dengan air laut 

Walaupun hujan, orang ramai tetap eager untuk melihat Pura Tanah Lot

Our selfie nearby Pura Tanah Lot

Panoramic view of dasar laut sekitar Pura Tanah Lot

Best spot untuk ambil gambar - too bad the sky is just too gloomy

Alhamdulillah - dapat juga gambar sunset walaupun tak berapa sempurna

Ramai orang ke sini lepak dekat area Pura Tanah Lot sampai maghrib sebab nak tengok sunset 

View dari jauh of Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot - We're not allowed to enter there because its a place for them to pray

Lagi gambar sunset ala-ala silhouette 

Sekitar gerai-gerai jual souvenirs 

This place is just too beautiful - I couldn't resist myself from taking lot of pictures

Map of Bali - to coordinate the exact location of Tanah Lot

Entrance Fee?
Rp 10,000 

Review from TripAdvisor?