Kepada penggemar 'selfie' and 'groupfie' di luar sana, Samsung ada berita baik untuk anda! Satu benda yang aku perasan dengan Samsung ni is that diorang memang hasilkan produk yang betul-betul memenuhi keperluan pengguna mereka. Macam-macamlah inovasi yang telah mereka hasilkan! 

Baru-baru ini Samsung telah memperkenalkan satu model smartphone baru iaitu Samsung A5 yang telah mencuri tumpuan penggemar IT (smartphone) dengan ciri utamanya yang mempunyai 5MP front camera and 13MP main camera with wide angle (built in) 120 degree feature



Selfie stick or better known as monopod merupakan salah satu fenomena besar dalam dunia smartphone. Bermula dengan penjualan monopod melalui online sehinggalah ke supermarket dan juga pasar malam. Ini betul-betul fenomena!

Aku pun taknak ketinggalan trend. So, aku decide untuk belilah satu monopod ni sebab tengok dah ramai yang guna (konon ala-ala gopro la). First few months, memang enjoy guna ni. Tak rasa malu pun bila pakai ni masa travel (even orang pandang lain macam dan siap gelakkan lagi). I know disebalik gelak tawa mereka tu mesti diorang cakap "What the hell is that? Golf stick perhaps?". Sampai sekarang masih lagi berpendapat bahawa monopod ni memang berguna especially bila bergambar dalam satu group yang besar. 

Yang tak best pasal monopod ni ialah kalau nak ambil gambar, kita kena ambil masa untuk set up monopod, lepas tu terdedah dengan bahaya seperti handphone jatuh atau diragut (ambil selfie depan orang ramai) dan rasa malu yang membuak bila orang pandang lain macam masa kita bergambar. 


SAMSUNG A5


Selain daripada ciri wide angle tu, bentuk dan ketebalan Samsung A5 ni juga cukup menarik bagi mereka yang tidak suka memiliki handphone tebal. Just nice untuk masuk/keluar poket. Selain itu, ada 4 jenis warna menjadi pilihan para penggunanya iaitu hitam, putih, silver dan gold.


Tech Spec



Fungsi 'Palm & Snap'


Basically, kita pakai fungsi self-timer. Ah! Penatlah nak tunggu lama-lama. Dengan Samsung A5 ni, ciri 'palm' memudahkan lagi proses bergambar anda dengan hanya menunjukkan tapak tangan anda ke skrin and there you go! Gambar akan dihasilkan dengan automatiknya without pressing the shutter button!

Animated GIF


Dengan ciri seperti ini, ia lebih memudahkan anda untuk menghasilkan gambar yang lebih menarik dalam format .gif. Barulah ada variety dalam koleksi gambar anda!


Price
Harga Samsung A5 bermula dengan RM1,119 

Interesting... isn't?

To find out more about SAMSUNG A5 visit their official webpage