BALI: Famous Grilled Seafood Restaurant in Bali, Manega Cafe

Tuesday, February 10, 2015 Pojiegraphy Journal 17 Comments

Travelling to Bali
Selain daripada view pantai yang begitu cantik, Bali juga menjadi tumpuan para pelancong yang gemar mencuba makanan eksotik especially seafood. Lokasi yang didominasi oleh kaum hindu ini memang tidak pernah lekang dengan kunjungan para pelancong khususnya mereka yang datang dari sebelah barat. 

Pengalaman berkunjung ke Bali ternyata menambahkan lagi keyakinan aku bahawa ciptaan dari Dia sebenarnya memang indah dan tiada tandingan. Untuk entri pertama, aku akan bercerita serba sedikit berkenaan dengan Manega Cafe iaitu restoran tepi pantai terdapat di Jimbaran yang menghidangkan pelbagai jenis makanan laut. 


Jimbaran ni more likely tempat yang agak tenang dan more privacy compared to Kuta. Kalau minat night life, crowd environment, Kuta la menjadi pilihan. Kalau prefer suasana tenang, Jimbaran atau Seminyak menjadi pilihan. 

Manega Cafe ni terletak di sekitar Jimbaran Beach - exactly dekat belakang hotel Lé Meridien Jimbaran

VIEW SEKITAR JIMBARAN BEACH PADA WAKTU PETANG

View yang kurang umph sebab cuaca masa ni agak gloomy

Say HELLO to my travel buddy Lutfi!

Hidangan sementara menunggu makanan siap untuk dihidang

Antara makanan yang kami order dan sedia untuk dijamah dengan penuh rasa nikmat

Selfie while waiting for the foods to be served

 VIEW SEKITAR JIMBARAN BEACH PADA WAKTU MALAM

Ada banyak hotel berkonsepkan villa kecil terdapat di sekitar Jimbaran ni

Proses membakar sedang berjalan - asap tu sebenarnya membuatkan suasana lebih meriah

Ramai para pengunjung memilih restoran ini kerana makanannya yang menarik

There are various kind of seafoods yang anda boleh pilih (affordable price untuk seafood)

Long queue nak order their seafood

Suasana romantik yang mampu menambahkan lagi nikmat setiap makanan 
Terdapat beberapa restoran lain lagi dekat tepi pantai ni cuma tak berkesempatan untuk cuba yang lain kerana kekangan masa yang tidak begitu mengizinkan. Anda boleh la cuba nanti kalau ada masa sebab distance between satu restoran dengan restoran lain tak jauh pun. 
My advice is kalau nak datang ke Manega Cafe ataupun restoran lain, silalah datang seawal yang boleh. Sekitar jam 5.30 atau 6 petang pun kira perfect dah sebab memang ramai especially dekat tepi pantai macam gambar kat atas tu. Of course orang akan pick view tu instead of dalam restoran. Layanan dekat Manega Cafe pun cukup bagus walaupun mereka agak serabut dengan jumlah kunjungan yang agak ramai. Ingat! Datang awal!

17 comments:

  1. Waaahhh makan tepi pantai ni feeling picnic tp dlm gaya classy hehehe... nice photos!

    ReplyDelete
  2. bestnya.. feeling feeling tepi pantai. hehe. view kat bali ni memang cantik!

    ReplyDelete
  3. bestnya.. feeling feeling tepi pantai. hehe. view kat bali ni memang cantik!

    ReplyDelete
  4. menarik tempat ni . mesti syok dapat pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parihh nnt tamat blajar g la sana hehehe

      Delete
  5. I is jealous with your travelog hahaa

    ReplyDelete
  6. Suka suasana restaurant terbuka ... tertambah di tepian pantai !

    Indah sekali

    (Video sebelum ini pun amat menarik sekali !)

    ReplyDelete
  7. menarik tempat makan tu, mesti seronok makan sambil pijak2 pasir hahaha

    ReplyDelete
  8. jelesnyaaaa!!! ahaha. kacang tu free ke?

    ReplyDelete
  9. Terbaik... sgt menarik.. makanan sedap, suasana menarik & gambar yg sgt cantik.. best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik kan KK., suasana dan gambar mmg terbaikk

      Delete
  10. Bali ..seperti yang kita tahu..mmg indah dan mendamaikan..terbaik dan menarik..macam selalu gambar mmg awesome dgn pemandangan yg indah.Opss nak tanya..tulisan Menega Cafe kat luar kafe tu dipahat pada batu ke.Yg bulat cam telor tu batu eaa..hehehehe..Mmg selalunya ramai org je kt sini or time cuti jer..wah seronok giler layan mkn2 tepi pantai tp dibustnyerrr tgh syiokk mengadap makanan tup2 hujan turun dgn lebatnyer apa citer pulak ya huhuhu...makanan apa la yg meja #36 order tu.nampakkk sodappp jer .tetiba pepagi jd lapar tgk makanan....ok last ..hello Luthfi ..nak hello hello jugakkk hahaha..ok bye nanti up citer makanan tuuu ..

    ReplyDelete
  11. Salam, aduh nak nangis aku tgk view kat restoran ni, Cantik sgt!!....mmg santai makan waktu2 camtu tepi laut..wuwu..thanx for sharing benda ni..makanan semua pun nampak sedap..;D

    ReplyDelete
  12. Pehhhh cara bakar pakai sabut kelapa tu yg jadikan dia lebih sedap.... kalau pakai gas mesti tak sesedap tu... saya pernah makan di Jimbaran nih... teringat sebab badan berat sangat kerusi tu masuk dalam pasir... hahahaha... makin lama makin tenggelam

    ReplyDelete
  13. pergghh...kalau ter pegi ke BALI akan cari tempat mkn nih

    ReplyDelete
  14. Venues for Event & Meeting Services
    At THE GAROUPA Seafood & Dine Restaurant Bali , the old adage that business and pleasure don’t mix could not be further from the truth.
    With a range of small and medium MICE venues in Bali, sophisticated technologies, creative staff to organize events in Bali based from your budget, and - when you’re ready for a break - the stunning facilities of our restaurant at your doorstep, doing business at THE GAROUPA Seafood & Dine Restaurant Bali is synonymous with pleasure.

    Infused with Hospitality Services…

    Allow us to assist you as you plan this momentous occasion. Together with our exclusive caterer, Proof of the Dining , we look forward to creating a wedding package just for you. Whether you host your engagement celebration, wedding ceremony or reception here, your special day will be an elegant, worry-free and unforgettable experience.
    Our Events & Meeting Facilities , Audiovisual equipment is available on request including:

    Multi-system video equipment
    LCD projectors
    Projection screens
    A sound system


    Event & Wedding Venues
    HOTLINE RESERVATIONS
    +62 852 3891 5028

    Best Regards ,
    Rudy Kesuma HUTASOIT
    Business Operations Manager

    The Garoupa Seafood & Dine Restaurant
    Jl. Raya Kuta 21 B C D E, Br. Abian Base,
    Kuta - Badung, Bali, Indonesia – 80361
    Mobile : +62 852 3891 5028
    BB PIN : 7F2C4479
    E-mail : kesuma.rudi@yahoo.com ;
    OUR WEBSITE LINK INFO :
    http://thebestseafoodrestaurantinbali.blogspot.com
    http://tempatpernikahandibali.blogspot.com
    http://wheretoeatinkutabali.blogspot.com
    http://paketpernikahanalahongkongdibali.blogspot.com
    http://tempatmakanenakdibali.blogspot.com
    http://restoranseafoodenakdikutabali.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Welcome to THE GAROUPA RESTAURANT – Jl. Raya Kuta Bali.
    For Direct Reservation Please Call +62 852 3891 5028

    THE GAROUPA RESTAURANT – Jl. Raya Kuta Bali. Menyediakan tempat yang terbaik untuk acara PERNIKAHAN, ULANG TAHUN , PERTUNANGAN, MEETING, ARISAN, REUNI , PAKET SET MENU WISATA dan event-event lainnya di pusat kota PARIWISATA di Kuta Bali. Dengan ditangani oleh tim profesional, kami jadikan event-event special anda menjadi sebuah kenangan yang tak terlupakan.

    Rayakan Pesta Pernikahanmu di THE GAROUPA Restaurat Kuta – Bali , Pasti akan Berkesan !

    Ingin Mengadakan resepsi pernikahan yang tak akan terlupakan?...
    Ingin Mengadakan Acara Meeting Kantor , Acara Arisan , Reuni Komunitas , Acara Ulang Tahun , atau Pertemuan yang bersifat PRIVASI ?

    Saya yakin jawaban Anda PASTI ingin sekali, apalagi jika memang sangat memungkinkan.

    Berbicara tentang pernikahan, siapapun Anda saya yakin tak ingin menyia-nyiakan pesta yang menjadi harapan semua orang sekali seumur hidup ini ingin berlangsung dengan meriah, tempat resepsi yang megah juga para hadirin tamu undangan yang datang ke pesta Anda dengan amat senang dan bahagia.
        
    Mencari tempat yang sesuai memang tidaklah mudah, selain lokasi yang mudah dijangkau, budget anggaran harus disediakan, juga fasilitas lain yang mungkin perlu diperhitungan. Kabar Bahagianya bagi Anda yang berlokasi di wilayah Bali dan sekitar mungkin The Garoupa Restaurant di Jl. Raya Kuta Bali dapat menjadi pilihan yang tebaik untuk Anda, pasangan dan keluarga.

    Terletak di perbatasan antara kota Denpasar tentunya merupakan tempat yang sangat setragetis bagi anda kunjungi dan para undangan yang ingin menikmati lezatnya cita rasa masakan di restoran The Garoupa Restaurant. Letak yang dekat dengan pusat perbelanjaan (mall), Spa, Pusat Pariwisata Kuta Bali tentunya pilihan terbaik bagi Anda untuk para coorporate maupun wisatawan.

    The Garoupa Restaurant ini juga memiliki Lounge yang menyenangkan, sebuah bar yang nyaman dengan design interior modern minimalis yang luar biasa dan fasitilas Vallet yang sangat baik ,Full access wifi, serta dilengkapi dengan VIP Room yang nyaman.

    Mengapa The Garoupa Restaurant ?...

    Kapasitas tempat resepsi
        Kapasitas Resepsi bisa menampung 200 orang
        
    Lokasi
    The Garoupa Restaurant berada di jalan Jl. Raya Kuta Banjar Abian Base (tidak jauh dari Jl. Sunset Road Kuta dan Jl. Bypass I G Ngurah Rai ) sehingga sangat mudah dijangkau untuk Tamu undangan anda yang berada di sekitar Denpasar, maupun yang baru tiba dari Bandara I Gusti Ngurah Rai hanya 15 menit. Enak kan??..bisa menghemat pastinya.

    Budget
    The Garoupa Restaurant Paket Special Wedding yang bisa Anda pilih , bahkan kami Menerima ruang Diskusi jika Pihak Yang punya Event ada Budget tertentu yang bisa kita bahas bersama. Informasi lebih lanjut bisa Hubungi SALES & MARKETING kami.

    Begitulah sekilas mengenai The Garoupa Seafood & Dine Restaurant tempat dengan pelayanan restaurant terbaik untuk pesta resepsi pernikahan & acara meeting corporate Anda. Review yang saya tulis ini masih sedikit, tentunya masih banyak kisah menarik lainnya yang luar biasa yang belum saya sampaikan.

    Terima Kasih Atas Kunjungan Anda , Semoga Berkenan di HATI Bapak & Ibu.
    Jika Anda menyukai artikel tentang Rayakan Pesta Pernikahanmu di The Garoupa Restaurant Kuta Bali , Pasti akan Berkesan! bermanfaat silahkan share kepada rekan dan kerabat Anda. Semoga kita mendapat manfaat bersama. Terima Kasih atas kunjungan Anda

    HOTLINE RESERVATIONS
    +62 852 3891 5028

    Best Regards ,



    Rudy Kesuma H.  S, Par
    Operational Restaurant Manager
     

    ReplyDelete