Travelling to Bali
Selain daripada view pantai yang begitu cantik, Bali juga menjadi tumpuan para pelancong yang gemar mencuba makanan eksotik especially seafood. Lokasi yang didominasi oleh kaum hindu ini memang tidak pernah lekang dengan kunjungan para pelancong khususnya mereka yang datang dari sebelah barat. 

Pengalaman berkunjung ke Bali ternyata menambahkan lagi keyakinan aku bahawa ciptaan dari Dia sebenarnya memang indah dan tiada tandingan. Untuk entri pertama, aku akan bercerita serba sedikit berkenaan dengan Manega Cafe iaitu restoran tepi pantai terdapat di Jimbaran yang menghidangkan pelbagai jenis makanan laut. 


Jimbaran ni more likely tempat yang agak tenang dan more privacy compared to Kuta. Kalau minat night life, crowd environment, Kuta la menjadi pilihan. Kalau prefer suasana tenang, Jimbaran atau Seminyak menjadi pilihan. 

Manega Cafe ni terletak di sekitar Jimbaran Beach - exactly dekat belakang hotel Lé Meridien Jimbaran

VIEW SEKITAR JIMBARAN BEACH PADA WAKTU PETANG

View yang kurang umph sebab cuaca masa ni agak gloomy

Say HELLO to my travel buddy Lutfi!

Hidangan sementara menunggu makanan siap untuk dihidang

Antara makanan yang kami order dan sedia untuk dijamah dengan penuh rasa nikmat

Selfie while waiting for the foods to be served

 VIEW SEKITAR JIMBARAN BEACH PADA WAKTU MALAM

Ada banyak hotel berkonsepkan villa kecil terdapat di sekitar Jimbaran ni

Proses membakar sedang berjalan - asap tu sebenarnya membuatkan suasana lebih meriah

Ramai para pengunjung memilih restoran ini kerana makanannya yang menarik

There are various kind of seafoods yang anda boleh pilih (affordable price untuk seafood)

Long queue nak order their seafood

Suasana romantik yang mampu menambahkan lagi nikmat setiap makanan 
Terdapat beberapa restoran lain lagi dekat tepi pantai ni cuma tak berkesempatan untuk cuba yang lain kerana kekangan masa yang tidak begitu mengizinkan. Anda boleh la cuba nanti kalau ada masa sebab distance between satu restoran dengan restoran lain tak jauh pun. 
My advice is kalau nak datang ke Manega Cafe ataupun restoran lain, silalah datang seawal yang boleh. Sekitar jam 5.30 atau 6 petang pun kira perfect dah sebab memang ramai especially dekat tepi pantai macam gambar kat atas tu. Of course orang akan pick view tu instead of dalam restoran. Layanan dekat Manega Cafe pun cukup bagus walaupun mereka agak serabut dengan jumlah kunjungan yang agak ramai. Ingat! Datang awal!