Apa itu AirAsia Asean Pass?

Monday, February 23, 2015 Mohd Shahril Fawzy 12 Comments

Greetings fellow travellers! Waking up in the morning to check what comes to my (e)mailbox. It is always a great thing whenever I received an email from AirAsia (hoping for another promotions from them) LOL. Travellers kalau terima email from AirAsia or any other airlines, confirm teruja. 

Have you ever heard about AirAsia Asean Pass? 



Mereka yang memang confirm suka travel for sure akan dapat banyak kelebihan dengan Asean Pass ni. Ia adalah travel pass yang membolehkan pengguna untuk lock down low base fares dengan menggunakan kredit yang mereka beli. Selain itu, mereka juga boleh menebus flight dengan menggunakan kredit yang mereka ada untuk travel ke 10 ASEAN coutries - Malaysia, Brunei, Singapore, Indonesia, Myanmar, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodia dan juga Filipina.

Instead of bagaikan menunggu bulan jatuh ke riba untuk promosi dari AirAsia, now dengan Asean Pass ni korang boleh lock down low base fares and enjoy your travel experience dengan penuh penjimatan (bila bayar sikit untuk tiket).


Kategori Asean Pass


You can definitely choose either one (mengikut kesesuaian dan kemampuan dan keperluan). Until now, masih lagi mencari which category yang sesuai buat aku. For sure yang 10 credits la kan (sebab murah).  Anyway, kedua-dua kategori ni pastinya memiliki kelebihan masing-masing.


How does AirAsia Asean Pass work?



However, there are several things that we need to take note




Jangan risau. Jumlah kredit diperlukan adalah berdasarkan kepada destinasi yang anda ingin tuju. Contohnya anda terbang dari Kuala Lumpur ke Cambodia (one way), anda hanya memerlukan 1 credit. Kalau return, maksudnya anda perlu guna 2 credits. Masih tak faham? 

Lihat situasi saya ni:
Saya beli kategori 10 credits which is MYR 499. Saya nak ke Cambodia from Kuala Lumpur. Dalam jadual, untuk ke Cambodia saya perlu guna 1 kredit (one way). Kalau return, 2 kredit. From total 10 kredit, now saya ada 8 kredit saja lagi. Bayangkan tiket flight from KL to Cambodia berapa? Kadang-kadang boleh mencecah sehingga RM500 (return flights) tapi dengan Asean Pass ni, saya bayar RM499 untuk 10 kredit dan saya boleh travel ke banyak tempat dengan senang hati! Jimat memang jimat. Oh! Anda boleh rujuk jadual perjalanan dan jumlah credit diperlukan bagi setiap destinasi (10 countries) di official website AirAsia.

Hopefully anda dah dapat sedikit idea pasal Asean Pass ni. Untuk ketahui dengan lebih lanjut, anda boleh visit laman web rasmi AirAsia DI SINI. Tunggu apa lagi? Jom serbu!

12 comments:

  1. useful tips! thanks pojie. the sad thing is, ive already bought for my trans-thai and trans-indonesia tix last month. about 8 tix altogether back to back. alahai!

    ReplyDelete
  2. saya pun nak beli...boleh travel dengan murah selalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MKL mmg kena beli ni.. rugi klu tak beli!

      Delete
  3. Menarik.. peluang terbaik buat kaki travel. Jimat & berbaloi ni...

    ReplyDelete
  4. eh baru perasan pojie pun one of the AABC ke haha. geng2

    ReplyDelete
  5. AIRASIA ASEAN PASS..menarik sangatt utk kaki travel cam pojie ni haaa..masa ni laa kita nak ambik semua peluang yg adaa..byk juga benefits yg blh kita dpt ni..ha ahh utk anda kaki travel sekalian moh ler pilih mana satu yg berkenan di hati..kalau dah jimat apalagi bolehlaa grab ..

    ReplyDelete
  6. banyak betol benda2 baru skang ni. kene menelaah betol2 nih demi flyyy~ flyyy~~~ flyyy~~~

    ReplyDelete
  7. hah! ade bace jgk psl pass ni..jimat abis knnn..makin ramai la cuti hujung minggu pun nk ke jakarta..huhu

    ReplyDelete
  8. Untungnyaaa...yg dh berkeluarga ni kena tgu anak2 besar sikit...hahaa tengok gambar jelaa...

    ReplyDelete
  9. murah kalu macam ni, tapi choice destination tu boleh pilih ke?

    ReplyDelete