TIPS/STEPS MINTA KEBENARAN IBUBAPA UNTUK TRAVEL SEORANG/DENGAN KAWAN

Thursday, January 08, 2015 Pojiegraphy Journal 15 Comments



Before this, pernah menjadi curator @twt_backpacker untuk berkongsi sedikit informasi yang saya ada sepanjang travelling ni. Travel tak ada la jauh mana kerana masih lagi dalam proses untuk keliling Asia dulu. Bila ada rezeki lebih, bolehlah keliling western countries pula *angan-angan

Being a curator ni is indeed fun. Sometimes we might be out of the concept, but still we're sharing things that helpful for others and just for sake of "Look at this place! Beautiful, isn't?".

One of the topics that we discussed during my time was "How to get a permission from your parents to travel alone or with your friends?"

Couldn't agree more bila cakap orang remaja especially university students ni sukar untuk dapat kebenaran dari parents untuk travel luar negara sendiri. Mak ayah mana la yang tak risau anak diorang kan? 

My first time travelling was not bad. I used a little trick to get my 'green light' from parents. Mungkin sebab diorang kurang risau pun pasal anak lelaki ni. The biggest concern to this issue is from girls la. Mereka terdedah dengan pelbagai jenis jenayah yang cukup berbahaya - rape, culik, ragut dan sebagainya.

Enough with that essay-look introduction. Lets head to our main point for this entry!

TIPS UNTUK MINTA KEBENARAN DARI IBUBAPA


KAWAN
Before nak pergi travel, cuba plan betul-betul apa yang korang nak buat, dengan siapa and mana je tempat korang nak pergi. Try to make those plans as document macam proposal nak buat satu program. Bila semua dah well-compiled, its time to submit 'proposal' tu dekat lecturer (parents). They might be difficult to approve it but with strong evidences, confirm boleh lepas. Yang penting yakin apa korang nak buat and jangan lupa ajak sekali kawan-kawan yang akan turut serta tu untuk berjumpa dengan parents. Bila parents nampak kawan-kawan anak dia ni as "Okay, kawan anak aku ni semuanya muka boleh pakai. Boleh la jaga antara satu sama lain nanti", confirm dia akan approve dengan senang hati.


BERDIKARI
 Kalau agak-agak nak travel in future, start la tunjuk sifat berdikari dalam diri tu contohnya buat kerja part time. Cuba untuk merasa bagaimana susahnya mencari duit. Tunjuk dekat parents that "Hey mom and dad! Look at me, I can work and get my own money now". Bila parents nampak kita macam more independece dah, diorang tak akan rasa ragu-ragu kalau nak lepaskan korang travel dengan kawan-kawan atau seorang diri. Yang penting, kena tunjuk kelasakkan dan kekuatan dalam diri.

Ni kalau baru sikit je dah call mak ayah

 "Mak, hmmm duit adik tinggal RM40. Boleh bank in lagi tak? Takut habis pula nanti."

"Mak, hmm tadi kakak gaduh dengan roomate sebab dia curi maggie kakak. Sakitnya dia tarik rambut kakak!"

dan sebagainya.


STRATEGI
Yang ini mungkin ada risiko sikit la. Bukan ajar untuk menipu ya. Okay, bila korang dah plan itu ini, 
dengan penuh yakin beli la tiket, book hotel and book mana-mana travel agent. Simpan dokumen-dokumen tu (susun secara teratur dan kemas), cari masa yang sesuai, kalau boleh ambil hati mereka (basuh pinggan, basuh kereta, hantar pergi kerja). Bila rasa-rasa macam diorang happy and senang hati, its time to tell them. Bagi diorang dokumen tu and cakap "Mak/ayah, adik sebenarnya nak pergi travel dengan kawan-kawan *hulur sampul berisi dengan dokumen*. 

Part ni bergantung kepada kadar emosi parents masing-masing. Trust me, diorang mungkin akan ada perasan marah sikit but there's nothing they can do expect to give your a permission or else burn dan membazirlah duit yang korang guna tu. After that, jangan lupa minta maaf and cakap lagi "Mak/ayah, adik janji nanti adik basuh pinggan/basuh kereta/hantar pergi kerja selalu. Ehek


ADIK-BERADIK
Apa guna adik beradik kalau bukan nak tolong back up kita kan? Use a tactic. Pujuk kakak atau abang untuk convince your parents untuk bagi kebenaran. Pujuk punya pujuk, walaaaa! You got your permission from your parents. Yang ni pun bergantung kepada how close is your relationship between  your brothers or sisters. Kalau sporting, dapatlah. Kalau kurang sporting, cuba belanja diorang dinner. Hihihi! Unfortunately, to those yang the only anak dalam family, you have no other choice instead of asking your friends to help you. Semuanya permainan PR ni - you must be good in convincing others.



Sesetengah orang tweet dan dengan kental hati:-

1. Travel without informing parents. This is too risky. Whatever it is (through any kind of way you use), you must tell your parents. We wouldn't know what will happen to us in future.

2. Sudah sampai di destinasi barulah nak video/voice call parents and say "Mom! Dad! I'm here in _____ with my friends. See you in few more days!" lepas tu parents reply "Tunggu kau balik nanti. Siap kau nak!"

3. *buat-buat terlupa* - Lagi kental

4. Cakap dekat parents "Hmmmm. Tersalah beli tiket.. tak perasan la haritu. Macam mana ni mak/ayah? Adik pergi je la ya :)"

5. Tahu parents busy tak boleh travel. Mula-mula ajak parents untuk travel sekali, if diorang cakap tak dapat pergi then terus cakap "Okay, kalau macam tu adik saja yang pergi la. Jyeah!"




Hmmm travel seorang atau dengan kawan ni adalah something yang dianggap agak bahaya atau kurang disenangi oleh parents kita. Diorang takut kemalangan terjadi dekat kita masa travel dan kita buat benda tak elok masa travel. Itulah pentingnya untuk mereka tahu apa kita buat, dengan siapa kita pergi supaya diorang tak ada la rasa reluctant to let you go and enjoy. In this case, you need to plan in wisely and have a taktik baik untuk pujuk your parents - wise and convincing words. 

Mungkin tips-tips atas tu tak ada la effective sangat but i'm sure it helps a bit. I used those so called tricks when i was about to travel with friends for the first time. Selamat mencuba! 



Regards,
Pojie

15 comments:

  1. nasib parents saya ok jer. dengan syarat guna duit sendiri. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Some parents okay je as long as kita tak menyusahkan diorang but some parents ada yang extra protective to their children especially daughter. Heee! Luckily we're free! Eh :)

      Delete
  2. saya kena minta bini kalau nak travel solo....hi3. Bro boleh buat satu entri khas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Alamak bro. Kalau entri untuk minta kebenaran wife/husband belum mampu lagi nak buat sebab tak ada pengalaman lagi kah3

      Delete
  3. dari twt_backpacker la anis kenal pojie :) Seronok gambar org pergi travel.. anis paling jauh vacay dengan kawan2 pun pegi langkawi jek.. Tsk tsk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Nasib baik la ada twt_backpacker tu kan hee. Langkawi pun best ape kalau dengan kawan-kawan. Sure havoc!

      Delete
  4. Ok.. Nak tunjuk parents Sheril blog Pojie la.. Nak tunjuk sape Shahril Fawzy hahahha confirm dapat lepas :p

    ReplyDelete
  5. Peringatan dan nasihat yg sgt bermanfaat buat semua.. all the best Pojie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada la serius sangat info ni. Just harap ada la bantu sikit untuk beri idea dekat budak-budak yang susah nak minta kebenaran parents untuk travel. Hehehe

      Delete
  6. I RLLY NEED THIS! THANKS

    ReplyDelete