Simple, Healthier way to prepare a bowl of MAGGIE

Thursday, January 01, 2015 Pojiegraphy Journal 16 Comments





I'm not a big fan of maggie but recently MAGGI has changed my way of eating (i know its not really healthy to eat maggie but this kind of maggie is just too delicious to eat). Especially musim exam lagi la kita (student) tak ada masa nak keluar (cuma mengharapkan ihsan orang lain yg baik hati untuk hantar kita makanan). LOL.

Now, there's a little so called trick for you to prepare a bowl of maggie with healthier way. Let's start it now!



When it comes to a maggie, I prefer to mix it up with hard or half boiled egg. Lagi ummmph!



We could't predict the right amount of water. Sometimes, its too much and it makes our maggie tasteless. Indeed. I suggest you to fill up water on a bowl that you will use later ikut banyak mana yang korang nak. 



Heat the water until it reach its boiling point. 



Take out your maggie and put it on the boiling water




Bila maggie dah mula kembang, take it out and buang air yang digunakan tu. 



STEP TWO
Its time untuk masukkan serbuk perencah dan sebagainya



Isi dengan air baru and panaskan sehingga mendidih before masukkan serbuk perencah tu.



Look! Now tiba masanya untuk kita campurkan maggie yang dah masak tadi. To make it a great combination between a healthier maggie and delicious soup!



Walaaaa! My maggie is done. You can add other topping such as vegetables, fried onions and etc. It depends on your preference and creativity. You're the one who gonna enjoy it anyway. 



Now i can have my bowl of happiness. Slueeeeeeeerp! 




Wanna know what's my favourite maggie? Well, its Korean Spicy by Maggi
Best taste ever!




Watch their official commercial video. 
Damn it! Looks pretty enticing and feels like i wanna have my second bowl of maggie. 


Find out more information about their new taste of maggie


Regards,
Pojie


16 comments:

  1. good idea...saya makan bila travel.....safe time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Definitely! Lagi-lagi travel dekat tempat yang memang ya ampun susah nak cari makanan halal. Hahah

      Delete
  2. tak pernah rasa lagi maggi ni! Ingat lagi dulu-dulu masa skolah rendah cikgu pesan jangan makan maggi, tak elok untuk otak. Setahun puasa maggi sebab nak exam UPSR. LOL!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa. Bukan selalu. Sekali sekala bila masa tu terlalu packed kan. Hahaha. Don't forget to try Maggi Royale Korean Spicy. Sedap!

      Delete
  3. lama x mkan maggie.. ble bce entri ni terus rse nk cr. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lupa cari Maggi Royale Korean Spicy yeah Papaglamz!

      Delete
  4. pernah baca dalam entri salah sorang blogger share cara masak maggie begini katanya perlu rebus dan buang air untuk keluarkan 'lilin' pada maggie tu..

    Pernah mkn royal korean tu..baru sekali try mmg SEDAP!!! sgt..waktu study dulu mmg kerapa mkn maggie tapi bila dh keje dah kurangkan coz rambut dh byk gugur :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh saya baru tahu cara ini. nanti boleh amalkan. :")

      Delete
    2. Yeap. Part paling penting ialah kena buang wax tu. Cara dia ikut apa yang dinyatakan di atas. Betul tak tipu. Tak percaya? tengok rupa air lepas dah boil maggie tu. Heeee

      Delete
    3. You should try it JM. Memang sedap. Ada other taste which is Penang Curry. That one pun not bad! :)

      Delete
  5. Replies
    1. Terpancar sinar kebahagiaan menikmati maggie kan? Bahagianya ibarat menjamu selera dihotel bertaraf 5.5 bintang. Hamek kau! Siap ada .5 tu hahaha!

      Delete
  6. Cuma mengharapkan ihsan orang lain yg baik hati untuk hantar kita makanan? Siapalah yang sangat baik hati tu? LOL hehe

    ReplyDelete
  7. Mee maggi cepat dimasak, sedap dimakan... penyelamat klu waktu terdesak atau kesibukan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makanan ni sometimes rasa macam makanan bertaraf 5 bintang hahaha. Especially dalam kalangan student! Hohoho!

      Delete