Cheveux Maker: Good Hair Salon in Shah Alam

Sunday, January 18, 2015 Pojiegraphy Journal 29 Comments


Kepada mereka yang berada di sekitar Shah Alam, kalau anda semua ingin mencari salun dandanan rambut yang terbaik dan boleh dipercayai, datanglah ke Seksyen 16 (Alam Avenue 2) dan cari Cheveux Maker Saloon. By the way, the word Cheveux comes from France languange "Hair".

For me, kedudukan saloon ni agak strategik sebab berdekatan dengan commercial area iaitu seksyen 7 (menjadi tumpuan para pelajar IPT: Unisel, UiTM dan sebagainya serta para penduduk sekitar Shah Alam. 

Dengan adanya salun dandanan rambut seperti ini di sekitar Shah Alam, maka tak perlulah lagi bersusah payah jalan jauh untuk dapatkan perkhidmatan hairstylist. Dalam Shah Alam pun dah ada. 

Menurut pemilik Cheveux, Edzwan Sulaiman atau lebih dikenali sebagai Wan, antara target utama saloon ini ialah pelajar IPT dan penduduk di sekitar Shah Alam dan saloon ini juga menyediakan  bilik khas kepada golongan muslimah (LIMITED TIME ONLY) to pamper themselves here and its a UNISEX HAIR SALOON.

Antara perkhidmatan yang mereka sediakan ialah haircut, rebonding, hair wash, hair colouring and others.


Main entrance 


Don't worry. It is easy to find this salon. Look for this signboard "Cheveux Maker".



Agak berkenan dengan interior salun ni yang agak moden dan minimalist (tak serabut).



Kawasan untuk mencuci rambut



Waiting area 



Part of product placement and decoration untuk salun ni



Tempat basuh rambut yang cukup selesa 




Their working area (to produce a magic for your hairstyle)



With Cheveux senior hairstylist, Faes Razali

I choose to do cut and wash and as expected did a very good job (especially washing part). I feel like i'm in a massage centre and hair saloon at one time. Highly recommended and if you wanna get the details about Cheveux Maker, kindly visit their official Instagram account at the end of this entry.


Pictures below is the result for almost-one-hour-process to get a new haircut



BEFORE



AFTER

Usually, i'm not very particular in choosing hair salon for my haircut (I often go for instant and cheaper one) and now i finally realised that there's huge differences between instant and detailed of haircut. We might spend more but we will definitely get more than what we asked for



Another outcome from the magical hands 



Brochure dekat atas ni ada tertera map untuk ke Cheveux Maker


More details about Cheveux Maker

ADDRESS
D-12, Jalan Serai Wangi 16/M, Seksyen 16, Alam Avenue 2, 40200 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

CONTACT
+603 55237476
+018 3201388 (Wan)

OPERATION HOURS
11.00 AM - 8.00 PM

INSTAGRAM




Regards,
Pojie


29 comments:

  1. Replies
    1. Thanks! Haha. Salun ni pandai buat style yang sesuai dengan kita.

      Delete
  2. heww... mana nak cari saloon mcm ni kat Kedah ni.. bnyk kedai mamak je......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Alamak tu nak kena check tu. Heeee

      Delete
  3. Salam Singgah salam hari Isnin...

    Patut lah Pojie punya rambuat macam harga RM500 punya cutting... sloon rupanya... saya botak senang jer... tebas kat rumah jer... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro Najib.

      Eh selalu gunting dekat instant haircut salon je. Untunglah sesuai botak kan. Senang je. Tak payah fikir pun nak buat style apa. hehehe

      Delete
  4. wow! hensem nya rambut ! hehe :)

    ReplyDelete
  5. bro, share lah sekali harga. berminat jugak nak pegi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia based on hairstylist. Starting from RM25. Boleh tengok and tanya melalui official IG diorang

      Hehe

      Delete
  6. Pusat komersial seksyen 7.. Tempat bermain once upon a time dulu.. Nasi lemak cinta sayang layanzzzzzz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengimbau kembali kenangan lalu ke? hehehe

      Delete
  7. Memang stylo.. menarik.. boleh pergi nanti ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih KK. InsyaAllah nanti boleh pergi.

      Delete
  8. laki mmg trend eh buat rambut gitu? hahaha mr.H kite pun terpengaruhhh!! lantakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni trend terkini. hahaha. Nampak lagi bergaya.

      Delete
  9. rambut adalah mahkota so perlu penjagaan rapi terutama LELAKI so baru lah nampak lebih bergaya terutama rupa yg hensem like Pojie ni kalau rambut kusut masai semua gadis lari jauh bukan datang dekat ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah! Lain kali nak botak la kak JM!

      Delete
  10. Mmg menarik..wah rambut baru..ada style gtuuu..sempst lg snap gambar masa org duk cbuk2 ptong rambut tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stylist tu suruh. Hahaha! Siap suruh promote lagi. Lalalala!

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Hehe... :) gugur jantung aku sudaaaaaaaa...hensem hensem

    ReplyDelete
  13. I was looking for articles on Hair Rebonding in Dubai and I came across yours inspiring read. Great post!

    ReplyDelete
  14. Cantik tempat dia. Kena book dulu ke kalau nak guna muslimah tu?

    ReplyDelete
  15. Ade kursus gunting rambut ke kat situ

    ReplyDelete