Batu Tumonga - Kampung Di Atas Awan (Tana Toraja)

Friday, January 30, 2015 Pojiegraphy Journal 33 Comments


Pernahkah anda dengar/baca sebuah 'daerah' bernama Batu Tumonga? 

Batu Tumonga atau dikenali sebagai perkampungan atas awan merupakan salah satu wisata terbaik yang korang tak boleh lepas pandang bila datang Tana Toraja. Dan ini juga sebagai entri terakhir aku di Tana Toraja sebelum bergerak ke Makassar dan balik Malaysia.

Dengan kedudukannya pada paras 1400 meter di atas permukaan laut, namanya juga terdapat maksud tersendiri iaitu Batu (batu) Tumonga (sombong) which means tempat ni isolated dan jauh dari segala benda.



Apa yang menarik berkenaan dengan Batu Tumonga ni? Teruskan membaca ya

Selepas berkunjung ke Bori Paridinding, kami terus ke wisata seterusnya iaitu Batu Tumonga sebab ianya melalui arah jalan yang sama. Perjalanan dari Toraja Utara mengambil masa yang agak lama tetapi aku bertuah sebab sepanjang perjalanan, aku dapat nikmati pemandangan yang cantik.

Bila nak sampai ke puncak, baru aku tahu bahawa tempat ini adalah perkampungan. Ye lah, biasanya tempat macam ni memang tak ada kampung kerana sukar untuk mendapat akses kepada keperluan - makanan, minum, beli barang dan sebagainya (atas faktor jarak agak jauh).

Menurut Pak Imanuel, orang-orang di sini masih lagi mengamalkan budaya Toraja dan mereka lebih selesa tinggal di tempat yang terpencil seperti ini kerana tenang dan rasa selamat. Untuk sumber makanan pula, mostly diorang depend on hasil tanaman dan ternakan mereka sendiri. Kalau desperate, mereka akan ke Toraja Utara untuk membeli barang keperluan (aku berpeluang tengok orang naik motor sambil bawa babi masa naik kawasan ni).



View bila nak sampai ke puncak



Sepanjang perjalanan ke puncak, nanti akan ada pondok atau kedai yang korang boleh singgah untuk menikmati pemandangan cantik sambil minum kopi Toraja.



Dekat pondok ni, korang boleh tulis sebarang ayat dekat dinding untuk dijadikan kenangan kekal di Tana Toraja. Hehehe. I don't know wether it is legal to do so but seems like everybody did it. LOL




Kini kita sudah hampir tiba ke puncak Batu Tumonga. Untuk pengetahuan anda semua, dekat atas ni ada few homestays or hotel kecik yang korang boleh stay untuk enjoy view sunset/sunrise. Too bad, aku tak berkesempatan untuk stay dekat sini sebab atas faktor kekangan masa. CLICK HERE to browse hotels in Batu Tumonga.



Finally, I'm here at the top of Batu Tumonga. Couldn't wait to enjoy its magnificent view.



Like I mentioned earlier, selain daripada homestay, di sini juga korang boleh beli souvenirs yang datang daripada pelbagai bentuk/jenis. Macam-macam ada. Jangan la pula angkut souvenirs yang besar gedabak tu kang terlebih pula luggage.







Gambar-gambar diatas merupakan gambar sekitar homestay dekat atas puncak ni. Not bad. Dengan konsepnya yang more to nature akan menambahkan lagi ketenangan buat mereka yang stay dekat sini. Di sini juga tempat untuk mereka menyaksikan view cantik masa pagi (sunrise) dan petang (sunset). 


Amazing view dari puncak
Video by The Big Mango Life


Hey! Thats me and the mini Torajan traditional house



Dekat atas ni juga ada cafe untuk korang santai-santai. For me, nothing much. Duduk dekat cafe ni semata-mata untuk enjoy their coffee and view yang betul-betul menakjubkan. (Korang juga boleh nampak panorama kota Rantepao dari atas ni).


Agak sedih sebab inilah entri terakhir aku berkenaan dengan penerokaan bumi Tana Toraja juga dikenali sebagai Land of Heavenly Kings. Honestly, I'm not gonna coming back (you can ask me personally about this) but truly enjoy my journey here. I learned lot of things along this almost a week journey. 

Terdapat dua cara untuk ke Batu Tumonga iaitu dengan menaikan bas dari Pasar Bolu atau menaiki kereta sewa/ikut tour guide. Untuk tengok pemandangan sawah hijau, pergi masa bulan Mac atau April. Tapi kalau nak tengok pemandangan sawah kuning, pergi masa bulan July atau Ogos. 


Maka dengan ini selesailah sudah entri travelog untuk Tana Toraja. 
Entri seterusnya: Persinggahan di Makassar


Regards,
Pojie

33 comments:

  1. Wah Pojie, cantiklah gambar pakai wide angel tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Eny! Saya guna wide lens untuk phone je tu. Quality gambar pun tak berapa nak tip top hehe

      Delete
  2. Sedih pulak ye dah habis entri tentang tanah Toraja... tak apa, kita tunggu pulak cerita dari Makasar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Rindu pula tiba tiba journey dekat sana. TQ Kak Amie

      Delete
  3. tertarik dgn konsep rumah kat situ :D bila baca ayat awal2 tu pasal atas awan, entah kenapa terbayang ayah pin. errr.

    hehe, dapat minum hot drinks sambil menikmati pemandangan indah macam, subhanAllah, best sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Lain macam je bunyi atas awan tu kan. Indeed indescribable moment tuh bila dekat atas sana!

      Delete
  4. semua gambar tu cantik mesti tgk depan mata lagi cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed. Mestilah lagi cantik kalau depan mata kan. Hehe

      Delete
  5. Chapter ends itu yang cutenya.....saya belum ke sana...nanti jadikan anda sebagai contoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah sikit effect penulisan hehehe. Boleh, nanti kalau rasa nak datang ke sini, bagitau la ya.

      Delete
  6. Rumah tu cantik. Tapi pelik. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Tu la signature rumah diorang. Bila nampak rumah tu, orang tahu itu rumah orang Toraja.

      Delete
  7. mmg cantik tempat ni..sumber inspirasi dan ketenangan minda....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Tenang betul bila dekat atas sini. Syukur!

      Delete
  8. Waahhh menarik ni ..Kat pun cak camni pon ada org tinggal ... Seronoknyer dapat pegi ..tenang jer tempatnya ..Memang best lerrr tu duk kat situ tu tu tu ..Tgk pon dah tahu cam tak nak balik jer hahaha ..

    ReplyDelete
  9. Mini Torajan traditional house tu boleh duduk kekaat dalam tuuu ..ke untuk hiasan jer hehehe

    ReplyDelete
  10. Honestly, I'm not gonna coming back (you can ask me personally about this) but truly enjoy my journey here.. Hhehee nak tanya PUBLICLYYYYY boleh tak hahahaha ..KENAPA ?? Cer citer cer citer PM FB laaa hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheee. Memang cantik pun kak tempat ni. Yang mini Torajan house tu just perhiasan je. Tak muat pun nak masuk. Hehehe.

      Pasal tak nak datang tuuuuuuu, nothing much pun. Journey dia agak memenatkan dan banyak makan masa untuk perjalanan je instead of buat aktiviti. Hehe

      Delete
  11. Sangat cantik dan sangat mempersona... tanah yg belum begitu tersentuh kemajuan... masuk list masuk list... kalau sejuk better nak stay sana satu malam... beautiful house... I love Toraja punya bumbung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap. Me too, bumbung dia memang cantik kan. You'll enjoy bila datang sini nanti!

      Delete
  12. singgah sini dan follow :))

    Jemput join segmen http://primrosebunga.blogspot.com/2015/01/segmen-jom-blogwalking-dan-menang.html

    ReplyDelete
  13. Wow... bestnya dpt menikmati suasana alam mcm tu.. kehijauan semulajadi.. menyegarkan hati dan jiwa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah la KK. Hehehe. Tenang je rasanya datang dekat sini

      Delete
  14. cantik memang cantik. but now im curious why are you saying that you're not gonna come back? ada something2 eh? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Nothing much. Just cukup la sekali je datang. Hahaha

      Delete
  15. seronoknya rasa macam nak je pergi sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada rezeki nanti, jangan lupa datang eh BBL

      Delete