Apa yang menarik mengenai Denai Alam Recreational & Riding Club (DARC)?

Monday, January 12, 2015 Pojiegraphy Journal 9 Comments



Denai Alam Recreational & Riding Club atau lebih dikenali sebagai DARC ni bukan sahaja tempat untuk ride kuda but boleh juga dijadikan sebagai tempat gathering, birthday party, family day dan sebagainya. 

DARC terletak di sekitar Denai Alam (15 minit dari Shah Alam). Ia juga antara tempat yang menjadi tumpuan utama mereka yang tinggal di sekitar Puncak Perdana, Shah Alam dan Sg Buloh atas faktor jarak yang tidaklah begitu jauh. Anyway, anda juga boleh get full address and contact DARC DISINI.

Waktu operasi DARC ialah setiap hari selasa hingga ahad bermula pada pukul 8 pagi hingga 11 malam.



Sebelum kuda nak pergi jalan-jalan ambil angin, mai selfie sekejap!


DARC juga menyediakan pelbagai aktiviti dan perkhidmatan kepada para pengunjung selain daripada aktiviti menunggang kuda. Antaranya ialah Motorcross, Paintball, Chalets, Fencing, Club House and Restaurant dan Archery. 



Click the links below to get more information




















Mereka juga sediakan makanan best seperti Nasi Padang during weekend.
 Hmmmmmph. Nyummy!

(Photos above by DARC)


Terdapat beberapa perkhidmatan lain turut disediakan kepada anda semua dan antaranya ialah DARC Mascots (birthday or events), DARC performance and show, children playroom, gazebo, surau, mini petting zoo, beach volley ball court and open space car park.


First time datang DARC ni agak kagum juga la sebab tak sangka ada juga tempat seperti ini berdekatan dengan Shah Alam. Ramai mereka yang duduk di Shah Alam terutamanya tercari-cari tempat seperti ini untuk mereka luangkan masa bersama dengan keluarga. 



Kalau datang sini, anda mungkin berpeluang untuk jalan dan tengok sekitar kandang kuda. Bersih, terurus dan kemas. Kuda pun semuanya excited kalau ada orang lalu depan diorang. 



Nanti bawa la carrot sikit untuk bagi makan dekat kuda-kuda disini. Plus, boleh la bergambar dengan kuda-kuda ni while bagi diorang makan.



Kuda kat sini pun agak friendly, tak ganas dan yang pastinya sopan santun. Hahahaha. You could have a chance to walk the horse around DARC (if and only if allowed by the staffs)




During weekend, kuda-kuda kat sini akan diberi masa khas untuk beriadah dan bermain dengan kuda yang lain. Dah penat melayan pengunjung, diorang pun perlu masa untuk diri mereka sendiri.




It is undeniable that this place is indeed calm and clean. Tengok environment pun tahu memang DARC ni terurus dengan baik. Diorang juga ada restoran untuk korang makan dan minum while waiting your turn to start your riding journey. 

Bolehlah bawa anak-anak datang sini. Bagi diorang explore dan get to know more dengan kuda-kuda dekat sini. Don't worry. Tempat ni memang kids-friendly. I'm sure they love it. Tak tahu mana nak pergi masa weekend? Bosan duduk rumah? Jom datang DARC and experience the happiness by yourself.



Jyeah. Dapat rembat satu kuda balik rumah. Hadoi, mana la nak sumbat kuda ni nanti? LOL 


To find out more about DARC, you can simply visit their OFFICIAL WEBSITE


Regards,
Pojie

9 comments:

  1. interesting. bestnya tgok gmbr paintball , dh lama tak main.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datang la ke DARC ni kalau ada masa. Environment dia agak peaceful dan best!

      Delete
  2. Mana mana mana kuda tu? Mana simpan sekarang? Hahahaha oops!

    ReplyDelete
  3. Pernag dengar ttg tempat ni dari perbualan kenalan. Tapi tak pernah pergi lagi. Kali ni beruntung dpt tengok suasana kat sana di blog Pojie ni.. mmg menariklah. Boleh pergi nanti... Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau ada peluang pergi, silalah buat entri pasal tu ya :)

      Delete
  4. paling minat nak try tunggang kudah tu ..kalau dulu waktu sekolah tuggang kerbau je hahah

    ReplyDelete
  5. Hahaha. Best kalau dapat kuda yang tak terlampau hyper. Kalau dapat yang hyper, berdegup jantung sepanjang masa naik kuda tu. Haha

    ReplyDelete
  6. Boleh ke kalau nk photoshoot pre wedding kt sni?kne charge brp ye?

    ReplyDelete