Here I would like to present a simple infographic about things that you need to consider or prepare before you go travel. This was one of my assignment (sorry for less information & poor design) LOL


I'm not really a frequent traveller but I learned few things from my previous time. There are few things that we need to consider when we're about to travel. Tak termasuk passport la. Dah sah-sah semua memang tahu kita kena bawa passport bila nak travel (kecuali terlupa bawa tu lain kes la).


Bagi aku, kalau nak travel ni, benda paling penting yang perlu dibawa ialah:

1. Kamera


Tak kisah la apa juga jenis kamera. Yang penting boleh rakam moment bila travel. Kalau aku, aku akan guna DSLR camera, camera handphone, backup battery, monopod. Boleh tangkap gambar and record video. Monopod tu boleh jadi sebagai stabilizer (tak mampu beli tripod yang mahal). 

2. Extra Money


Most traveller tak akan kedekut nak spend duit bila travel. They just spend whatever they want (selagi mampu). Better la kalau kita bawa duit lebih sikit bila travel. Even yang backpack pun confirm dah reserve extra money untuk backup plan. In case, apa-apa hal jadi. Betol dak?

3. Journal


I don't have a fancy journal. Cukup la kecil dan senang nak dibawa serta banyak ruang untuk menulis. Banyak kegunaan journal ni bila kita travel. Sometimes kita mudah terlupa dengan apa yang kita experience kan for example perbelanjaan kita, tempat yang kita lawat, sejarah or any other information. Dengan adanya journal, korang boleh ingat balik apa yang terjadi masa korang travel tu. Nowadays, ramai yang jadikan handphone diorang sebagai journal. Teknologi dah makin canggih, apa salahnya kalau dimanfaatkan. 

4. Kompas


Even though zaman sekarang ni semuanya boleh diakses melalui smartphone. Tapi, still penting untuk bawa a real compass lagi-lagi kita pergi tempat adventure & kurang coverage. Kalau handphone habis battery, apa yang kita cari? Sah-sahlah a real compass. Senang juga untuk kita tahu arah kiblat dan sebagainya. 

5. Map


Map ni bukan saja boleh selamatkan korang daripada sesat. Tapi, berguna juga untuk korang plan journey korang nanti. At least, tahu la juga tempat-tempat menarik yang berdekatan dengan kawasan korang kan? Kadang-kadang dapat free map, kadang-kadang kena beli. Kalau yang beli tu maybe version best sikit ada gambar, complete details dan sebagainya.

Hmmmmm. Tulis pasal travel ni, bilalah dapat travel lagi ya? 

*check piggy bank, tak jadilah*