5 Important Things For Traveller

Saturday, January 24, 2015 Pojiegraphy Journal 19 Comments


Here I would like to present a simple infographic about things that you need to consider or prepare before you go travel. This was one of my assignment (sorry for less information & poor design) LOL





I'm not really a frequent traveller but I learned few things from my previous time. There are few things that we need to consider when we're about to travel. Tak termasuk passport la. Dah sah-sah semua memang tahu kita kena bawa passport bila nak travel (kecuali terlupa bawa tu lain kes la).


Bagi aku, kalau nak travel ni, benda paling penting yang perlu dibawa ialah 

1. Kamera
Tak kisah la apa juga jenis kamera. Yang penting boleh rakam moment bila travel. Kalau aku, aku akan guna DSLR camera, camera handphone, backup battery, monopod. Boleh tangkap gambar and record video. Monopod tu boleh jadi sebagai stabilizer (tak mampu beli tripod yang mahal). 

2. Extra Money
Most traveller tak akan kedekut nak spend duit bila travel. They just spend whatever they want (selagi mampu). Better la kalau kita bawa duit lebih sikit bila travel. Even yang backpack pun confirm dah reserve extra money untuk backup plan. In case, apa-apa hal jadi. Betol dak?

3. Journal
I don't have fancy journal. Cukup la kecil dan senang nak dibawa serta banyak ruang untuk menulis. Banyak kegunaan journal ni bila kita travel. Sometimes kita mudah terlupa dengan apa yang kita experience kan for example perbelanjaan kita, tempat yang kita lawat, sejarah or any other information. Dengan adanya journal, korang boleh ingat balik apa yang terjadi masa korang travel tu. Nowadays, ramai yang jadikan handphone diorang sebagai journal. Teknologi dah makin canggih, apa salahnya kalau dimanfaatkan. 

4. Compass
Even though zaman sekarang ni semuanya boleh diakses melalui smartphone. Tapi, still penting untuk bawa a real compass lagi-lagi kita pergi tempat adventure & kurang coverage. Kalau handphone habis battery, apa yang kita cari? Sah-sahlah a real compass. Senang juga untuk kita tahu arah kiblat dan sebagainya. 

5. Map
Map ni bukan saja boleh selamatkan korang daripada sesat. Tapi, berguna juga untuk korang plan journey korang nanti. At least, tahu la juga tempat-tempat menarik yang berdekatan dengan kawasan korang kan? Kadang-kadang dapat free map, kadang-kadang kena beli. Kalau yang beli tu maybe version best sikit ada gambar, complete details dan sebagainya.


Hmmmmm. Tulis pasal travel ni, bilalah dapat travel lagi ya? *check piggy bank, tak jadilah* 


Regards,
Pojie

19 comments:

  1. eh tertinggal satu... handphone? eh tapi kalau masuk hutan nak buat apanya handphone tu kan hehehe.. good tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Lagi adventure kalau tak bawa phone masa travel. Hehehe!

      Delete
  2. Replies
    1. Kena retikan. Nanti susah kalau dalam bahaya. Hehehe!

      Delete
  3. Thanks for good sharing. Nak kena menabung boleh travel lagi! hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem. Hehehe! Start menabung now :)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Uiks... kena bawa compass tu dah macam Captain Jack Sparrow la pulak
    tapi memang bergunalah kalau reti baca, Mrs. A tak reti-reti lagi walaupun dah pernah belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! most of the times kita banyak guna apa yang ada dalam phone kita. Dah nama teknologi makin canggih. hehe!

      Delete
  6. hari ni AA buat sale..tak try skodeng ke

    ReplyDelete
  7. 5 important thing ni utk travel dalam negara je ke klaau ye perlu bawa IC atau pengenalan diri :-)
    jika travel luar negara haruslah BAWA PASSPORT bersama heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn! Hehehehe. Kalau tak bawa, bermalam la kat airport dok meratapi nasib hahah :)

      Delete
  8. Seronok.. Baru tau fokus brg ape nk bwk. Xla sgla bagai brg nk bwk kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Fokuskan perkara yang penting untuk dibawa dulu :)

      Delete
  9. terima kasih Pojie... semua tu memang saya bawa dan paling penting kamera dengan jurnal... kadang tak ingat nama tempat yg dah pegi tu... catatan jurnal pun boleh jadi rujukan semula masa blogging... kompass?? hmmmm tak pernah bawak pulak sebab saya boleh baca arah bintang... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la! kamera dan jurnal tu penting. Tak boleh tak ada. Kalau tak ada, rasa tak lengkap. Hehe. Ye laaa. kompass tu dah macam tak berapa ramai orang guna sebab now dekat handphone pun dah ada apps sebegitu. So, manfaatkan la teknologi yang makin canggih ni kan :)

      Delete
  10. fuh bawak kompas. teringat zaman jadi ahli pengakap hari tu. well map sangat penting

    ReplyDelete
  11. Tips & peringatan yg bermanfaat... thanks sharing Pojie.. :)

    ReplyDelete