TRAVELOGUE: PUB STREET AT SIEM REAP

Wednesday, October 08, 2014 Pojiegraphy Journal 0 Comments



Eh. Jangan mudah menilai dengan apa yang korang baca dekat atas tu. Ya, bunyi memang agak fishy tapi sebenarnya ia bukanlah seperti yang anda semua fikirkan. 

For the first journey, nothing much sebab baru sampai. So, we decided untuk visit the Pub Street. Masih terfikir kenapa nama dia seperti itu tapi abaikanlah. Pub Street ni is like Jonker Street yang kita ada kat Melaka. Macam-macam korang boleh jumpa dekat sini. Young, Wild and Free - Ungkapan ringkas yang boleh menggambarkan suasana Pub Street itu. 

Pub Street ni terletak ditengah-tengah kota Siem Reap. Basically dalam 15 to 20 minutes daripada Hotel kitaorang yang berdekatan dengan mini Killing Field, Siem Reap.



Look for this sign kalau korang nak visit nanti. 

First, we visited and look around dekat dalam night market tu. Majoriti yang korang boleh nampak adalah souvenirs, baju, scarf dan sebagainya. Surprisingly, semua harga murah-murah ya jika dibandingkan dengan tempat kita walaupun diorang ni pakai US Dollar.


Lagi gambar sekitar Siem Reap Night Market.












Kalau nak beli barang yang korang berkenan, cuba untuk tawar menawar dengan harga lebih rendah. Sebab orang-orang kat sini once ada customer datang, confirm diorang akan offer yang the least for their customers. Cuma korang sajalah kena ada skill tawar menawar yang baik. 


Ada fish spa betul-betul dekat depan Siem Reap Night Market



Kebetulan cuaca masa tu agak lembab menyebabkan pergerakkan kami agak terhad. Ditambah lagi dengan hujan renyai - So, kami just pergi tempat yang berdekatan saja. Kalau nak ikutkan hati, memang nak pusing semua tempat.




Jalan punya jalan, tiba-tiba terserempak pula satu kedai aiskrim yang agak unik. Tengok dari jauh ingatkan kedai apa siap ada stick bentuk macam ular berjuntai sekitar kedai tu.


Rupanya its a cone ice cream yang rupa yang agak pelik sekali dan juga cara makannya yang agak eksotik. Harap nampak sopan la bila makan ice cream ni. Hahaha.


It cost us 2$ for one ice cream. Boleh tahan.


Trying to figure out where should i start to eat this freaking ice cream. Gaaaah!


Dah penat pusing-pusing sekitar Pub Street. Haaa. Ini lagi satu masalah besar iaitu..... masalah nak cari restoran halal/bersih yang boleh kita singgah makan.



So, we went to the Khmer Family Restaurant. Good environment, classy design and yang penting ada wifi free. Itu yang dicari-cari sebenarnya.




Not bad la for the foods. Cuma mungkin tak kena dengan lidah melayu ni. Man, most of the Cambodian people makan makanan sihat okay. Sihat sangat la pula.


Sempat lagi nak bagi para wanita diluar sana untuk mencuci mata tengok gambar baju-baju diatas. Confirm diorang suka.


Overall Pub Street was not that bad. Cuma masa datang je tak kena sikit sebab hujan. We might missed lot of interesting shops or restaurants for sure. Tapi tak apa, ada rezeki boleh datang lagi. 

We brought the food leftovers balik kot kot nak bagi dekat orang yang memerlukan. During our way back to the Tuk Tuk (Beca), tiba tiba one guy came to us and minta makanan tu (as we expected). At least, dia makan makanan tu dengan penuh selera. (I guess its their favorite foods, perhaps!)

Oh, the Tuk Tuk cost us around 6$ for round trip from our hotel. Siap the driver tunggu kita lagi. That is why agak mahal sikit.\



Thats it for this entry. 
Looking forward to write more stories. Tunggu!


Regards,
Pojie


0 comments: