Dream Trip To Macau

Tuesday, October 21, 2014 Pojiegraphy Journal 7 Comments


Hari isnin, adalah hari dimana mental dan fizikal kita masih lagi dalam mood berhujung minggu. Terkenang dengan tugasan dan jadual kelas yang begitu menakutkan, awal pagi hari isnin, macam biasa dengan mata yang agak layu scroll timeline Instagram, tiba-tiba ternampak satu post yang datangnya daripada Nuffnang. Nampak post dari Nuffnang tu je terus mata jadi sihat dan segar. *ayat bodek*

Before that, Hi Nuffies and everyone. I'm Mohd Shahril Fawzy and you can simply call me Pojie. 

Okay back to the topic.... Nak tahu apa membuatkan mata jadi segar selepas baca post dari Nuffnang? Teruskan membaca, kalau korang stop kat sini.... confirm korang rugi. Jeng jeng jeng.




Apa yang dihebohkan sangat dengan post dari Nuffnang tu? Memang heboh, memang gempak sebab Macau Government Tourist Office (MGTO) AKAN MENGHANTAR 3 BLOGGERS BERTUAH FOR 3D2N TRIP TO MACAU! ALL-EXPENSES PAID TRIP TO MACAU WEH. 

SIAPA TAKNAK? 
Orang kurang siuman je taknak. 


Jari dah mula tak keruan ni nak menaip. Hati pula berdebar-debar. Fikiran lagilah melayang tanpa arah yang jelas. Apatah lagi badan ni terasa macam dah berada di tanah Macau sambil cuba nak bercakap dalam bahasa Portugis. *ambil mood*

Sebelum kita pergi lebih mendalam, jom kita buat sesi perkenalan dengan Macau terlebih dahulu. Macau ialah sebuah wilayah kecil di bahagian selatan Tiongkok. Wilayah yang penuh dengan tarikan yang menarik ini juga terletak pada sekitar 70 km sebelah barat daya Hong Kong dan 145 km dari Guangzhou. Kebanyakkan penduduk Macau bertutur dalam bahasa Kantonis, Mandarin, Portugis dan Inggeris. Portugis? Mungkin sesetengah daripada population yang boleh bercakap dalam bahasa Portugis kerana Macau merupakan antara wilayah yang pernah berada dibawah jajahan Portugis.  

Korang mesti tertanya-tanya tempat menarik yang korang boleh buat di Macau kan? Kalau saya senaraikan aktiviti/tempat menarik yang ada di Macau ni, rasanya entah sampai bila korang boleh habiskan masa untuk membaca entri ini. Tapi saya dah ada list of things/activities yang membuatkan saya ingin ke Macau (sebenarnya banyak, tapi kita pilih yang betul-betul kegemaran dahulu). Lets get it started! 


#PleaseSendMeToMacau because i want to experience their SKYWALK ON MACAU TOWER.


(Image source: www.secret-treasure.com)

Pernah bayangkan tak one fine day, korang akan berdiri diatas bangunan setinggi 233 meters/764 kaki yang bagi kita agak tinggi... and dapat tengok view yang cantik bagi bandar atau sekitar Macau? Haaa. Dah terasa dah feel berada atas Macau tower tu. Jari dah mula excited nak click shutter button untuk ambil gambar secantik/sebanyak yang boleh and mata ni dah digilap sebaik mungkin untuk enjoy view cantik masa dekat atas Macau Tower. Yang penting, memang penuh timeline Instagram,Twitter, Facebook orang dengan gambar yang dipost straight away dari atas Macau Tower. Haih. Speechless & priceless experience oi! 




 #PleaseSendMeToMacau because i want to taste their VERY FAMOUS PORTUGUESE EGG TART.


(Image source: www.english.cri.cn)

Dah banyak kali rasa egg tart kat negara sendiri. Now its time to have a taste on egg tart daripada negara lain. Lagi-lagi egg tart yang begitu terkenal iaitu Portuguese Egg Tart. Again, imagine apabila kita dapat menikmati egg tart Portugis ni, di tanah Macau, sambil boleh dengar pelbagai bahasa yang digunakan orang sekitar kita, dan ditemani dengan kesibukan orang local menuju ke destinasi masing-masing. Terasa macam nak update blog juga time tu and share dekat orang ramai betapa priceless sungguh pengalaman itu. Kamera jangan lupa, sebab nak ambil gambar and share it to others (bagi diorang envy to encourage them to come over Macau and experience this by themselves).




#PleaseSendMeToMacau because i want to EXPERIENCE AND VISIT LARGO DO SENADO (SENATE SQUARE).


(Image source: www.cina.panduanwisata.com)


Dah sampai ke list yang terakhir. But why only three? Sebab dalam kepala ni banyak lagi perkara menarik/tempat best yang i do really want to do/visit in Macau. Anyway, the third place that i would like to visit ialah Senate Square. Senate Square ni kira urban center in Macau. Apa yang menarik ditempat ni ia dikelilingi dengan neo-classical buildings painted in soft Portuguese colors. Therefore, tak perlu la pergi jauh-jauh.. cukup Macau je pun kita dah dapat experience & feel berada di Portugis dengan bangunan-bangunan unik lagi menarik yang ada di sekitar Senate Square. (Dah terfikir untuk beli memori kad bersaiz lebih besar sebab confirm akan ambil banyak gambar and post dalam Blog/Instagram/Twitter and Facebook. 





5 reasons on Why Nuffnang/MGTO should send me to Macau? 

  • My passion is all about Photography. I shoot everything that happened around me. For me, my camera is gonna be best buddy whenever i go travelling. I will definitely take the pictures about the lifestyle of the people there, the magnificent architecture designs and other cultural values. 
  • As a traveller who loves to learn and explore new things such as culture, challenges and languages, i think i'm ready to be sent to Macau and grab all the chances to explore things there.
  • Curiosity towards Macau that makes me so excited to share lot of things (If i could have the chance) about this interesting placeI do love to share my experiences and review things that i had done for others to read. At the same time, i could indirectly attract/encourage them to visit and experience the same things that i did. 
  • Apart of doing Photography, i loves to write too. When it comes to experiences and other things that involved around me, i'll definitely write it on my blog or post it on my Instagram/Facebook to share the same happiness to others. Sharing is caring.. right?
  • Undiscovered place by me like Macau is one of the places that i really want to go and of course i never been to Macau, for sure. It would be a great opportunity if i have the chance to visit Macau and see the world outside of Malaysia. 




With this entry, i would like to present a video of myself too.. 




"I will definitely enjoy and appreciate all the moments there (if and only if i could have my chance to be sent to Macau) and for sure to share all the happiness to others," said Pojie to himself. 


[I hope that i'm not just dreaming about this spectacular opportunity...] 

-----------

Apa lagi... hurry up! Send up your write up before 23rd November 2014

click the link above to know more about Macau.

or 

You can CLICK HERE to visit Nuffnang page.


These are the things that you need to do in order to participate this contest:-
  1. Write an entry entitled 'Dream Trip to Macau'
  2. Let the know about the most amazing things you wanna do in Macau and state the reasons on why they should send you there.
  3. Don't forget to check out Macau Government Tourist Office's link above.
  4. Don't forget to include a shout out link back to MGTO and Nuffnang Malaysia (links above)
  5. Post your entry to the comment section of Nuffnang's post by 23rd November 2014 (Sunday) 11.59PM
  6. Feel free to share your blog post on social media with #MYMacau, @NuffnangMY, @Nuffnang (IG)
  7. Wait for the winners announcement on 1st December 2014 (Monday) via email.

For more information, again, you can visit Nuffnang's official website
GOODLUCK EVERYONE




Regards,
Pojie

7 comments:

  1. wah confirm menang ni.. nanti belikan key chain ye

    ReplyDelete
  2. Nice blog bro! like your 5 reasons that is tied to M.A.C.A.U! :) Good luck!
    http://memyselfandmelvin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Wow so creative. All the best
    aliciaboey.blogspot com

    ReplyDelete
  4. Hi @budakbandunglaici, doakan la ya. Saw your post too. All the best!

    Hi @Melvin Paul, thanks. Same goes to you! Good Luck!

    Hi @Potato Queen, thanks. All the best too! :)

    ReplyDelete
  5. Nice one and good luck!
    http://chengywong.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. best Best Best kalau ke Macau
    www.mrjocko.com

    ReplyDelete