TRAVELOGUE: CHATUCHAK MARKET, BANGKOK

Monday, August 18, 2014 Pojiegraphy Journal 0 Comments



Sebut saja pasal antara pasar terbesar di dunia dekat Bangkok ni, confirm orang akan cakap pasal Chatuchak Weekend Market. Sebelum ini ada share serba sedikit tentang market ini dalam entri yang lepas. Tapi rasa nak share lagi for another visit punya experience.

Those yang datang Bangkok, rugi kalau tak visit market ni. Ini adalah antara lokasi yang perlu tourist visit. Bukan apa, despite of its name as the largest market, barang-barang pun murah dan pelbagai and of course taman yang begitu sesuai untuk korang lepak and ambil gambar sepuasnya. 

Tak nak tulis panjang-panjang. Entri kali ini bakal dihidangkan dengan gambar-gambar disekitar Chatuchak Market and few tips & information untuk yang belum visit/bakal visit this place.



Train to the Mo Chit BTS Station



Entah bilanya the train akan lengang ke lokasi-lokasi best ni. Selalu saja dipenuhi dengan para penumpang.





Top view from the BTS Station. This time tidaklah begitu ramai. Mungkin atas faktor-faktor tertentu sebab Bangkok sekarang tengah summer, panas memang tak boleh nak kata apa. Habis cair make up orang-orang kat sana. Mungkin juga sebab tu tak ramai sangat.


Dibawah panas terik, kakak ni masih lagi selesa berselfie dengan monopod. Make up semua masih maintain. 


Lutfi is playing with the birds there. Dekat Chatuchak ni, ada satu tasik yang tidaklah begitu besar sangat but nice untuk santai-santai. Memang nice juga untuk snap gambar.






Nanti dekat area burung-burung ni berkumpul, akan ada orang yang jual makanan khas untuk attract burung-burung tu dekat dengan kita so that gambar akan nampak lebih natural. Tak ada la macam burung tu malu-malu nak dekat dengan kita.



Kawasan luar Chatuchak Market. Dipenuhi dengan teksi. Sendat dengan kunjungan orang ramai especially tourist.



Candid - The tourists


Candid - The Tourists


That  Thailand mini flags





If you guys are lucky, you might have the chance to see their school/university students doing their performances to entertain the visitors for doing some charity. They have such a good souls and team work.



Candid - The tourists



The covered booths. Selesa sikit ada aircond and terlindung daripada matahari. Datang masa summer, memang betul-betul mencabar. Panas yang tiada ampun. Dapat masuk booth yang ada aircond, memang heaven. LOL



Rambang mata. Macam-macam ada.



Rambang mata. Macam-macam ada.



Spend your budget wisely or else, you'll get lost and broke. LOL

This market is divided into 27 sections with different categories of items that you can find on each section. My advice is DON'T GET LOST over the crowd.

How to get here by BTS Train?
1. Take a BTS train and stop at the Mo Chit. That would be the last train station. If you're coming from the other direction, change the train at the Siam Station.
2. Walk a little bit from the Mo Chit Station.

Note: Visit Chatuchak during the weekends where you can find various kind of things to buy. 



Click the image to see the map in large size

You can visit their official website to get more details about Chatuchak Market!



Regards,
Pojie


0 comments: