Nature Photography

Tuesday, August 12, 2014 Pojiegraphy Journal 0 Comments


Nature Photography ni sebenarnya adalah perkara yang paling best untuk dishoot. Tapi nak dapatkan subject yang best, agak sukar la. Unless, korang buat photoshoot dekat Safari memang subjek best-best berlambak. Bila shoot gambar nature especially animals like butterfly or any tiny creatures, memang memerlukan kesabaran yang tinggi. 

Tapi yang bestnya shoot gambar nature ni adalah bila kita jalani proses editing tu. The result of the images are stunning if you guys really do follow the right techniques. Lama dah tak buat photo hunting ni. So, basically this might be my second attempts (after my diploma years) to do nature/macro photography. I used my basic DSLR Canon EOS7000D, Zoom Lens 50-250 mm and natural light.


These are the results


SHOT 1
f/5.6
1/250 sec
ISO-12800
250mm



SHOT 2
f/5.6
1/2000 sec
ISO-6400
154 mm



SHOT 3
f/5.6
1/4000 sec
ISO-12800
250 mm

Sedikit tips to those yang baru nak mencuba untuk shot gambar nature/macro ni:
1. Gunakan natural light sebaik yang mungkin.
2. Hadkan pergerakan bila nak shoot gambar haiwan yang sensitif seperti rama-rama and etc.
3. Sebelum shoot gambar, tentukan komposisi gambar yang terbaik. Digalakkan untuk menggunakan LiveView mode (bagi kamera yang ada feature LiveView) 


Selamat Mencuba!

Regards,
Pojie

0 comments: