Sehari bersama Astro Awani

Wednesday, February 19, 2014 Pojiegraphy Journal 2 Comments


Bila baca tajuk entri, pasti buat anda rasa tertanya-tanya apakah yang berkaitan dengan Astro Awani. Adakah cerita aku menonton berita Astro Awani? atau Adakah aku jadi journalist Astro Awani (ayat terlebih poyo). Semestinya bukan. Untuk semester pertama, aku berpeluang untuk melawat office dan juga merangkap sebagai newsroom bagi Astro Awani iaitu bersiaran dalam Channel 501 di Astro. 

Nama Astro Awani kini tidak lagi asing bagi mereka yang gemar mengejar dan terus bergerak pantas kehadapan dengan sumber-sumber berita yang diperolehi dan Astro Awani adalah antara program berita yang menyampaikan pelbagai jenis berita terkini dengan pantas lagi mudah untuk diperolehi.

Tujuan aku melawat Astro Awani adalah bagi memenuhi keperluan bagi subjek semester 1 iaitu News Writing & Reporting dan subjek ini juga adalah subjek asas untuk major course aku iaitu Journalism. Mujurlah berpeluang untuk merasai pengalaman dan dapat melihat para wartawan berhempas pulas menyediakan berita kepada rakyat. 


Hi! Gambar diatas itulah saya ketika berada di Astro Awani. Spot yang tidak asing lagi bagi mereka yang melawat ke sini untuk mengambil gambar bersama dengan para tetamu jemputan mahupun hanya sekadar suka-suka. 

Agak kurang bernasib baik kerana datang ke sini pada hari ahad iaitu pada hari dimana pejabat agak lengang dan hanya beberapa wartawan sahaja yang bertugas ketika itu. Tapi itu tidak mencacatkan usaha kami dalam menyiapkan task yang telah diberikan. Tidak lupa, wartawan utama yang menjadi fokus utama kami iaitu Hans dan beliau merupakan finalis bagi program On Air yang pernah disiarkan di Astro Ria sebelum ini. 

Apa yang saya dapat perhatikan melalui mata kasar ini, for sure meja bagi setiap wartawan berterabur sana sini kertas dan dokumen-dokumen yang berkaitan, sticky notes sana sini dijadikan sebagai peringatan kepada setiap wartawan tentang deadline sesuatu assignment. Ketika lawatan kami ke sana, kelihatan para wartawan sedang sibuk menyiapkan tugasan masing-masing. Dari luaran mungkin agak berat bagi mereka, tapi they already get used with it. Don't worry! Once they have done their task, they will find their little time to cool down for another task. Scroll down to see more photos.





See. The journalists are doing their part in preparing the news



Top view of the journalist's desk during his news writing session


The best and my favorite part is here which is the video editing room and i was amazed by the ability of these brothers in editing the videos. Big applause for them!


Ruangan yang selalu digunakan untuk sesi diskusi ataupun membaca berita.


Hans is doing stand upper for the news that he just prepared and by listening to his voice techniques, am giving another big applause again.


Sesi interview secara personal with the journalist dimana kitaorang tanya how did he get to this job, how he manage his time (personal and work) and more. It was a pleasure to know his stories.


The wardrobe for the anchors. 


 Preparing for live news


Hans is doing his part as an anchor for Awani 7.45


Agak berdebar juga la bila tengok the presenter baca news secara live. Believe me, they did it very well and i guess they are already get used with all these kind of nervous thingy so at one point, benda ni dah jadi seperti biasa bagi mereka and of course still ada rasa gementar but am sure they're good enough to not let the apprehension overcome them. 

Banyak input dan cerita yang diberikan oleh mereka dan i tell you journalist ni nampak je macam agak strick and macam no life but they're actually fun to have a conversation with. Sempoi tak ada la sampai nak sembang pun kena formal. They're just like normal people like us cuma bezanya diorang kena switch personality bila depan camera macam pelakon. End of the task.



Oh! This was an impromptu action from one of the legend journalist from Astro Awani, Ashwad Ismail. Tengah bagi explanation tentang apa hajat kami datang ke Astro Awani and suddenly he speak up and approached us to be in his program called Sudut Pandang. Serious, ini secara spontan.


Before the live session for Sudut Pandang.


After the session with Ashwad Ismail


Sempat lagi berselfie with the other journalists


with Ck Faizal (Gala TV)


with Syazwan Zakariah (Gala TV)


I was so thankful that i had this kind of opportunity to see all the journalist doing their job and now i already have the clearer view about what will i do in the future if my fate was going to be a journalist as i'm currently doing Journalism for my degree. It was fun and extremely different from what i had done during my diploma, for sure. See you guys in the next entry!




Regards,
Pojie



2 comments:

  1. salam pojie. wah! bestnya dpt kenal dgn wartawan2 di astro awani tu. abe kie nak pi la jugak. BTW, abe kie dah follow blog pojie.

    ReplyDelete
  2. Terjah blog nie dari Harian Metro Jumaat 7 Mac 2014. hebat ah blog dia masuk paper.. hahaha!

    ReplyDelete