10 ragam selepas dapat Result Exam

Saturday, February 15, 2014 Pojiegraphy Journal 3 Comments


Hi! Semalam most of university students just got their final exam result. How was it? I just hope all of you achieved something that you aim for. Remember the saying "What you give, you will get back"?. If you did the best, you'll get flying color result!

Basically, a night before result tu officially keluar, confirm budak-budak akan rasa nervous tahap maksima sampai makan tak ada rasa, tidur pun tak lena. Itulah lumrah sebagai seorang pelajar universiti. I'm sure those yang dah habis study akan rindu situasi macam ni even though agak memenatkan bila sampai saat itu.

We always have these kind of friends bila dapat result. Therefore, ada 10 ragam yang kita boleh lihat pada hari result diumumkan/sehari selepas result diumumkan. Nak tahu? Keep on scrolling.



1. TAK KISAH TAK DAPAT RESULT GEMPAK, ASALKAN TAK REPEAT

Biasa orang macam ni adalah mereka yang jenis kering hati dan belajar untuk lulus semua subjek saja. Tak kisah kalau tak dapat A, asalkan tak repeat subjek tu sudah. Bagi mereka, kalau repeat subjek tu adalah satu kekalahan besar bagi mereka dan jika mereka lulus subjek tu, itu adalah kejayaan besar bagi mereka, 


2. STUDY SUSAH PAYAH TAPI TAK DAPAT RESULT GEMPAK

Agak sedih jika kita dah berhempas pulas buat yang terbaik for the whole semester, tapi ada saja yang tak kena sampai dapat result seteruk ini. Tidak mengapa, jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk terus menempuh segala dugaan yang bakal tiba. 


3. JENIS YANG PANDAI SEDAPKAN HATI

Semua student nak dapat result best kan? Siapa yang taknak result best, mohon baling bom kat dia. Tapi yang jenis ni pandai bermain dengan perasaan dimana pada mulanya dia berharap untuk dapat result gempak but bila tahu result tak gempak, dia automatically switch emosi dia. Yang ni good sort of emotion management to prevent from having a huge disappointment in self. 


4. SIKIT LAGI WOI!

Aku simpati yang ini. Serious aku tahu macam mana rasanya bila dapat result macam ni. Masa diploma, aku ada satu sem aku tergelincir sikit menjadikan aku dapat result macam ni dimana tinggal 0.02 lagi sebelum aku dapat anugerah dekan. How does it feel? MEMANG PAINFUL. So, he/she deserves to express their disappointment. 


5. JANGAN TANYA AKU PASAL RESULT

Untuk individu yang punya nasib seperti ini, mereka adalah ibarat seorang perempuan yang dalam waktu seksa haid mereka. You don't ever mess up with these kind of people. Silap-silap boleh putus kawan. Ada orang jenis tak suka orang lain sibuk pasal result diorang (Biarpun result bagus atau tak bagus). So bagi diorang cool down and biarkan dorang share sendiri their result (Most probably, they will not share what did they got for the result). Ingat, jangan mess them up!


6. OUT OF MY EXPECTATION! 

Untuk orang yang jenis macam ni, they never expect to get the better result sebab they knew that they messed up all the subjects (hantar assignment lambat & selalu ponteng kelas). So, agak memeranjatkan bagi mereka kalau dapat result best. 


7. TAK SIA-SIA STUDY HARD 

Bagi yang ini, ada secebis rasa riak dalam diri mereka untuk tulis status seperti ini. They indirectly nak bagitau dekat orang ramai "Hello! Aku dapat Dean List!". Ayat nampak macam bersyukur kerana usaha yang dia lakukan tapi dalam masa yan sama, ada sedikit rasa nak show off. Whops.


8. PANDAI ATUR STRATEGI NAK BAGITAU DIA DAPAT RESULT GEMPAK

Haaa. Hamek kau. Tajuk tak nak panjang pulak kan. Untuk orang yang macam ni, dia malas nak bagitau orang yang dia dapat result gempak secara public tapi pada masa yang sama, dia nak juga orang tahu dia dapat result gempak (in not an obvious way). Nak tahu macam mana? By asking people what did they got for their result and waiting for others to ask her/him back regarding the result. Biasanya kalau kita tanya orang something, for sure they will ask you back. For example, "Hi awak! Dah makan ke?" sand dia akan jawab "Dah! Awak dah makan ke?". Nampak tak permainannya? LOL



9. AKU FRUST DAPAT 3.90 SEBAB AKU NAK 3.95

Yang jenis ni aku tak ada idea nak cakap apa. Ni ibarat orang yang dah dapat betis, tapi nak peha. Apa agaknya awak rasa kalau tanya member pasal result and then dia akan jawab "Hmmmm aku frust. Aku dapat 3.90! target aku nak 3.95!" In positive way, its good to aim for the higher. In negative way, tu namanya tak bersyukur.


10. Apabila 'BookCat' berbicara

Yang ni, lebih baik anda lari sebelum mereka berbicara kerana setiap perkataan yang mereka ucapkan atau tulis, confirm semua pasal diri dia (tinggi diri). 24 jam berdepan dengan buku, duduk dalam bilik asyik baca buku, hantar kerja assignment seminggu sebelum deadline, dalam kelas dia duduk paling depan dan kalau boleh dia nak tanya 1000 soalan dekat pensyarah dan kalau boleh dia nak pensyarah nampak dia saja yang wujud dalam kelas tu. *rolling eyes*


Therefore, kawan-kawan anda agaknya nombor berapa ya? Agaknya anda dekat no berapa ya? LOL


Anyway, congratulations to those yang dapat result gempak. You just deserved it. To those who doesn't, don't give up. Chin up and keep on work harder to strive the best. 



Regards,
Pojie.





3 comments:

  1. none of above are my reaction. what is the use of the DL if after 3 months later you don'r remember what you have learn.

    ReplyDelete
  2. Tak pe laaaa... Arjuna pun tak dapat Dean List... huhuhuhu

    By The way... itu bukan penentu yang dapat dean akan melakukan kerja dengan bagus apabila dah bekerjaya nanti... percayalah... wootwoot2

    ReplyDelete