Summary of 2013

Monday, December 30, 2013 Pojiegraphy Journal 0 Comments





"Setiap apa yang kita lalui, pasti ada hikmah dan juga nilai istimewa disebaliknya"

Pejam celik pejam celik, kini kita sudah dipenghujung tahun 2013. Tak sangka kita sudah hampir masuk ke tahun 2014. Rasa macam baru hari tu kita mengucapkan syukur dan berdoa apabila sesaat kita melangkah ke tahun 2013. Yang penting, banyak perkara yang kita akan lalui setiap tahun sepanjang 12 bulan. Entri kali ini mungkin beremosi sedikit memandangkan ia memaksa aku untuk mengingati semula semua kenangan yang aku lalui sepanjang tahun ini. Agak berat untuk memilih, agak lama untuk membuat keputusan dan akhirnya ia berjaya disiapkan. Mengambil hampir 1 jam untuk menyediakan cerita keseluruhan bagi tahun 2013. Al maklumlah, otak dah semakin padat diisi dengan pelbagai perkara, tak hairan la kalau kadangkala terlupa nak selitkan cerita-cerita best dalam entri ni.

So apa tunggu lagi. Jom kita recall balik apa yang telah terjadi sepanjang tahun 2013.



JANUARY
Bulan januari disambut dengan ala-ala kadar sahaja. Selepas hampir 4 bulan bercuti (final semester diploma), aku decided untuk beralih arah ke bidang lain which is health science major in Pharmacy under KKM. Kolej bertempat di Ipoh, Perak. It was fun and yet new experience i had when i was there with the new friends. Hostel yang selesa, cantik dan juga aman. Kawasan kolej yang cukup aman dan tenang. But, it didn't last longer until i decided to quit and stick to my previous interest which is to be in social science's field. Kawan-kawan dekat sana memang superb and super united. Until now, aku boleh ingat lagi each of them walaupun jumlah student yang agak ramai bagi satu kelas. Masing-masing mempunyai perangai tersendiri dan yang tidak  boleh dilupakan ialah mereka sempat lagi kenakan aku tepung sebelum aku tinggalkan kolej itu. Such a good way to make me always remember about all of you. Oh, tidak lupa juga 25 January was my beloved Dad's birthday. Luckily, he was here in Shah Alam to celebrate with us. Triple surprise when it comes to 23rd of January as my special day in every months from now :)



FEBRUARY
Nothing much untuk bulan february. Setelah bergelar sebagai seorang pengangur yang berjaya, aku menjalani rutin harian seperti biasa. Tidur, makan, tengok tv and benda yang sama for every day. Menantikan nasib bakal tiba, rasanya lama lagi. I didn't decided to do any part-time job. Oh, there is an interesting experience that i had in this month. I did tried extreme park in Bukit Cherakah, Shah Alam. Gila kau, memang melawan diri sendiri apabila hati berkata "Kau boleh buat ke ni?" sesaat aku melangkah untuk mencuba semua cabaran yang tersedia. It was fun. You guys should try it for at least once in your life. Hmm, its a month of my brother's and mother's birthday! :)


MARCH
I called march as a month of friendship. Its time to appreciate all your friends. Thank you for being with me all the time through my tough times. Siapalah kita kalau tak ada support from our family and friends kan? We'll be totally lost. Having them in your life won't make you feel a loner. 


APRIL
Bulan April tiba, begitu juga dengan keluarga kami yang didatangi ahli baru iaitu Abdul Wafi Syahmi. Sekarang dah bertambah anak buah from 3 to 4. Tiada apa yang lebih menggembirakan sesuatu keluarga itu selain daripada didatangi oleh ahli baru dan ia sudah tentu menjadi penyeri buat sesebuah keluarga. Bulan april berjalan seperti biasa, dengan rutin harian seperti biasa and..... persiapan untuk konvokesyen pada bulan mei. Nothing much. Just gather with all the members masa diploma, buat pre convo photoshoot and lepak-lepak since all of us dah lama tak jumpa. Excited + Nervous menanti hari konvokesyen!



MAY
Finally, the month that i've been waiting for has come. May, the month of my convocation. Yeah, its a gift to me for being work hard in almost 3 years during  my diploma. It was tough years i can tell all of you especially the final semesters which there have been always ups and downs. Terima kasih kepada family and friends yang datang masa majlis konvokesyen berlansung dan tidak lupa juga terima kasih atas sokongan yang tiada henti. Oh, its my sister's birthday too!



June
Konvokesyen dah selesai. Semuanya sudah selesai. Begitu juga interview untuk kemasukan program ijazah. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik. Kita hanya mengharapkan yang terbaik saja, tapi yang akan menentukan ialah DiAtas sana. Enough. Its time to get out from the crowd! Krabi, i'm coming! It was a good start for the month as i experienced lot of things in the other country. The culture, the foods, and the environment! 

Wait for my next entries regarding the activities that i had there. 


JULY
Selesai melawat Thailand, now its time to have a short trip to Singapore. It was fun as i took my journey to Singapore by a road trip. Dapat juga merasa perjalanan darat daripada KL ke Singapore. When i reached there, nothing much. But seems like the country is clean compared to our country. Undoubtedly. For the foods, tak sempat nak explore all the delicious foods but i know that it's superbly delicious. 


AUGUST
Akhirnya, berpeluang juga untuk pulang ke Sabah untuk menyambut hari raya. Hmmmm, the best feeling that you get when you're in your home town. I wish that i could have my chance to go back to my home town again. Alhamdulillah, raya tahun ni semua dapat berkumpul dan sempat juga buat pelbagai aktiviti such as open house, bbq dan melawat kampung dekat Beufort. Oh, sempat juga jadi tour guide kepada Lutfi Surol yang setelah sekian lama tidak melawat Sabah ni. We went to Rumah Terbalik, Tamparuli dan juga Simpang Mengayau, Kudat. For more in detail, i'll post it in the next entries. Anyway, its a month of me and my sister's birthday! :)



SEPTEMBER
After all bercuti selama hampir 1 tahun, finally aku dapat chance to continue my studies in a new field. Used to be in Art & Design and now i am in Communication and Media Studies for my degree. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik walaupun kadangkala rasa macam hmmmmmm entah la. I wish that i can maintain my performance through the next semesters. Friends? Nothing much. Macam biasa je. I would love to see them in the next semesters. Doakan for my success ya. 2 and half years more to go! Anyway, its a month of two of my brothers' birthday!


OCTOBER

Stressed dengan assignments and classes, we decided to run away from all that. During my mid sem break, i went another exotic place in this world which is Tana Toraja, South Sulawesi. Wow! Never thought that i will come and visit to this freaky place as they have a huge difference in term of the culture. However, i am glad to know their ways of living the life and started to appreciate each of little things that i had. Nak tulis pengalaman dalam ni, memang tak cukup. So, wait for the entri khas untuk pengalaman semasa berada di Tana Toraja! See you guys!


NOVEMBER
Back to normal routines again. Dad and sister are visiting us in Shah Alam. So, we did some fun activities such as visiting Aquaria, KLCC. Its like a family trip and spending quality time. Sepanjang aku berada di semenanjung, baru sekarang ada peluang untuk melawat Aquaria ni. Best sebab dapat feeling jadi diver as you can see the 'human' of the sea in a closer view. Memang best. You should try! Kalau boleh, elakkan pergi semasa weekend sebab memang sesak! 


DECEMBER
Finally, kita tiba dipenghujung tahun 2013. Kuliah untuk semester 1 sudah pun berakhir, tapi masih ada sisa-sisa tugasan yang perlu diselesaikan. Setelah hampir 14 minggu bertungkus lumus untuk menyiapkan segala tugasan, now its time untuk sediakan mental dan fizikal  untuk menghadapi final examination yang tidak lama lagi. Persediaan? Macam biasa, baca nota, buat balik soalan-soalan exam yang lepas. Sebelum stress level menaik, sempat juga singgah Sg Congkak bersama dengan adik beradik. Its been a while since the last time kitaorang berkumpul beramai-ramai. Sempat juga buang semua tekanan dalam kepala and now i am ready to hit the final examination. 

Hmmmmm, banyak perkara yang aku lalui sepanjang tahun ini. Aku sentiasa berfikiran positif bahawa setiap perkara yang berlaku itu sudah tentu ada gunanya untuk masa depan. Now, i am ready to leave the good and bad memories of 2013. Kita bawa yang jernih dan tinggalkan yang keruh. 2014 new resolutions? Hmmmm. I will not write it on public or possibly not going to tell anyone. I'll keep it on my mind and will strive for the best in 2014. For me, 2013 was a year of lessons. I learned lot of things, started to appreciated every things that happened to me. Wish me the best of luck for my future. All the best in every things that all of you are doing.



This would be the last entry from me for 2013. 
Goodbye 2013, Hello 2014!





Regards, 
Pojiegraphy.



0 comments: