Degree life.

Monday, October 14, 2013 Pojiegraphy Journal 0 Comments



Assalamualaikum. Hello everyone. Agaknya sudah lama tidak post apa-apa entri dalam blog ini. Tuannya saja hanya mampu untuk menjenguk dan memikirkan bila waktunya sesuai untuk menulis semula dalam blog ni. Hows everyone? I hope all of you doing just fine. Well, like the title tells us september lepas i was officially in degree at UiTM Shah Alam. Now dah masuk minggu keenam. How time flies so fast. After been waiting for almost a year, now this is my time. 

Degree life? Nothing much. Biasa saja. Tiada yang begitu istimewa unlike masa diploma. Awal awal semester lagi sudah cukup beri impact yang agak wow dekat diri hmmmmm. Mungkin faktor umur or mungkin sudah pernah alami masa diploma so mungkin masa degree ni tak ada la effect sangat dekat diri. Life agak tough as you, yourself yang kena SENDIRI uruskan hal akademik dan sebagainya kalau dulu masa diploma kita ni ibarat bayi yang sentiasa disuap makan/minum cuma perlu buka mulut saja. Haaa, itulah persamaan yang cuba aku gambarkan. Kawan-kawan masa diploma pun masing-masing sudah ada haluan sendiri ada yang berlainan kampus, ada yang sama kampus tapi fakulti berbeza. Masa untuk lepak/berjumpa? kurang. Masing-masing sibuk dengan jadual sendiri. Entah bila masanya boleh lepak bersama. Tipulah aku kalau kata tak rindu dekat dorang. 

Anyway, aku sambung belajar in different course from my diploma. Now, am taking Journalism for my degree. Mencabar? Belum dapat gambaran sepenuhnya lagi sebab masih lagi belajar asas-asas dalam media & komunikasi ni. Tengoklah bila level sudah meningkat mungkin baru dapat lihat betapa besarnya bumi ini. Classmates? Oh, so far semuanya okay. Biasalah awal-awal masih lagi dalam proses nak kenal antara satu sama lain. Kalau ada rasa segan/malu itu can be acceptable. LOL


Bosan ketika self-introducing session, aku sempat buat mind map setiap classmate aku. Senang nak ingat dan kenal. For at least, ingat asal usul dan nama sudah cukup. Nak kenal semuanya tunggu lagi semester-semester hadapan. HAHAH


Apa rasanya bila dulu selalu buat kerja/assignment yang melibatkan kepada praktikal (hampir 90%) dan sekarang hampir 100% teori? Hmmmm. Entah. Sampai deria rasa hilang dan tidak terasa apa-apa lagi. Mungkin awal-awal ini masih lagi dalam proses menyesuaikan diri setelah hampir 3 tahun dalam bidang seni lukis & seni reka, soon aku dapat biasakan diri dengan semua ini. Apa-apa pun to those yang baru masuk degree dan bakal masuk degree, jangan pernah putus asa kerana sepanjang perjalanan anda ini pasti banyak cabaran dan juga pengaruh negatif yang akan anda dengari dan mampu melemahkan semangat anda untuk terus kuat dengan setiap cabaran. Peduli apa orang lain nak kata dan apa yang penting ialah pada diri sendiri kerana pada hujungnya nanti bukan mereka yang dapat apa-apa tapi ANDA. So, ALL THE BEST! Wish me the best of luck juga ya.



I'll try as possible to write more.
REGARDS.



0 comments: