Tree Top, Krabi. Ada berani?

Saturday, May 11, 2013 Pojiegraphy Journal 3 Comments




Hello readers! Its been a while i've been away. I just got back from my hometown for a short break from my reality life. Well i guess nothing much for it. Don't wanna make this too long. I should start writing now.

Saya (Guna 'Saya' as bunyinya agak sopan sedikit instead of using 'Aku') nak share something for this entry. Last 3 weeks, i had my very exciting activities. Sweat it out everywhere for sure. Lets head to Krabi, Thailand yo!


For the first activity, Its Tree Top, Ao Luek, Krabi. The same one with Skytrex Shah Alam. The one that i went before. 

Here's few basic details about this activity.
1. Its an extreme challenge surrounded by green and beautiful trees and all.
2. Open every day (9am to 5pm)
3. Only 40 minutes from Ao Nang and Krabi Town. 



We go by the van provided from the Krabi's Tourism that we chose. It took like almost half an hour to reach the destinations by the way. Syukur, cuaca pada masa itu cukup baik dan tidak terlalu panas. 


Muka excited bagai dalam perjalanan ke lokasi. (Oh come on! Kau tengok masa habis challenge nanti)



We reached the destination and get ready for the challenges. Minum air sebanyak mungkin, buang apa yang patut, sapu lotion untuk mengelakkan daripada digigit nyamuk. Hati-hati ya, nyamuk ditempat ni sungguh agresif. (Masih muka happy excited)


We are ready. Oh before tu, introducing Lutfi Surol.

Before that, yang ini berlainan sikit dengan Skytrex. Yang ini nampak simple, tapi sebenarnya memang extreme. Plus, yang ini ada pelbagai jenis cabaran dan semuanya telah pun dibahagikan kepada 4 bahagian. Iaitu Merah, Biru, Kuning dan Hijau. Seingat saya the last one was warna kuning and nampak mudah tapi sebenarnya mengerah tenaga yang tinggal setelah berhempas pulas mengharungi tiga cabaran itu ya.


So, here's the photos!





Well, i can say that this is a very good "Welcoming". LOL



Apa yang bestnya, this time ada cabaran berbasikal atas jambatan gantung as you can see from the above picture. Nampak mudah ya tapi sebenarnya memang susah. Especially, at the end of the jambatan. 


This one nampak agak kelakar sedikit as anda akan dapat rasakan jadi seorang witch or mungkin dapat feel sebagai Harry Potter? Sorry tak ada gambar ketika memakainya kerana topi tak muat. BHAHAHA!


After all the challenges that I've done, aku masih belum lega sebab there are lot challenges that are still waiting for us. Muka dah bengis semacam dah. LOL


This one pun agak lain daripada Skytrex kerana ini anda akan dapat feel ketika memanjat gua, a real cave for sure. Nampak mudah tapi the moment anda mula start naik, memang rasa lain macam ya. Should try! Aku mengaku tanpa rasa segan aku mengaku memang aku agak nervous ketika naik ini. (Fuh! Keluar terus 'Aku') HAHAHA!


Wanna see more from this not-so-real cave's views?




That's it. Nampak macam tak tinggi. Nampak macam muda. Belum cuba belum tahu, sudah cuba baru tahu.



Muka dengan ekspresi (Yes! Saya dah ada dekat atas. Now apa lagi?!)

Another view from the top. Memang boleh nampak keindahan dan kehijauan ciptaanNya.



Ada orang bajet cool, but ekspresi 'Gwiyomi' dekat atas.



Tadaaa! (Ala bro. Dah nak dekat bawah boleh la buat buat muka kiut) HAHA.

Banyak sebenarnya cabaran yang ada. Cuma mungkin saya hanya menulis tentang cabaran yang lain daripada Skytrex. Bukan semua, sedikit sahaja.


In Action! Photos of us.



Muka poyo, tengah tengah challenges lagi dah semput. Huahuahua! BOOO.



FINALLY, AKU BERJAYA TEWASKAN KAU! (FUH! LEGA TU)

Apa yang best?
From one platform to another, from tree to tree, balance yourself through an assortment of games and obstacles such as rope bridges, a flying bicycle, air surfing, flying skateboards, spider webs and giant zip lines.

Recommended Clothing;
1. Pakailah kasut yang rata ataupun sneakers. Please, NO SANDALS. Ia hanya akan menyusahkan anda. 
2. Pakaian aktiviti luar untuk memberi anda keselesaan ketika bergerak. Sports attire recommended. 
3. Tidak perlulah pakai barang kemas atau apa apa pun. Nak pergi buat extreme activities, karang entah ke mana pula barang barang kemas tu pergi.
4. Tie back your hair and tie on your glasses.

Price (Price might be different among the agents) : 2++ Bath (RM 200 something for one person) including:-
1. Experienced Monitors.
2. Full insurance.
3. Free transfer.
4. Equipments.
5. Thai Lunch.
6. Drinking water and Fruit.


STAR yang saya bagi? 4 star out of 5. It was fun. I enjoyed everything! 
Wanna read my previous entry about Skytrex, Shah Alam? CLICK HERE


3 comments:

  1. wow mencabar dan sangat menarik kot !

    ReplyDelete
  2. teringin gak nk ke sana...kena plan cuti nih

    ReplyDelete
  3. Salam, huwahhhhh!! seronoknya....and whops! ok..terasa pulak, aku dah lah selalu komen guna aku, xpe kan? Hahah! Gila best aktiviti kat sini, paling xbleh blah naik beskal atas jambatan tu, baru aku tengok gambar je dah terasa badan aku terumbang-ambing cam tak seimbang..belum naik betul2 lagi tu..adoi :p mmg best kan..untung dpt try semua benda2 ni.. :D

    ReplyDelete