Past Mistakes.

Wednesday, November 21, 2012 Pojiegraphy Journal 4 Comments



 KESILAPAN MASA LALU?

Tipulah jika seseorang tu berkata bahawa dia tidak punya kesilapan pada masa lalu kerana semua manusia diciptakan dalam keadaan yang tidak sempurna. Dalam pada kelebihan yang mereka memiliki, pasti akan akan kekurangannya itu semua sudah ditetapkan olehNya.

Aku berani mengaku aku banyak buat kesilapan, banyak dan sangat banyak pada masa lampau dan berharap agar tidak lagi mengulanginya pada masa akan datang. Hanya mampu berharap kerana aku ni juga manusia biasa, kadangkala alpa dan mudah lupa pada diri ini. *TEPUK DAHI*

Aku bersyukur kerana Tuhan berikan kekurangan itu pada diri ini, sehingga diri ini lakukan kesilapan. Syukur dengan kesilapan itu juga diri bangun dan belajar daripada kesilapan-kesilapan itu. 


Tapi...

SUNGGUH TIDAK ADIL JIKA SESEORANG ITU MENGHUKUM KITA HANYA KERANA KESILAPAN MASA LALU KITA.

Kesilapan masa lalu bukanlah menentukan siapa kita pada masa depan, kesilapan itu adalah satu perkara yang mampu mengubah kita. Don't define a person by his/her past mistakes. They might be different in future. Who knows?

Situasi: "Eh, budak ni dulu pernah bla.bla.bla. Baik tak payah kenal/rapat dengan dia!"

Let me say about this : Don't simply judge people macam tu. Siapa tahu dulu dia dengan tidak sengaja/sengaja membuat satu perkara dalam tanpa dia sedari itu sebenarnya salah. MENYESAL dan SEDAR adalah perkara yang akan terlintas dan terjadi dalam diri seseorang itu apabila dia melakukan kesilapan, andai kata dia masih waras. Kalau tak ada rasa menyesal, maka dia bukanlah lagi waras. Bagi aku, mereka yang suka menghukum seseorang itu hanya kerana kesilapan masa lalu adalah sangat tidak adil. I did that once, twice or more than that. Tapi bila fikir balik, memang betul. Tiada gunanya kita nak hukum/benci orang hanya kerana kesilapan masa lalunya. Ianya adalah pembaziran masa semata-mata.

I should say this; Why not lembutkan hati itu untuk belajar memaafkan orang, buang rasa benci dalam diri itu. Rasa marah/benci itu tak akan kemana, suatu hari nanti pasti akan timbul rasa rindu. Percayalah.

Hard to throw out those past mistakes done by us. The only thing that you can do is to accept all those bitter sweet things during your past and learnt from it and make it as guidance for you in future. 

I've forgive all my past mistakes and hope they will do the same thing like i did because people aren't perfect, they were born with flaws. Begitu juga kepada adik-adik diluar sana, bila tak dapat target the best in studies, mulalah nak putus asa. Don't give up, belajar dari kesilapan and make a new move. Good Luck.


Sincere,
Pojiegraphy




4 comments:

  1. totally agree! people should be given another chance to change right (Y)

    ReplyDelete
  2. memaafkan diri sendiri tu penting utk berganjak ke muka depan..

    ingatlah
    pengalaman itu guru yg baik buat diri..

    ReplyDelete
  3. As Salam, i am currently conducting a survey about mosque in Malaysia for my master thesis. it would be a big help if u could help me to answer the survey. Thanks in advance.
    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhMa19JeDlpZ04xajZTVnROYVl2cWc6MQ#gid=0

    ReplyDelete
  4. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Memaafkan adalh cara balas dendam yang paling mulia.

    ReplyDelete