Cerita disebalik Sijil Diploma Fotografi & Pengimejan Kreatif

Monday, October 15, 2012 Pojiegraphy Journal 10 Comments



Assalamualaikum semua! Greetings! 
Whaaaaaaat a very long day i didn't write anything since my last time. Its been so busy days been through by me. Assignments, another official activities and more. Yeah, that's kind of tough things to do but still am enjoyed with everything. First of all, sorry for not updating this blog for quite long time. Second, i have a good news for my beloved readers.

Let's continue.
Entri kali ni nak cerita serba sedikit pasal sejarah atau cerita macam mana aku boleh ceburi bidang Fotografi & Pengimejan Kreatif untuk Sijil Diploma aku. First of all, it all happened since i was form 4. One of my classmates which is my girlfriend, @Ellyndoink was the person yang introduced a DSLR camera dekat aku. During that time, it was like i know nothing about this thing. 


Ingat lagi masa first time guna camera DSLR ni, haaa. Yang aku tahu cumalah butang shutter untuk snap picture. Mann! If diingat kembali, memang boleh tersenyum seorang diri aku terkenang cerita lama ni. The first DSLR camera yang aku pegang was a NIKON D40 owned by Ellyn. Masa sekolah, camera DSLR ini selalu dibawa olehnya hanya untuk ber camwhore, dan sebagainya. Gila ke nak camwhore pakai DSLR. Mau bermuscle tangan tu nanti. LOL

Okay, back to the stories.
Minat yang kepada seni fotografi dan grafik semakin mendalam pabila aku mula mengenal salah satu software editing iaitu Adobe Photoshop. Masa tu pun tahu nak betulkan brightness/contrast, and crop pictures. But still, crop pun tak betul. Bergigi sana dan sini. 
Its a fun thing to do though. 


Minat yang lebih mendalam dirasai pabila aku dilantik jadi pengerusi kelab fotografi dan juga menjadi ketua editor untuk majalah sekolah.
 (Bunyi agak poyo, tapi tak tahu macam nak cerita. Maafkan)
Being a bestfriend for camera and play with images was a fun thing to do. Percayalah!
End of my Secondary 5, i was planning to further my studies and Photography was one of the line that i am going to take. 



And.... YES! Here am i. Officially a student of Photography and Creative Imaging (AD117) in UiTM Alor Gajah. Finally, dapat juga ceburi bidang yang diminati. Dekat sini i've learnt lot of things, pasal camera yang dari dulunya pakai AUTO, now am able to shot a picture with Manual setting. Friendship, emotions and life as well. Lot lot and lot of things. 



Until one time, ada rasa macam nak quit bila masuk bidang Art & Design ni. Biasalah, baru-baru lagi kan. So we didn't even know how it will be. Good or bad, we just don't know. But, Alhamdulillah. Managed to fight and stay strong. 

Alhamdulillah, been awarded as Best Photographer of the Batch.



Certificate of appreciation from my department as 
"Best Photographer of the Batch" for Semester 2.



Certificate of appreciation from my department as 
"Best Photographer of the Batch" for Semester 5.


After almost three years been through with many things.



and now, look at me. 
That's it. I am officially holder of Certificate of Diploma of Art & Design in Photography & Creative Imaging. A person that came with a zero are now just become somebody else. 
ALHAMDULILLAH!

This is gonna be a short speech for my friends and lecturers;
Sepanjang perjuangan bergelar seorang pelajar universiti, memang banyak perkara baru yang kita tahu dan pelajari. Baik perkara baik mahupun perkara buruk. To all my friends, nak cerita semua memori yang kita dapat dalam ni memang tak akan ada penghujungnya. Kenangan semua tu memang banyak, sampai tak terkira. Bila esok hari, buka mata tanpa korang semua depan mata memang akan terasa perbezaannya. Sedih, gembira kita bersama. Memang sampai bila-bila aku tak dapat lupa. Bab bab drama kecil, tu memang perkara biasa. Adat manusia biasa, tiada yang sempurna dalam hidup. Salah dan silap korang aku maafkan dan mohon salah dan silapku harap dapat korang maafkan. To my dearest lecturers yang banyak mengajar aku selama aku menuntut ilmu dalam universiti, thanks a lot for everything. Nak kira memang tak akan ternilai la. I'll use everything for my future. Really appreciate on what you guys gave to me. Salah dan silap mohon dapat dimaafkan. It's been a very good pleasure to be with all of them for almost three years. 
One most important thing, I'll be missing you guys so much. Remember that.

Tetiba emotional pula. Maaflah. Tamat sudah episod-episod harianku di UiTM Alor Gajah, Melaka. InsyaAllah, who knows one fine day i'll be back maybe lepas tu dah jadi lecturer. Cewah! Aminkan saja.

Thats all for this time. My promise. I'll write more for you guys soon.


10 comments:

  1. Salam pojie,

    Now officially dah habis diploma. :D. Glad you dpt gelaran best phtgrphr for ur batch 2 kali pulak tu. Happy I dibuatnya. Semoga kita jumpa di main campus nnti ya. Take care. :)

    -mira.fadzlin-

    ReplyDelete
  2. Congrat..
    Untunglah_dah_habis..
    Semoga_berjaya_dalam_kehidupan..
    Jangan_lupe_kawan2_yg_x_habis_lagy_nieh..
    Ad_jodoh_kita_jumpe_lagi..
    Rindu_bah_sama_kaw..

    Aq_rase_kaw_tgk_space_aq_kaw_tahu(sape_aq...

    FadzlyAmie~

    ReplyDelete
  3. tahniah2...selamat maju jaya..:)

    ReplyDelete
  4. nanti kite over same2 lagi naa...? :( rindu pojiee

    ReplyDelete
  5. ak nampak gambar ak sikit kat situ....
    hahahahaha.....
    tahniah dapat 2 kali penghargaan photographer terbaik....
    you deserve it....

    ReplyDelete
  6. errr .. ex student teknik shah alam ??

    ReplyDelete
  7. tgh syok cari pasal entry blog berkaitan AD kat UiTM lendu.. tetiba terklik blog ni.. baca2 punya baca.. baru perasan.. senior aq masa kat TEKSHA dulu rupenye.. dari pengaturcaaan komputer kepada fotografi dan pengimejan.. good job bro.. and congrates..

    ReplyDelete
  8. Hai abang ,, saya pelajar spm saya amil aliran grafik berkomputer . saya pun minat sama macam abg :') minat dlm photografer . dekat sekolah pun sy jadi photogografer sekolah . takut bila dah habis spm takot tak tahu nak pilih apa :( risau

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum ,saya tahun ni pelajar SPM aliran seni . saya nak tanya dengan aliran seni ni boleh ka masuk bidang fotografi yaa ? and brapa kredit untk masuk uitm alor gajah ni ?

    ReplyDelete