How to be successful student?

Wednesday, November 23, 2011 Pojiegraphy Journal 3 Comments



Hello readers! Its been a while right? Yeah, been busy with that and this. Hardly to find the right time to write something in this blog. Well, congratulations to me since i got this little time. Well, apa khabar semua? Hope korang sihat sihat dan sihat.



Before am about to write and you're about to read this entry, please stick this in your head "I am not a good/smart person, but doesn't mean i can't share something to you guys"


Since, some of my friends keep on asking me "Pojie, bagi la aku semangat nak belajar. Bagilah aku semangat untuk tidak jadi malas" (Eh, tanya aku ni macam la aku rajin). Anyway, this is for you guys. Maybe it helps for at least a little.


The things yang korang boleh buat to be good student is :-



1. Bekerja kuat.

Jangan malas-malam, susah sikit aja dah nak mengalah. Jadi pelajar, 'give up' should not be the solution for everything. Orang kata, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.



2. Masa. Masa itu penting sangat penting.


Biasanya, budak-budak ni suka buang masa. Bukan kearah yang buruk atau kurang faedah, tapi bukanlah kearah yang menjadi keutamaan kita sebagai seorang pelajar. Jadi pelajar, tuntutan utama ialah untuk menimba ilmu. Bukan?




3. Create a good relationship dengan kawan-kawan, lecturers and others.

Don't get me wrong about this entry, it tell us to be good with everyone. Jangan cari masalah, tapi janganlah baik dengan dorang kerana bersebab. Kenapa perlu? Kerana mereka mungkin akan jadi groupmate korang, nanti if ada apa-apa, diorang akan inform and bantu kita. Baik dengan lecturers doesn't mean korang kena belikan breakfast, lunch or dinner untuk diorang just to target for A+, NO! Tak semestinya kamu baik dengan lecturers, A+ pasti dalam genggaman. Ini boleh bantu korang untuk senang berjumpa dan bertanya tentang perkara yang korang fasih/tahu.




4. Buang sikap suka menangguh/buat kerja last minit.

Memang sukar untuk dinafikan, aku pun pernah mengalami ini. Kalau boleh, elakkan kerna kerja last minit ni hanya akan menghasilkan kerja yang baik dari luarannya, tapi kualitinya? Hanya masa saja yang tahu. Here's the tip for you guys, kalau dapat task tu seboleh-boleh selesaikanlah dulu and then baru boleh enjoy. Bila nak dekat submit date, tak perlu risau. Happy tengok orang-orang lain tengah kelam kabut siapkan kerja.




5. Berkawan boleh, tapi jangan sampai terikut-ikut.

TOLONG HIGHLIGHT INI. Awal-awal dah simpan hasrat nak belajar jadi budak yang berjaya, jumpa sekerat kawan yang menggoda korang untuk have fun. Berkawan boleh, tapi jangan sampai kepala sebati dengan dorang. Bukan nak burukkan, ingat! Berkawan boleh, tapi jangan sampai niat dan hasrat korang lenyap. Ingat lagi? The moment when korang melangkah ke pintu gerbang universiti, dengan semangat yang kuat, dengan harapan yang besar diimpikan oleh kedua-dua ibubapa kita. Ingat tu :)



6. Jatuh sekali, terus jatuh dan malas nak usaha. JANGAN!

Semester 1, dapat result boleh tahan. Semester 2, dapat result kurang elok, JANGAN MENYERAH! Rasa down itu memang ada, tapi lepaskan dan layankan rasa itu untuk sehari. Pasti esoknya korang tidak rasa apa-apa, kalau boleh nangis la. kalau boleh, marah la. kalau boleh, kurunglah diri korang dalam bilik seorang diri. Its okay.




7. Bercinta bukanlah tuntutan utama kepada kita yang bergelar sebagai pelajar.

Bercinta boleh, tapi pandai-pandai la nak ambil risiko nanti. Jangan ada masalah relationship sikit, korang terus jejaskan hal akademik korang. Be professional babe, pandai bahagikan masalah tu. Kita bukan lagi budak-budak, kalau memang nak bercinta saja, baik berhenti belajar cari kerja, kumpul duit dan kahwin.



8. Jangan terlalu mengejar jawatan dan nama.

Bukan tidak boleh, tapi janganlah sampai berusaha nak dapat jawatan tinggi, nak dapat nama sampai lupa nak fokus dalam pelajaran. Cuba bayangkan, anda dapat nama, dapat jawatan baik tapi at last, dapat gred kurang baik. Adakah jawatan itu masih lagi perlu dibanggakan?



9. Jangan terlalu menjaga atau menyibuk 'tepi kain' orang.

Sebok dok tegur junior itu ini, sebok nak marah, nak cakap pasal junior bagai. Seniors out there, tolong buang sikap 'senioriti' korang. Jangan terlalu lalu melampau. Sikit-sikit boleh la. Jangan terlalu nak busy sangat urus hal diorang, biar diorang. Pedulikan diorang, selagi tiada buat kacau dengan kita. Bersikap 'senioriti' tak mampu beri korang Sijil Diploma/Degree and etc.



10. Tumpukan kepada perkara yang penting.

Ini khas untuk para pelajar baru (part one). Memang tak dapat dinafikan, pasti korang banyak sangat aktiviti right? Kolej la, fakulti la itu la ini la. Ingat! Pentingkan pelajaran dulu. Andai kata aktiviti kolej itu bertindih dengan class korang, jangan teragak-agak nak pergi ke kelas atau tidak. Kenapa? Sebab takut semester depan tidak dapat kolej. There's no such thing. Ingat tujuan utama datang universiti tu.


Hmmm, maybe those 8 things might helps you guys. Sorry if agak pelik/tidak benar since semua perkara yang ditulis diatas adalah berdasarkan pengalamanku dan Alhamdulillah, aku setkan semua perkara dalam kepala ni untuk berjaya satu hari nanti. Amin.


Wanna talk more, See me on Twitter!







3 comments:

  1. errr , bukan bersusah sudah dahulu bersenang senang kemudian ke ? heee

    ReplyDelete
  2. boleh buangkan burung biru yg ikut kesana kemari tu x.
    Mnyampah betol.menganggu kosentrasi org nk baca. Dari nk baca terus x da mood nk baca disebabkan burung mnyampah tu.
    Sekian.

    ReplyDelete