Manukan Island, Sabah

Sunday, October 30, 2011 Pojiegraphy Journal 6 Comments



Bercakap pasal percutian, perkara yang masuk dalam kepala aku merupakan satu tempat yang tenang, tiada sebarang gangguan dan yang paling penting air dan berenang. Itu sudah pasti, Pulau Manukan lah tempatnya. Last three days, the less than 1 day trip was awesome. Pulau Manukan still the best for me, since the last time i went there during my 14 years old.



Babe, belum pernah melawat Pulau Manukan lagi? Belum berkesempatan lagi? Jom! Aku ajak korang merasai keindahan Pulau ini melalui gambar-gambar yang sempat diambil sepanjang trip tersebut.


Likewise, less words, more photos. Good writing. Readers will love it much.






Some of the foreigners, excited much. Belum sampai lagi sudah tersenyum lebar. By the way, during this moment. Siapa yang memiliki rambut panjang, boleh la show off rambut korang tu. Tapi make sure, tiada sebarang 'benda' tersembunyi dalam rambut tu. Ahaks.





Can you feel it? Pada saat ni, memang jantung aku berdegup degup, takut saja camera ni terjatuh dan menyelam kedalam laut. Tak pasal-pasal.




The views all the way to Pulau Manukan, cool isnt?




First destination, Pulau Sapi baby! Tak sempat nak masuk, just drop by tengok keindahan saja the only island we planned to go was Pulau Manukan. Cukuplah satu, jangan lebih-lebih.




Sebelum itu, kitaorang berangkat daripada Jesselton Point pada pukul 10.30. Jangan risau, perjalanan ke Pulau tersebut tidak memakan masa yang lama.




Muka agak tara boleh belah, maaf.




HELLO PULAU MANUKAN! :)




Kedatangan kitaorang disambut dengan hmmm, sambutan daripada ikan-ikan yang sebok berlegar-legar. Best dapat tengok ikan-ikan ni dengan lebih dekat. Boleh nampak texture badan dorang, boleh nampak mata dorang. Rasa macam nak pegang je.


Some views of Pulau Manukan, Sabah.






Don't worry, if you guys wish to sleep dekat pulau ni. There's a place for you to stay. Memang best, tengah malam rasa angin laut. Jalan-jalan, buat bbq. Jogging pada waktu malam. Oh no, memang heaven! :)










View in the middle of the island. Memang superb. Gambar ni diambil pada sekitar pukul 11. Tidaklah begitu overexposed. Tetap nampak texture awan tu :)




Hello, aku bukan papparazzi. Cuma mengambil gambar keindahan di Pulau tersebut.




Setelah puas menyelam bermanja-manja dengan ikan-ikan dalam pulau ni. Lastly, dapat juga bergambar. Walaupun muka sudah mula kebas. Macam biasa, mandi air laut pada tengah hari panas terik ni memang mengazabkan kulit kita. Hopefully dapat juga sihatkan kulit ini.




Lagi, lagi dan lagi.




Taknak kalah tu. Nak juga menang. HAHA!


Random photos taken :













Masa yang diluangkan dekat Pulau ini agak pendek. Yelah, takut dengan cuaca sekitar pukul 3 petang. Selalu hujan lebat, so kenalah berangkat balik. Tapi, sebenarnya panas terik je pun sampai pukul 6 petang :(




One shot before back to Jesselton Point.


Another views of Manukan Island.




















Perkara terbaik sepanjang trip tersebut :


1. Naik boat, rasa angin dan dapat lihat pulau pulau kecil. Memang best, kalau bawak video cam, sure best. Bertambah best.


2. Dapat snorkeling, dapat merasai kehidupan ikan-ikan dalam dasar laut. Dapat berkejar-kejaran dengan ikan-ikan dalam laut. Best memang best!


3. Yang penting, dapat snap gambar sebanyak dan sesuka yang mungkin. Buat official Photoshoot dekat sini pun memang superb. Photographers out there, you should visit Pulau Manukan dan pulau-pulau seangkatan dengannya.





Finally, sampai pun di terminal Jesselton Point, Kota Kinabalu.

Guys, yang belum pernah melawat Sabah tu. Come! Cari peluang untuk datang sini cuba rasa keindahan pulau dekat sini. I bet you won't regret it else you will wished to come here next time. I bet you! :)




Kota Kinabalu always welcomes you! Remember that :)



Tidak lupa, terima kasih buat rakan-rakanku yang sempat bercuti datang ke KK, Sabah ni. Tepat pada masa itu aku juga dekat KK so apa lagi. Join la diorang sekali. Thanks to Zul and Syahmie. Kalau korang tak datang sini, memang tak gerak la kaki aku untuk jalan-jalan.


Sedikit info untuk korang :


Untuk pengetahuan semua orang, minimum kos yang korang perlukan untuk enjoy di Pulau ni cuma hanya bawah Rm70. Not that much, maybe dengan tambahan jungle tracking, snorkeling, life jacket, and some other activities. Semurah itu memang korang dah dapat enjoy trip korang!



Some TIPS untuk korang :

1. Bawa sunblock cream. Itu sangat perlu. Dimana-mana pun.

2. Safety outfit. Jangan mandi pakai boxer or seluar dalam. Come on. Mat salleh yang datang sini pun pakai proper and safe outfit.

3. Sebelum berangkat ke pulau, cubalah prepare makanan untuk korang. Jangan sampai dekat pulau, terhegeh-hegeh nak cari makanan. No, korang dah bazirkan masa dekat situ. Datang pulau untuk aktiviti lain, bukan cari makanan ye.

4. Spend time lama sikit dekat sana, jangan hanya sekadar sejam lebih. Rugi weh rugi.



Dan inilah sebab aku susah nak tinggalkan Kota Kinabalu, Sabah. Aku tetap suka berada ditempat aku sendiri, tempat lahir, kampung aku. Kalau boleh, satu hari nanti aku nak tinggal, sambung belajar dan kerja disini saja. Bahagia hidup aku!


Before that, untuk semua pelajar UiTM (Diploma), 5 more days to go before the result day. Hopefully kita semua dapat result baik. Dean's List yow. Amin.

Till then, see you guys again. Dont forget to catch me on Twitter.




6 comments:

  1. memang menarik pulau tu. Insyaallah ada rezeki bolehla pg sana. Thanks for the info

    ReplyDelete
  2. chanteq nyer..nk pegi lorh...:0 nice place..

    ReplyDelete
  3. teringin giler nk g sabah..... :)
    tgok gmbr ni rase cm x sabar plak nk g...harap2 ad kesempatan

    ReplyDelete
  4. cantik sgt pic! realy like like like :)

    mmg wishlist mahu ke Sabah~mahu hirup udara laut~mahu bergambar..

    ReplyDelete
  5. wow... cantik gambar tuh... dan masih macho bro..bagus2 yip3

    ReplyDelete