Kalau 'lapar', sila tengok ini

Monday, October 31, 2011 Pojiegraphy Journal 4 Comments



Eceh, ayat untuk title entri ni agak gempak semacam je. Ingat apa? Tengok gambar ni boleh buat pembaca rasa kenyang ke hah pojie? Tidak, straight to the point. No, no foods give away. I'm here to write something that's might be useful or maybe might as well to share you guys about my first experience doing FOOD PHOTOGRAPHY. Yeah, food photography. Bukan model bertenggek posing dengan makanan, but the food stands itself during the photoshoot.



Food Photography consists in many category, Fine Art, Commercial and more.
Today, aku nak share dekat korang serba sedikit dengan apa yang aku buat (assignment) untuk semester lepas (3). Maaflah jika sekarang baru nak post, since ini melibatkan kerja assignment. You got what i'm trying to say right?



dialog yang susah aku nak lupakan masa briefing untuk assignment ni
" Puan, kalau lepas shoot boleh makan tak ikan/udang/sayur-sayur tu? "
puan jawab " eh, gila ke nak makan. Kena buanglah makanan tu "


Nampak tak betapa vainnya Photography ni? kui kui kui.


Susah juga nak cari combination yang terbaik bagi main and secondary course (bahan utama seperti 'ikan, udang, ayam' dan bahan kedua seperti 'serai, lobak dan sebagainya'. You get it?)
Terpaksa pergi pasar Alor Gajah untuk cari bahan-bahan tu. Its okay, berlatih daripada awal untuk jadi bapa yang berjaya. Nasib baiklah makcik-makcik jual ikan dekat pasar tu sporting melayan kita orang yang kurang fasih memilih ikan.



At last, aku pilih udang untuk digabungkan dengan lobak (Masak tomyam) dan juga ikan (unknown) dengan bunga kantan (hopefully betul la aku eja). Masa proceed artwork dengan Puan Fariza, she asked me like literally "Apa bahan yang awak guna? " aku dengan selamba badak sumbu jawab " Ikan dengan bunga kelantan puan ". Mau kau puan gelak taknak kalah. I chose two main and secondary course sebagai back up, takut tak berapa nak menarik.


Hasil :


SHOOT #1

Bahan-Bahan : Empty and plain white plate, Fish and Bunga Kantan




SHOOT #2




SHOOT #3




Bahan-bahan : Mounting board berwarna hitam sebagai background, udang dan lobak selepas dipotong.



SHOOT #1




SHOOT #2




SHOOT #3



Bahan-bahan : kain hitam sebagai effect tambahan dan lobak.


Fine Art Shot





Nak tau apa jadi or apa sebenarnya yang ada disebali photoshoot ini? Jom scroll ke bawah.




1. Banyakkan back up? Padahal shooting, satu ekor je. -.-







2. Banyak kan lobak? Padahal shooting satu batang je. -.-




Yang penting, buat shooting food photography ni. Korang kena ada at least 1 orang pembantu. Nak pegang or ubah itu ini, nanti korang pulak penat kejap shooting, kejap ubah itu ini. Lemau tangan, nanti hasilnya pun lemau.




Apa yang diperlukan yang paling penting ialah, keadaan studio yang tenang dan tiada sebarang gangguan/jeritan. Ops! Ni bagi focus pada diri untuk dapat shoot yang baik. Sebab shooting food photography dengan fashion photography adalah sangat berbeza. Dari segi emosi dan sebagainya.


Wanna do Food Photography? Guys, please highlight this. #TipsUntukBuatFoodPhotography





1. Bila nak buat food photography, bahan bahan yang korang pilih tu kenalah fresh. Sebagai contoh, jika anda nak shooting pada pukul 2 petang ni, so seboleh-bolehnya belilah makanan tersebut seperti ikan dalam 1 jam sebelum shooting or maybe you guys can keep dalam fridge so that it will stay fresh.



2. Pasal lighting? Adalah sangat digalakkan untuk menggunakan dim lighting. Lighting yang sederhana dan suram suram saja. Jangan terlampau overexposed sebab ini boleh menghilangkan texture makanan tersebut. See, dah tak menarik kan? Maybe korang boleh bawa benda yang boleh mengawal cahaya untuk terus terpancar dekat makanan tu. For example : Kain hitam and etc.





3. Kalau nak buat studio shooting, macam yang aku buat ni. Adalah lebih baik untuk korang ajak at least sorang kawan untuk tolong. Maybe they can help to set up the lighting, tolong ubah itu, ubah ini. Kalau kita seorang je yang buat shooting tu, sah tak dapat shoot banyak sebab penat. Shooting food photography tidak sama shooting fashion. Kalau fashion, model boleh move by themselves. Kalau food, bolehkah?




4. Backup itu perlu. Who knows, masa shooting tu isi ikan boleh pulak terkopak, or koyak ke. Dah tak cantik. Dengan adanya backup, takde la korang buang masa nak pergi cari yang baru. Right?

Finally, anak siapalah dalam gambar diatas tu kan? gigih shooting sampai tak sedar ada orang ambil gambar. Ops!


So, untuk adik-adik yang ada keinginan nak ceburi bidang photography ni. Jangan set mind yang korang cuma akan shooting gambar orang saja. Entri ni bagi korang gambaran tentang apa yang korang akan buat jika Photographylah bidang yang korang pelajari/ceburi nanti :)



4 comments:

  1. terbaik dan hebat..gigih tangga kejayaan..

    ReplyDelete
  2. Awesome ! haha kreatipp lah pojie :)

    ReplyDelete
  3. ting! tong~
    awk kena tag k.
    arap2 sudi jwb soklan girang nih..

    http://girangdottaeminmuch.blogspot.com/2011/11/my-tagged-game-dh-bermula.html

    ReplyDelete
  4. Nice & creative. Guna Canon jgk? Bleh geng ni. =)

    ReplyDelete