Goodbye Semester 3

Wednesday, October 05, 2011 Pojiegraphy Journal 2 Comments




Assalamualaikum dan selamat sejahtera to my readers. Hope korang sihat je la nampaknya okay? Just nak make an official declaration dekat orang yang si tuan empunya blog ni sudah selesai dengan semester tiga beliau. Let's make a quick and simple review pasal semua subjek yang aku pelajari sepanjang semester ini.



1. Photojournalism
Best, so far sangat best. Walaupun aku dah tahu, if and only if aku akan continue dalam bidang fotografi untuk degree ni, mungkin photojournalism bukanlah pilihan utama aku. But still, best dapat belajar dengan lebih mendalam tentang subjek ini. Ditambah dengan lecturer yang sangat cool dan sporting, memang lengkaplah sebagai subjek yang agak menarik dan mampu 'mengangkat mata' setiap kali kelas. Terima kasih buat En Hanif bin Mohd Azman, sesungguhnya beliau merupakan photographer yang terbaik selain menaung nama sebagai seorang lecturer yang sporting. [Target : A+]



2. Digital Graphic Design
Tiadalah rasa kekok sangat lagi, since dah memang terrar bermain dengan alatan digital ni. Sebagai contoh, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator dan Adobe InDesign. Terima kasih buat Puan Shafirah bte Shaari. Walaupun kelas agak limited dan kurang proceed artwork dengan beliau ketika dalam kelas, tetapi syukur beliau bagi support dan kerjasama untuk berjumpa luar daripada waktu kelas. Sentiasa memberi comment yang 'straight to the point' tapi itu sangat membantu untuk kitaorang usaha lebih.
[Target : A]



3. Commercial Illustration Photography
Belajar tentang cara menggayakan model, belajar cara untuk mengiklankan sesuatu produk, mempelajari tentang lighting-lighting yang commercial. Itulah kerja-kerja dan perkara-perkara yang aku belajar sepanjang 1 semester ni. Bunyi dan kelihatan agak susah pada awalnya, tetapi bila masa menolak kita untuk buat dan siapkan semua kerja tu, subjek ini kelihatan agak senang dan tidak memberatkan kepala. Untuk model-model yang telah membantu aku sepanjang persiapan assignment untuk subjek ni, Thanks everyone! Semester depan jadi model aku lagi boleh? To Puan Nor Fariza bte Baharuddin, thanks lot. She's the most beautiful, stylish and sporting lecturer ever. Lepak dengan beliau ketika dalam kelas agak formal, but when it turns to informal conversation.. pergh! Terasa macam aku bercakap dengan student pulak. Anyway, thanks again madam.
[Target : A+]



4. History of Malaysian Art
Untuk kelas ini, sudah tentulah seorang lecturer itu kenapa pandai buat lawak jenaka serta pandai bercerita. Yeah, she did a very good job. Special credit to Miss Shahariah. Walaupun sejarah ni berat buat aku, she turn the history thingy into something more interesting. Agak kurang yakin dengan paper final yang baru aku jawab pagi tadi, but syukur alhamdulillah dapat juga jawab semuanya dengan yakin sekali. Thanks again untuk cik sariy.
[Target : A-]



dan juga 2 subjek core dan wajib. Hopefully, dua subjek ini dapat target for atleast A-. Aminnn.
Thanks again to all the lecturers that helping us out. Daripada 0 untuk semester 3 ni, for at least kitaorang ada dapat serba sedikit input. Thanks again! To my friends, campus mates, course mates, department mates, yeah. We've been through many kind of pressures, yang penting kita kena bangga yang kita selesai dan berjaya menangani semua stress. (Ayat cuba untuk berbunyi sedikit ala-ala Perdana Menteri. Maaf)




Dengan ini, tertutuplah sudah tirai Semester Tiga. Tidak lupa juga, aku ada tulis dan selitkan semua cerita dan sinopsis tentang life aku semasa Semester 1 dan 2. Nak tengok balik? Click saja link bawah ni.



p/s : Target untuk setiap subjek diatas adalah sangat nak menang saja. Biarlah, orang kata apa yang kita target tu, InsyaAllah kita boleh dapat tu. Amin.



Last but not least, Kota Kinabalu, Im coming back! Untuk geng-geng di kk tu, jom kita lepak puas-puas okay. Goodbye Melaka, see you again in less than 2 monts. Bye kawan-kawan! Jumpa lagi semester depan ya!



Dont forget to tweet with me via my twitter. Catch me on Twitter guys!



2 comments:

  1. Maknenya 4flat la sem3 ni sbb sume A kan?

    Well done. Handwriting gilerrr smart :)

    ReplyDelete