How to create a good lighting?

Tuesday, September 27, 2011 Pojiegraphy Journal 1 Comments



Entri ini bakal ditulis secara ringkas dan cepat dan senang dibaca. Since, ada lagi satu paper yang aku kena cover. (Pojie, jangan lupa study study study) Tired with that 5 letter and 1 word. Wednesday, please end as fast as you can. I am tired of waiting. Another new topic for my new entry, and its related with photography and lighting. Go and take your simple notebook and get a cute and simple pencil. Jot this down.


How to get a good pictures with various lighting?

Let me show it one by one. This topic was developed from one of my syllabus in Photography's department which is Commercial Illustration Photography handled by Madam Nor Fariza. By the way, she's that way too cool and very sporting lecturer though.

Here i got this 5 types of lighting and its diagram.

#1



BROAD LIGHTING
Teknik pengcahayaan ini kebiasaannya digunakan untuk buat shooting bertemakan korporat. Ia akan menimbulkan sedikit effect dekat muka model or subjek utama tu. Sebagai contoh, gambar di atas tu. Terdapat nilai shadow pada bahagian kiri muka model dan terdapat lebih cahaya dekat bahagian sebelah kanan model tu. This will show the more matured lighting which is balance. There's no over and under expose.


Wanna try this kind of lighting? You just need at least two light which comes from a different angles. Below is the diagram on how you can set up your lighting.






#2



REMBRANDT LIGHTING
This gonna be one of my favorite lighting ever. Yeah, it shows the con and different of distance of the model between the background. This kind of lighting usually used for a masculine model with a big bone and body structure. Biasanya, dengan lighting seperti ini ia akan lebih menampakkan texture dan bentuk tulang serta anggota badan seseorang tu.



Wanna try this kind of lighting? You just need at least two light or more which comes from a different angles. Below is the diagram on how you can set up your lighting.


#3




PARAMOUNT/BUTTERFLY LIGHTING
Get this clear, this kind of lighting doesn't require you to own a butterfly. Its just the name. This lighting will show a shape or shadow of butterfly below the model's nose. Terus terang, untuk dapatkan effect yang ini memang agak payah kerana kita sendiri terpaksa memerlukan seorang pembantu untuk memegang set lighting tu untuk dipancarkan cahaya lampu tu dari atas kepala si model. Susah, tapi agak lega bila berjaya dapat apply effect tu dalam gambar kita. Cubalah! :)


Wanna try this kind of lighting? You just need at least two light which comes from a different angles. Below is the diagram on how you can set up your lighting.



#4


SHORT LIGHTING
Dalam semua jenis teknik pengcahayaan yang aku belajar, teknik ini merupakan antara teknik yang senang dan ringkas. Tambahan pula, teknik yang ini cuma memerlukan satu sahaja sumber cahaya atau lighting set. Percaya atau tidak, tetap effect yang dihasil ataupun cahaya yang terhasil itu adalah lebih dramatik. Teknik pengcahayaan ini lebih sesuai untuk ekspresi muka yang tenang tanpa memerlukan sebarang ekspresi yang lebih.

Wanna try this kind of lighting? You just need 1 light source which comes from a different angles. Below is the diagram on how you can set up your lighting.



#5


TRIANGLE LIGHTING
Lighting yang ini boleh dikatakan lighting yang agak stylo. Juga, lighting jenis ini telah banyak dan selalu digunakan dalam gambar-gambar yang dipublish dalam mana-mana majalah. Its more to called as 'Glamour lighting'. Lighting ini juga lebih menarik diaplikasikan kepada model yang mempunyai rambut panjang dan berwarna. Nak tahu kenapa? Cubalah untuk aplikasikan triangle lighting ni! :)


Wanna try this kind of lighting? You just need 3 light source which comes from a different angles. Below is the diagram on how you can set up your lighting.





So, hows it? Ada rasa nak cuba? Ada dapat sedikit input daripada entri ni?
Jom, kita tengok lagi gambar-gambar lain yang aku shoot. Here's some other random photos yang maybe tidak dipilih oleh lecturer.




Model : Wan




Model : Wan




Model : Yusuf




Model : Yusuf




Model : Adela




Model : Adela


Dan ini merupakan gambar 'behind the scene' untuk sesi photoshoot 5 Types of Lighting ni.




Looks like the photographer itself trying harder to get a 'to do shooting's pose'.



Last photo, with the models. Aiman, Yusuf, Adela and Shaheen (Sorry, if i spell it wrongly. Pardon me)

Babe, kalau ada peluang. You should try to do and apply this kind of lighting in any of your shooting session. It helps you to get a better art works. Good luck! Okay, now proceed untuk study VCL 215. Till then, see you guys. Wish me the best of luck for my last paper tomorrow. Untuk kawan-kawan seperjuangan, kelas DADP3A and DADP3B, Good Luck korang. Make our department proud of us. Minta-mintalah ramai dapat anugerah dekan untuk semester ini!


1 comment: